…
24 Mayıs 2014, Cumartesi

Ankara Engelsiz Filmler Festivali Düzenlenen Ödül Töreni ile Sona Erdi


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin Ödül Töreni ve Kapanış Programı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla 25 Mayıs 2014 Pazar saat 20.00’de Ankara Opera Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Törene katılanlar sesli betimlemeli, ayrıntılı alt yazılı ve işaret diliyle hazırlanan kısa filmi engellilerle birlikte izledi.
 
“Sen Aydınlatırsın Geceyi” Törenden Üç Ödülle Döndü
 
Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi beş filminin yarıştığı Engelsiz Yarışma'da ödüller sahiplerini buldu! Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş'un yönettiği GÖZÜMÜN NÛRU En İyi Film ödülünü kazanırken, Onur Ünlü SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ ile En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. Seyirci Özel Ödülü'nü kazanan film ise yine SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ oldu. Festival kapsamındaki Engelsiz Yarışma Ödülleri yarışma jürisi oyuncu Bennu Yıldırımlar ve Selen Uçer tarafından açıklandı. Geceden üç ödülle dönen Yönetmen Onur Ünlü ise festivalin isminin bile kendisi için anlamlı olduğunu belirterek, filmi ödüle layık gören seyirciler ve jüri üyelerine teşekkür etti.
 
“Engelsiz Bir Türkiye İçin Her Festival Erişilebilir Olmalı"
 
Törende konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi festivalin düzenlenmesinde emeği ve katkısı geçen tüm paydaşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında Festivali himaye etmenin kendilerine onur verdiğini belirtti. Engellilerin toplumsal hayatın her aşamasında ve her yerinde daha fazla görülür olmalarını arzu ettiklerini belirten Çiftçi, engellerin aslında ortak alanların daha da artması ve her yerin, her etkinliğin erişilebilir hale gelmesiyle kalkacağını ifade etti. Çiftçi konuşmasında, “Ortak alanlarımız çok az. Sokaklar, parklar, sinemalar ve festivaller… kısacası her yer, her etkinlik erişilebilir hale gelmeli. Bir arada yaşama kültürünü başardığımızda herkes birbirini çok kolay anlıyor. Biz, bunu başarmak için gayret ediyoruz. Bu sebeple Bakanlığımız Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ni himayesine aldı” dedi. Türkiye’deki tüm festivaller ve kültür sanat etkinliklerinin erişilebilir olması için çalıştıklarını vurgulayan Çiftçi, bu anlamda Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin büyük bir iş başardığını ifade etti.
 
“Tüm Festivaller Engelsiz Olana Kadar Yola Devam”
 
Kendisi de görme engelli olan Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan açılışta yaptığı konuşmasında, hem Bakanlıkta hem de dernekte engelliler için önemli çalışmalar yürüttüklerine değindi. Kenan Önalan, bugün görme engellilerin internet üzerinden sesli betimlenerek görme engellilere ve işaret diliyle çevrilerek işitme engellilere uygun hale getirilen dizi ve filmleri izleyebildiğini vurgulayarak, hedeflerinin Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin koyduğu hedef olan tüm festival ve organizasyonların tüm engelliler için engelsiz hale geldiği güne kadar yollarına devam etmek olduğunu belirtti.
 
“Festivalin Mimarlarına Çok Teşekkürler”
 
Festivali düzenleyen Puruli Kültür Sanat Festival Yönetmeni Emrah Kalan ise yaptığı konuşmasında; engelliler için böylesi önemli bir festivalin düzenleyicisi olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve festival ana sponsoru Halk Bankası başta olmak üzere tüm sponsorlara desteklerinden ve bu festivalin gerçekleştirilmesini sağladıklarından ötürü teşekkür etti. Cümlelerinde teşekkür ifadesini kasıtlı olarak kullandığını belirten Kalan, “Burada yapılan işaret dili tercümesi ile sürekli ettiğim teşekkürlerimle en azından teşekkür etmenin anlamını hepimiz öğrenmiş olduk” diyerek işaret dilinin daha da yayılması temennilerini ifade etti.
 
Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde Neler Oldu?
 
Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde ilk kez gerçekleştirilen ve engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izlemesine olanak sağlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerini ağırlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, uzun, kısa ve belgesel film gösterimlerinin yanı sıra film sonrası söyleşiler, çocuklar için atölye çalışmaları gibi yan etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Festival bu yıl Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti.
 
Gerekli koşulların sağlanmaması nedeniyle sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali; herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğinden yola çıktı. Görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koyulması ve böylece görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlanması amaçlanan Festivalde program ve yan etkinliklerinin tamamı görme, işitme ve ortopedik engelliler için erişilebilir bir altyapıda hazırlandı. Tüm gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunan Festivaldeki yan etkinlikler de ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
 
Festival kapsamında tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösterildi. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirildi.
 
Festival kapsamında düzenlenen Engelsiz Yarışma, Türkiye'de bir ilke imza atarak engelli seyircilerin güncel Türkiye sinemasını takip etmelerine olanak sağladı. Engelsiz Yarışma engeli olan seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattırdı. Son dönem Türkiye sinemasının en iyi örneklerinin Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarıştığı Engelsiz Yarışma'da yurtiçi ve yurtdışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmler yer aldı. Ayrıca seyirciler, yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirledi, gösterimler sonrası gerçekleşen söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı buldular.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin ana sponsorluğunu bu sene Halkbank üstlendi. Anadolu Jet ve Peugeot ise Festival'e ulaşım sponsoru olarak destek verdi.
$(document).ready(function() { $("a[rel=546b06c8369dc54c0cc9e9b4]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });