…
21 Nisan 2015, Salı

Ankara Engelsiz Filmler Festivali (21-26 Nisan 2015)


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın açılışını gerçekleştirdiği Ankara Engelsiz Filmler Festivali; bu yıl 21-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
Geçtiğimiz yıllarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde iki kez gerçekleştirilen ve engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izlemesine olanak sağlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl üçüncü kez engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı başardı.
 
Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösterildi. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri takip ettiler. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirildi. Festival ile görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koyulması ve böylece görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlanması amaçlandı.
 Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin Açılışı Bakan İslam Tarafından Gerçekleştirildi
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Puruli Kültür Sanat tarafından Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 21 Nisan 2015 günü ‪Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın katılımlarıyla düzenlenen Açılış Töreni ile başladı. Festivalin açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanı sıra İspanya Büyükelçisi Mendivil Peydro ve eşi, ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı Lawrence C. Mandel ve eşi ile Festival konuğu olarak Down Sendromlu engelli oyuncu Pablo Pineda katıldı.
 “Geçtiğimiz 13 Yıl Engellilik Alanında Devrim Nitelikte Adımların Atıldığı Bir Dönem”
 
Festivalin açılışını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yaptığı konuşmada, engellilerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Geçtiğimiz 13 yılın, Türkiye'de engellilik alanında devrim sayılabilecek nitelikte adımların atıldığı bir dönem olduğunu belirten İslam, şunları kaydetti: “Bu dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde ülkemizin ilk Engelliler Kanunu çıkarıldı. Bu Kanun engelliler için o güne kadar atılmış en önemli adım oldu. Bu sayede ilgili diğer mevzuat ile birlikte yaklaşık bin 500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. Engellilik konusu, eğitimden istihdama, erişilebilirlikten bakım hizmetlerine kadar hayatın birçok farklı boyutunu içinde barındıran bir alan… Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda engellilerimizin toplumsal hayata tam katılımlarını sağlama hedefi ile hareket ediyoruz. Ancak engellilik konusu her alanda yeniden düşünülüp düzenlenmesi gereken bir konu olduğu için vatandaşlarımıza hizmet sunan tüm kurumların, kuruluşların, yerel yönetimlerin, özel girişimlerin ve sivil inisiyatiflerin de üzerine düşen vazifeler var” şeklinde konuştu.
 “İşitme engelliler için tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz”
 
Engellilerin en temel sorunlarından birinin, kendilerine uygun formatta hazırlanmış bilgiye erişim sorunları olduğuna dikkati çeken İslam, Bakanlık olarak engellilerin bilgiye erişimlerini sağlayan araçların geliştirilmesi için oldukça yoğun bir çaba gösterdiklerini belirtti. İslam, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu'nun işbirliğiyle sürdürülen ve işitme engelli bireylerin birbirleriyle, aileleri ve çevreleriyle daha rahat ve anlaşılabilir iletişim kurabilmeleri için tasarlanan, içerisinde bin 870 işaret bulunan Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün kamuoyuna sunulduğunu da hatırlattı. İslam, işitme engelliler arasında bir dil birliği sağlamak ve iletişimi kolaylaştırıp, yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan bu sözlüğün, her bir kavramın işaretini, açıklamasını, resmini ve el şekillerini beraber ifade edecek biçimde, işitenlerin ve işitme engellilerin kolayca öğrenimini sağlayacak bir yöntemle, gelişmeye ve geliştirilmeye açık bir biçimde tasarlandığını anlattı.
 
Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile işitme engellilerin kendi aralarında ve çevre ile iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dil olan "işaret dili"nin tüm yükseköğretim programlarına seçmeli ders olarak eklendiğini hatırlatan İslam, işaret dilinin işitme engelliler öğretmenliği programlarında önce seçmeli ders, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren de zorunlu ders olarak okutulmasının uygun görüldüğünü dile getirdi. Ayşenur İslam, şu bilgileri verdi: “Bakanlığımız öncülüğünde Türk İşaret Dili tercümanı ve öğrencisi sayısının arttırılması amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu onaylı eğitim programları hazırlanarak, bu yıl itibarıyla Bakanlığımızca çok sayıda işaret dili tercümanının illerimizde istihdamı sağlandı. Biz işitme engellilerin seslerini duymak ve onlara sesimizi duyurmak için elimizdeki tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz."
 “Sesli Betimlemenin ve İşaret Dilinin Yerleşmesi İçin Çaba Harcıyoruz”
 
