…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
25 Eylül 2019, Çarşamba

Alzheimer/Demans Hizmet Modelleri Değerlendirme Çalışması Yapıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 75.Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Alzheimer / Demans Hizmet Modelleri Çalışması toplantısı düzenlendi. 

Alzheimer / Demans Hizmet Modelleri Önceden Çalışması açılış açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Orhan KOÇ; alzheimer / demans hizmetlerinde t ekrara düşülmeden hizmet ve faaliyet modellemelerinin planlanması ve standardize edileceği belirtildi.

Ülkemizde Alzheimer / demans rahatsızlığı ile farklı kurumlarda farklı çalışmaların yapıldığını, kurumsal akıldan vazgeçilmeden bölgesel planlamaların yapılmasından önemle olduklarını, ancak başarılı olunabilmesi için onu standardize ve modellemelerin ülkesinde gerçekleri ile uyuşmasını yapabiliyorsunuz.

Standard programların olmayışından kaynaklı sorunların kurumları işlevsizleştirebileceğini sağlıklı yaşlanma ve önleyici koruyucu ile Alzheimer/Demans rahatsızlıklarının geciktirilebileceğini ifade etti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un konuşmasının sonrasında gerçekleştirilen üç oturumda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanlarından Betül TAMKOÇ; ‘Alzheimer/Demans Bütünleşik Sağlık/Bakım Modeli’,  Sağlık Bakanlığı’ndan Seyhun ÇAKMAK, ‘Alzheimer/Demans Konusunda Sağlık Bakanlığı Uygulamaları’  ,   Doç. Dr. Ümit ATEŞKAN, ‘Alzheimerda Geriatrik Yaklaşımlar’, Akdeniz Üniversitesi’nden ‘Prof. Dr. İsmail TUFAN ‘Tazelenme Üniversitesi’, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden Bilal YILDIZ,  ‘Alzheimerda Koruyucu Önleyici Yaklaşım’,   Kızılay Bursa Şubesi’nden Sevim TANRIKULU, ‘Alzheimerlı Bireyin Evde Bakımı’, İzmir Narlıdere HYBRM’den Ayşe KARAHÜSEYİN, ‘Gündüz Alzheimer Yaşam Merkezlerinde Bakım Süreçleri’, Konya Alzheimer Derneği’nden Prof. Dr. Figen GÜNEY; ‘Gündüz Alzheimer Yaşam Merkezi’, İBB Darülaceze Müdürlüğü’nden Dr. Hafize DOĞAN, ‘Alzheimer Yatılı Bakım Hizmetleri’, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aynur ÖZGE, ‘Alzheimerda Bütünleşik Bakım Modeli’ başlıklı konularda sunumlarını gerçekleştirdi.

 Toplantıya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Genel Müdür Yardımcıları Sebiha BAŞARAN ve Avni ÖZKAYA, daire başkanları, Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine ÖZMETE,  sivil toplum kuruluşları temsilleri,  kuruluş müdürleri ve sağlık personeli katıldı.