…
27 Aralık 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2020’de Başta Engelli ve Yaşlı Vatandaşlarımıza Yönelik Sosyal Hizmetlerde Dev Adım


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının mutlu ve üretken birey, uyumlu aile ve daha müreffeh bir Türkiye hedefi doğrultusunda, 2020'de, 'sosyal yardımda' devrim niteliğinde yenilikler olacak.  Bakımevlerinin modernizasyonuna hız verilecek. Danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak Engellilere yönelik hizmet sunan gündüz yaşam merkezlerinin 2020'de ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

ALO 183 1 Milyon 460 Bin Çağrıya Verdi

ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı, hizmete başladığı günden bugüne kadar 1 milyon 460 bin çağrıya cevap verdi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nden (ŞÖNİM) 2012'den bugüne kadar 408 bin kadın, 31 bin erkek, 75 bin çocuk olmak üzere toplam 514 bin kişi yararlandı.

Erişilebilirliğin Yaygınlaştırılması Teşvik Edilecek

Engellilerin erişilebilirliği kapsamında, bakanlık olarak kullanım izni alınan, Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan "Erişilebilirlik Logosu" Erişilebilirlik Belgesi alan bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının görünür alanlarıyla basılı materyallerde kullanılacak. Erişilebilirliğin yaygınlaştırılması teşvik edilecek. Engellilere yönelik gündüz yaşam merkezleri, 2019 itibarıyla 68 merkeze çıkarıldı. 2020'de ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Engellilere yönelik Ulusal Erken Müdahale Eylem Planı hazırlanacak. Yayımlanacak Yaşlı Vizyon Belgesi'yle aktif yaşlanma desteklenecek, yaşlı haklarının güçlendirilmesi sağlanacak. Yaşlı Destek Programı (YADES) 2020'de il belediyelerinde yaygınlaştırılacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’tan Yeni Yıl Müjdesi  

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK; Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirerek engellilerin kamuda istihdamına özel önem verdiklerine dikkat çekti ve "2002'de göreve geldiğimizde kamu kurum ve kuruluşlarında sadece 5 bin 777 engelli kardeşimiz çalışıyordu. Bugün ise kamuda memur statüsünde engelli çalışan sayımız yaklaşık 10 kat artarak 56 bine ulaşmış durumda. Engelli kardeşimizin de bu ay içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağlayacağız.”  dedi.

2020'de Bütçesinde 65 yaş üstü yaşlılar ile bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınları için 11,6 milyar lira, engellilerin evde bakımına destek için 9,4 milyar lira ayrıldığını belirten Bakan SELÇUK; dar gelirlerinin sağlık giderlerine 13.4 milyar lira, 65 yaş üstü yaşlılar ile bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 11,6 milyar lira, engellilerin evde bakımına destek için 9,4 milyar liranın,  2020'de bütçenin harcama kalemleri içinde olduğunu söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK; “Evde bakım desteği uygulamamızdan yarım milyonu aşkın engelli vatandaşımız yararlanmakta. Yine, diğer bir önem verdiğimiz konu, gündüz yaşam merkezleri. 2018 yılında sadece 7 olan gündüz yaşam merkezlerini 2019 yılı itibarıyla 52 ilde 69 merkeze çıkardık. İnşallah, 2020 yılı bitmeden 81 ilimizde engellilerimiz için gündüz yaşam merkezleri olacak” açıklamasında bulundu.

Bakıma İhtiyacı Bulunanların Çaresiz Kalmadıkları Bir Türkiye İçin 354 Bakım Merkezinde 27 Bin Engelli Bireye Hizmet Veriliyor

Engelli vatandaşların, bakıma ihtiyacı bulunanların çaresiz kalmadıkları bir Türkiye için 2002 yılından bugüne bakım hizmeti modellerini geliştirdiklerini dile getiren SELÇUK, şu anda 354 bakım merkezinde 27 bin engelli bireye hizmet verdiklerini söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK; “Evde bakım desteği uygulamamızdan yarım milyonu aşkın engelli vatandaşımız yararlanmakta. Yine, diğer bir önem verdiğimiz konu, gündüz yaşam merkezleri. 2018 yılında sadece 7 olan gündüz yaşam merkezlerini 2019 yılı itibarıyla 52 ilde 69 merkeze çıkardık. İnşallah, 2020 yılı bitmeden 81 ilimizde engellilerimiz için gündüz yaşam merkezleri olacak." dedi. Engelli vatandaşların, bakıma ihtiyacı bulunanların çaresiz kalmadıkları bir Türkiye için 2002 yılından bugüne bakım hizmeti modellerini geliştirdiklerini dile getiren SELÇUK, şu anda 354 bakım merkezinde 27 bin engelli bireye hizmet verdiklerini belirtti.