Türkiye’de sesli betimleme konusunda ilk yasanın geçen yıl mevzuata dahil olduğunu vurgulayan Bakan İslam “Böylece engellilerin her türlü eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kabartma yazılı, sesli, elektronik kitap; alt yazılı, işaret dili tercümeli ve sesli betimlemeli film ve benzeri materyal temin edilmesine ilişkin işlemlerin nasıl yürütüleceğinin çerçevesi çizildi. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ilgili Bakanlıklarla yaptığımız çalışmalarda söz konusu hükümleri sürekli gündemde tutarak işaret dili ve sesli betimlemenin kabul görmüş yaygın bir kavram olması için çaba harcıyoruz. Sesli betimlemenin ülkemizde geniş kesimlere ulaşması için Bakanlığımız yönlendirmeleriyle TRT’nin yaptığı çalışmalar da sürüyor. Bu vesileyle sesli betimleme kavramını Türkiye’ye ilk kez getiren ve bugüne kadar yerleşmesi için büyük çaba harcayan Sesli Betimleme Derneği’ne de teşekkür ederim” dedi.
 
Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan'ın, aynı zamanda kendisinin yakın çalışma arkadaşlarından biri olduğunu belirten İslam, "Gözleri görmüyor. Ama onunla çalışırken bazen şunu hissediyorum. Ufku benden daha geniş, bakış açısı benden çok daha büyük olabiliyor kimi zaman" ifadesini kullandı. Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü İshak Çiftçi'nin de ortopedik engelli olduğunu hatırlatan İslam, "Kendisiyle çalışırken bazen onun benden çok daha hızlı koştuğunu görüyorum ve bundan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Biz engellilerle iç içe yaşayan, onların engelini engel kabul etmeyen bir bakanlığız" dedi.
 "Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısıyla çözülebilir"
 
Bakan İslam,  engellilerin kültür sanat hayatına katılımını sağlamayı ve engellilerin sinema sanatına erişimlerine dikkati çekmeyi hedefleyen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde film gösterimlerinin, engelli bireylerin takip edebilecekleri altyapıyla, görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili tercümesi ve detaylı altyazılı olarak gerçekleştirildiğini aktardı. Festivalde yeni bir altyapıyla otizmi olan engelli bireylere yönelik otizm dostu gösterimlerin de olacağını dile getiren İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, son 3 yıldır festivali himaye ederek engellilere yönelik bu değerli çalışmanın uzun yıllar sürdürülmesini arzu ettiğini kaydetti.
 
İslam, engelli olanlarla olmayanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracak ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunacak çalışmaların öncüsü olacaklarını belirterek, "Böylesi öncü çalışmalarla birlikte sokaklarımızda okuluna ya da işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir kütüphanede kitap okuyan ya da bir kafede çayını yudumlayan engelli vatandaşlarımızın sayısı giderek artacaktır. Bu örneklerin artması, tüm Türkiye'de toplumsal bilinci elbette yükseltecektir. Bu kapsamda engellilerimize düşen ise haklarının takipçisi olmak ve toplumsal hayata daha fazla dahil olmak için her fırsatı değerlendirmektir" dedi. Toplumsal dayanışmaya katkıda bulunacak çalışmaların öncüsü olacağız" ifadesini kullanan İslam, festivale katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.
 “Engelliler Olarak Umudumuz Yüzde Yüz”
 
Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri olan Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, “Bastonumu katlıyorum, görme engelli arkadaşlar için sesli betimleme yaptım” diyerek şakacı bir dille başladığı konuşmasında, “Ne kadar güzel ki hep birlikte aynı salondayız. Engellimiz engelsizimiz hep birlikte, devlet, STK hep birlikte” dedi. Önalan "Bizler engelliler olarak şuna inandık. Bu ülkede çok şeyler yapılacak bundan sonra. Biz biliyoruz ki engelliler olarak artık umudumuz yüzde 5 değil; umudumuz yüzde yüz. Türkiye’de engelsiz bir halde filmlerimizi izleyeceğiz, birlikte yaşayacağız" diye konuştu. Önalan, "Türkiye'de engelsiz bir halde filmlerimizi izleyeceğiz, birlikte yaşayacağız. Sinemada, tiyatroda, alışveriş merkezlerinde, Türkiye'nin her yerinde engelli engelsiz birlikte yaşayacak. Okullarımızda birlikte okuyacak. Bunun en güzel örneği şu salon" ifadesini kullandı.
 
Festival Direktörü Emrah Kalan ise 3 yıl içinde 100'e yakın filmi sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazıyla birlikte işitme ve görme engellilerle buluşturduklarını söyledi. Bu sene de 33 filmi bu şekilde hazırladıklarını belirten Kalan, tüm destekçilere teşekkür etti.
 
Konuşmaların ardından "Öpücük" adlı kısa filmin gösterimi gerçekleştirildi. Gösterim sırasında Bakan İslam, filmi kısa bir süreliğine göz bandı ile izledi.
 
$(document).ready(function() { $("a[rel=55374fb5369dc53de458afe0]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });