…
06 Kasım 2020, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Afet ve Acil Durumlarda Engelli ve Yaşlı Bireylere Yönelik Yapılan Çalışmalar Masaya Yatırıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünde, Afet ve Acil Durumlarda Engelli ve Yaşlı Bireylere Yönelik Yapılan Çalışmalar” konulu çevrimiçi toplantı düzenlendi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen, Afet ve Acil Durumlarda Engelli ve Yaşlı Bireylere Yönelik Yapılan Çalışmalar” konulu online toplantıya, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  Daire Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM, EYHGM yöneticileri ve personeli,  Aile ve Toplum Hizmetler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Bakanlığımızın İzmir İl Müdürlüğü, AFAD merkez ve Eskişehir Şubesi, Türk Japon Vakfı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) , Anadolu ve Haliç Üniversitesi’nden akademisyenler, engellilik ve afet alanında alanın da çalışan STK temsilcileri ve engelli bireyi bulunan aileleri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan KOÇ, İzmir depremi nedeniyle afet konusunun gündemde olduğunu ancak afet ve acil durumlarda engellilerle ilgili çalışmaların sürekli gündemde tutulması gerektiğini ve bu alanda koruyucu önleyici tedbirlerin büyük önem taşıdığını belirti.

Afet ve Acil Durumların, sadece engelli engelli ve dezavantajlı kırılgan gruplarda yer alan bireyler için değil tüm vatandaşlar için önemli olduğunu, koruyucu ve önleyici önlemler ile deprem gibi doğal afetlerin yıkıcı ve öldürücü etkisinin azaltılabileceğini, Türkiye'nin acil afet konusunda birçok ülkeye örnek ve yardımcı olduğunu, bununla birlikte engelli bireylerin yeti kayıplarına göre, önleyici ve koruyucu önlemler hususunda yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Ayrıca, bu toplantının alanda yapılan çalışmaları değerlendirmek ve eksikleri tespit edip tamamlamak için düzenlendiğini söyleyerek 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü’nün bu alanda farkındalık ve tatbikat günü olarak değerlendirilebileceği önerisinde bulundu.

Toplantıda akademisyenler, engelli bireylerin afet ve acil durumlardaki ihtiyaçlarına yönelik yaptıkları araştırma sonuçlarını açıklayıp, akademik çalışmalar ve uygulamaya dönük projelerini anlattılar.

Bakanlık temsilcileri, genel olarak bu alanda görev alanlarına giren çalışmaları, yasal düzenlemeleri ve özellikle 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depreminde yapılan müdahaleleri anlattılar.

Engellilik ve afet alanında çalışan STK’lar, engelli bireylerin ve ailelerinin afetlere hazırlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, bu konuda bilgilendirme ve tatbikatların yapılması gerektiğini, tıbbi cihazlarla yaşamını sürdüren engellilerin afetler sonrası kullanılamayacak duruma gelen tıbbi cihaz, ilaç ve diğer yardımcı cihaz ve araç gereçlerinin en kısa zamanda tekrar sağlanması gerektiği, deprem anında engelli bireylerin tahliyesinin zorluklarını ve afet sonrası alanda çalışan müdahale ekiplerinde İşaret dilli tercümanı, özel eğitim öğretmeni gibi engelli bireylerin engel grubuna göre değişen uzmanların bulunması gerektiğini bildirdiler.