…
22 Nisan 2015, Çarşamba

Alzheimer Hastalığı ve Bakım Hizmetleri Çalıştayı


 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Alzheimer Vakfı’nın birlikte ev sahipliği yaptığı Alzheimer Hastalığı ve Bakım Hizmetleri Çalıştayı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’nin katılımlarıyla 23 Nisan 2015 günü Bursa’da başladı.
 
Bursa Crowne Plaza Otel’de düzenlenen Alzheimer Hastalığı ve Bakım Hizmetleri Çalıştayı’na Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’nin yanı sıra Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker, Alzheimer Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilgen Taneli ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Şükrü Köse ile çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
 
Çalıştayın açılışında konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi burada yaptıpı konuşmasında “Ülkemizde yaklaşık 350 bin arasında Alzheimer hastası bulunmakta… Nüfusa ilişkin veriler bu hastalığın hem ülkemizde hem de dünyada daha da yaygınlaşacağını göstermektedir. Genellikle aile bireyleri tarafından bakılan hastaların bakım süreci oldukça güç ve süreklilik gerektirmektedir. Hasta ve yakınlarının çoğu ise evde bakımı tercih etmektedirler. Bu bakımı verebilmek için hasta yakınları önemli oranda ya çalışma saatlerini azaltmakta ya da bakım vermek için işinden ayrılmaktadırlar. Bakım veren ailelerin desteklenmesi,  bakıcıların yetiştirilmesi, kurumsal bakım ve destek hizmetlerinin geliştirilmesi konularında hepimize önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezlerimizde Alzheimer tanısı almış yaşlılara hizmet sunduklarını belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “İzmir Narlıdere Huzurevimizde evinde yakınları ile kalan Alzheimer’lı yaşlılarımıza gündüz bakım ve kreş hizmeti de verilmektedir. Bu hizmet de örnek bir uygulama olarak başlatılmış olup şu anda 14 yaşlımız bu hizmetten yararlanmaktadır” dedi.
 
Yaşlılara yönelik hizmetleri yaşlı ve ailesinin ihtiyacına göre çeşitlendirmeyi hedeflediklerini belirten Çiftçi, “Sunduğumuz hizmetleri evde destek, evde bakım, gündüz kreşi, huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezi olarak çeşitlendiriyoruz. Burada da amacımız bakım hizmetlerindeki hizmet çeşitliliğini arttırarak kaliteli hizmet sunmak ve çözüm bekleyen ailelerin derdine merhem olabilmektir. Ancak bu sadece devlet eliyle değil, sivil toplum, yerel yönetim ve özel sektör işbirliği ile tamamıyla çözüme kavuşturulabilecek bir alan” şeklinde konuştu.
 
Alzheimer hastalığının yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve devletin işbirliğini gerektiren önemli bir alan olduğunu vurgulayan Çiftçi “Bu konuda Genel Müdürlük olarak biz devlet, belediye ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışarak hastaya ve aileye ihtiyaç duydukları her konuda destek sunmasını sağlamak üzere çalışıyoruz. Alzheimer Hastalığı ve Bakım Hizmetleri Çalıştayı, bu sürecin bir meyvesi ve bu çalışmaların bir göstergesi olacak. Burada ele alınarak belirlenen önlemler, Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere yaşlılık ve Alzheimer alanında çalışan tüm kurumlara yön verecek bir yol haritası olacaktır” dedi.
 
Yaşlıların %8-10’unda görülen Alzheimer hastalığına dikkat çekmek,  hastalık hakkında farkındalık oluşturabilmek ve hastaların bakım sorunlarının tartışılması amacıyla düzenelenen ve 23-25 Nisan 2015 tarihleri arasında üç gün devam edecek Çalıştay, Alzheimer hastalığı ve bakım süreçlerine ilişkin Kamu, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışmasının önemli bir örneğini oluşturmaktadır.
Çalıştayın birinci günü,  Alzheimer hastalığı ve bakım hizmetlerine ilişkin değerlendirmeler, Alzheimer hastalığı için Türkiye projeksiyonunda; bugünkü durum, beklentiler, öneriler ve önlemler tartışılacaktır. İkinci günü,  Alzheimer hastalarının evde bakımı özellikleri, örnek çalışmalar ve evde bakım hizmetlerinde model sorunu, hizmetlerin entegrasyonu tartışılacaktır. Çalıştayın son gününde Alzheimer hastalarının huzurevi, bakımevi, gündüz bakım evi  vb. kurumsal bakımı çalışmaları, örnek kurumsal  bakım hizmetleri,  Türkiye perspektifinden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak gelecek için alınması gereken önlemler, yapılması gerekenler konularında değerlendirmeler yer alacaktır.

$(document).ready(function() { $("a[rel=55395b75369dc5fb1c2a2a80]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });