…
24 Haziran 2014, Salı

Ankara'da Sosyal Hizmetler Alanında Kurumlar Arası İşbirliği İçin Çalışmalar Başlıyor


​ Sosyal hizmetler alanında Ankara’da kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun oluşturulması amacıyla düzenlenen  “Sosyal Hizmetlerde Kurumlar Arası Eş Sempozyumu”, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla 24 Haziran 2014 tarihinde Ankara Saray Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 
Sempozyum programına Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile Sağlık Bakanlığı Ankara Genel Sekreteri, Halk Sağlığı, Kamu Hastaneleri ve Sağlık Hizmetleri alanından sosyal hizmetlerle ilgili Daire Başkanlıkları, Milli Eğitim Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezlerinden Sorumlu Müdür Yardımcısı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürleri, Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü’nün yanı sıra Kızılay Ankara Şubesi, Toplum Ruh Sağlığı Derneği, Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) ve Tıbbi Sosyal Hizmet Derneği gibi sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
 
Sempozyumun açılışında konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, konuşmasında “Bakanlık olarak alanımızda kurumlar arası işbirliğine büyük önem veriyoruz. Sosyal hizmetler alanındaki sorunlar ancak kurumların karşılıklı eşgüdümü ve işbirliği ile çözülebilecek sorunlar. Bunun en önemli örneği evde bakım hizmeti konusu. Bildiğiniz gibi Bakanlık olarak evde bakım aylığı uygulamamamız bulunmakta. Bu yıllardır devam eden bir uygulama ve bakım veren kişiye ücret ödeme şeklinde devam ediyor. Fakat öyle aileler var ki siz ücret ödemeyle bu işi çözemiyorsunuz. Hizmeti doğrudan eve götürmeniz gerekiyor. Bizim esas niyetimiz problemi kaynağında çözebilmek” dedi.
 
Evde bakım hizmeti konusunda Bolu’da başlatılan çalışma hakkında bilgiler veren Çiftçi, “O nedenle pilot il olarak başlattığımız Bolu ilimizde bu sıkıntıları yerinde çözerek, yerinde destek hizmeti sunarsak büyük çapta sıkıntıları çözeceğimizi düşünerek, evde sağlık ve bakım hizmetinin birarada kurgulandığı bir sistem için bir İşbirliği Protokolü imzaladık. Bolu’da Sağlık Bakanlığımızın, Evde Sağlık Derneği’nin sistem olarak kurduğu müthiş bir altyapı var. Bolu Belediyesi de eve gidecek temizlik hizmeti, bakım hizmetti hatta yemek hizmeti dâhil diğer hizmetleri yürütecek. Sosyal Yardımlaşma Vakfımız ayrı, Kızılay Başkanlığımız ayrı hakikaten çok örnek bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bütün illerde aynı boyutta olabilir mi bunu da aslında denemek istiyoruz.” dedi.
 
İşbirliği ve eşgüdümün tüm alanlarda yürütülmesi gerektiğini belirten Çiftçi, “Böylesi bir işbirliğini Ankara’da da başlatmak istiyoruz. Yalnızca evde bakım ve sağlık uygulaması değil, eğitim vb. diğer alanlarda da örnek çalışmalar başlatabileceğimize inanıyorum.” Dedi.
 
Sempozyum programı kapsamında Türkiye genelinde ve Ankara’da Sosyal hizmet alanında hizmet veren tüm katılımcı kurumlar kendi alanlarındaki sosyal hizmet çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ankara ili temelinde kurumlar arası işbirliğinin nasıl olması gerektiği konusunda kurum temsilcileri arasında istişarelerde bulunuldu.
 
Bu kapsamda Türkiye genelinde;


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Türkiye de Sunulan Bakım Hizmet Uygulamaları”
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü “Sağlık da Tıbbı Sosyal Hizmetler Vizyonu”
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği “Kamu Hastaneleri Kurumunda Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulamaları”
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu “Sağlıklı Yaşlanma Politikaları ve Yaşlılara Sunulan Sağlık Hizmetleri” hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

 
Ankara’da sunulan sosyal hizmetler kapsamında ise;


Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü “Ankara İlinde Evde Bakım ve Sosyal Hizmet Uygulamaları”,
Sosyal Güvenlik Kurumu,
Milli Eğitim Bakanlığı,
Ankara Büyükşehir Belediyesinin Sosyal Hizmetleri,
Ankara Valiliğinin Sosyal Yardımlaşma Vakfı,
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Tıbbi Sosyal Hizmetler,
Ankara Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Sosyal Hizmetler Uygulamaları,
Altındağ Belediyesi,
Mamak Belediyesi,
Keçiören Belediyesi,
EVSAD Ankara Şubesi yapılan hizmetler hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.

 
Sempozyum programında ayrıca “Hastanelerden İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı bir sunum da yapıldı.
 
Sempozyum programında sunumlar sonrası sosyal hizmetlerde karşılaşılan sorunlar ile hizmet alanların dilek ve temennilerinin ele alındığı birer oturum gerçekleştirildi. Sempozyum, gün boyu ele alınan konuların özetlendiği Sosyal Hizmetlerde Kurumlar Eşgüdümü Değerlendirme Toplantısı ile sona erdi.
 
Sosyal hizmetler alanında Ankara’da kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun oluşturulması amacıyla düzenlenen Sempozyum sonrasında kurumlar arası somut işbirliği çalışmalarının başlatılmasına karar verildi.