…
…
…
…
30 Ekim 2019, Çarşamba Antalya, TÜRKİYE

Alanya 3. Uluslararası ANCA 3. Bölge Dünya Otizm Festivaline 15 Ülkeden 700 Kişi Katıldı


Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası ANCA 3. Bölge Dünya Otizm Festivali 26-29 Ekim 2019 tarihleri arasında Antalya'nın Alanya ilçesinde gerçekleştirildi. Festivale Genel Müdürlüğümüzden de katılım sağlandı.

Alanya'da bu yıl 3. kez düzenlenen Uluslararası ANCA 3. Bölge Dünya Otizm Festivaline Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM katıldı.

Festival etkinliği Dışişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu, Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi ve Türkiye Otizm Meclisi paydaşlığında gerçekleştiriliyor.

Kanada'da 1995 yılında kurulan ANCA Vakfının 2010 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği ANCA Dünya Otizm Festivali kapsamındaki bölge festivaline otizmle ilgili uzmanlar, aileler, otizmli çocuklar, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 200'ü yabancı 15 ülkeden yaklaşık 700 kişi katıldı.

Festival kapsamında otizmli bireyler ve ailelerine yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalin ilk gününde, otizmli bireylerin kendi elleri ile yaptıkları eserleri ve hünerlerini sergilediği stantlar kuruldu. Stantların açılışını gerçekleştiren ve bir açılış konuşması yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, açılıştan sonra tüm stantları gezerek otizmli gençlerimizle tanıştı. “Özel Anneler Yarışıyor” adlı bowling yarışması ile başlayan festivalin ikinci günü, otizmli bireyler ve ailelerine yönelik sunumlarla devam etti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına “Türkiye’de Otizm” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda engelli bireylere ait güncel verilerek paylaşılarak yakın tarihte engelli çocuklar için hayata geçirilen Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Sunum sonunda otizmli bir gencimiz tarafından sunumu gerçekleştiren bakanlık personeline plaket takdim edildi. Sunumun ardından Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, otizmli gençlerimizin ve ailelerinin sorularını cevapladı. Sunumları takiben bowling yarışmasında dereceye özel annelere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından Alanya Huzurevini ziyaret eden Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, burada huzurevi sakinleri ile bir araya gelerek onlarla sohbet etti.

Festivalin üçüncü günü ise, “Özel Babalar Yarışıyor” bowling yarışması ile başladı ve yarışmanın tamamlanmasının ardından YILDIRIM’ın da eşlik ettiği aileler, Alanya Yat Turuna katıldı. Bowling yarışmasında dereceye özel babalara ödülleri verildikten sonra üçüncü günü tamamlanan festival, dördüncü gününde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için otizmli birey ve ailelerinin Kortej Yürüyüşü’ ne katılmasıyla devam etti. Kortej yürüyüşünün ardından gerçekleştirilen Asia Beach Otizm Spor Oyunları’nda dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesiyle festival tamamlandı.

763 Bakım Merkezinden 46 Bin 500 Civarında Engelli Yararlanıyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, açılışta yaptığı konuşmada, son verilere göre hayatını devam ettiren engelli sayısının 2 milyon 483 bin 358 olduğunu, bunun 712 bin 534'ünün ağır engelli kategorisinde olduğunu söyledi.

Son 5 yılda Milli Eğitim Bakanlığında özel eğitim desteği alan 106 bin 812 kişi bulunduğu bilgisini paylaşan YILDIRIM, ailesi ekonomik yoksunluk içerisinde bulunan, bakıma muhtaç engelli bireylere evlerinde ve kurumlarında bakım hizmeti verildiğini kaydetti.

Ülke genelinde 763 bakım merkezinden 46 bin 500 civarında engellinin yararlandığını aktaran YILDIRIM, "Engelli bireylere ve ailelerine nefes aldıran gündüzlü hizmet merkezlerinin de sayısı 52'ye ulaştı" dedi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat YÜCEL ise Alanya'nın engelsiz plajı ve otelleriyle özel bireylerin dostu olduğunu ve her zaman engelli birey ve yakınlarının destekçisi olduklarını ifade etti.

ANCA Dünya Otizm Festivali 3. Bölge Festivali temsilcisi Erdal ATEŞ de Kanada'da yapılan festivale 2013 yılından beri katıldıklarını bildirdi. Festivali son 3 yıldır Alanya'da düzenlediklerini kaydeden ATEŞ, "Otizmli çocuklar aileleriyle festivaldeki etkinliklere katılıyor. Bu yıl 700'e yakın otizmli bireyimiz katıldı" ifadelerini kullandı.

Otizm Spor ve Yaşam Merkezi Kurucu Müdürü İbrahim ÖZER ise festivalde çocukların sosyal becerilerinin nereye kadar gidebileceğine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Festivalde Bir otizmli bireyin sergilediği saksafon dinletisi büyük beğeni topladı.