…
04 Nisan 2019, Perşembe Afyonkarahisar, TÜRKİYE

Adanmış Hayatlara Bir Nefeste Afyonkarahisar’dan...


Afyonkarahisar Engelsiz Yaşam Merkezi 7-18 Yaş Otizm Gündüzlü Bakım Birimi 3 Nisan 2019’da Hizmete Açıldı.

Afyonkarahisar Engelsiz Yaşam Merkezi 7-18 Yaş Otizm Gündüzlü Bakım Biriminin açılış programına Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet ZEYBEK,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Genel Müdür Yardımcıları Faik YILDIRIM ve Önal İNALTEKİN ile AÇSH İl Müdürü Zekai İNAN ve diğer kurumların il müdürleri, engelli çocuklar ve aileleri katıldı.

Programda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  Ülkemizde son yıllarda ivme kazanan yeni engelliler politikasınınsonucu olarak, 2002 yılından bu yana Bakanlığımızca engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

Gerek mevzuat alanında gerekse uygulamada yapılan köklü değişikliklerle, engellilerin hayatın her alanına etkin katılımını kolaylaştırmak üzere; özel eğitim, istihdam, sosyal yardım, sosyal hayata katılım, bakım hizmetleri ve aile destek hizmetlerinin geliştirildiğini ve çeşitlendirildiğini ifade eden Uzm. Dr. KOÇ; Engelli bireylere yönelik hak temelli hizmetlerin geliştirilmesi ile birlikte bazı engel gruplarına yönelik olarak özel çalışmaların yapılması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi.

OSB Her 68 Çocuktan Birini Etkiliyor Erkek Çocuklarında Görülme Sıklığı Kız Çocuklarından 4 Kat Daha Fazla

Otizm Spektrum Bozukluğunun, zihinsel yetersizlikten sonra çocuklarda en sık rastlanan nöro-gelişimsel yetersizlik olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  Otizmin dünyada ve Türkiye’de artan yaygınlık oranlarıyla gündeme geldiğini, 2013’te Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilen DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5) tanı kriterine göre yaygın gelişimsel bozukluklar çatısı altında birleştirilerek tek bir otizm spektrum bozukluğu tanısı kullanılmaya başlandığını vurguladı.  Uzm. Dr. Orhan KOÇ; günümüzde OSB’nin her 68 çocuktan birini etkilediği; erkek çocuklarında görülme sıklığının kız çocuklarından 4 kat daha fazla olduğunu ancak genelde kız çocuklarında daha ağır seyrettiğini bildirdi.

Otizm Spektrum Bozukluğuna Yönelik Yapılan Çalışmalar

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde verdiği bilgilere göre;  Dünyadaki gelişmelerle eş zamanlı olarak 2013 yılında ülkemizde de Bakanlığımız öncülüğünde ilgili STK’lar, kurumlar ve üniversitelerin etkin katılımıyla otizmli bireylere yönelik Eylem Planı Taslağı hazırlanarak kamuoyuyla paylaşıldı.  İlgili tarafların katılım ve işbirliğiyle Eylem Planı Taslağına son şekli verilerek  “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı(2016/2019)”nı hazırlanarak uygulamaya konuldu.

Otizmli bireylerin doğumundan itibaren yaşamının her döneminde eğitim hayatına, çalışma hayatına ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına erişimine yönelik tedbirler alarak hayata geçirildi.  Bu kapsamda  “Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı” 77 ilde uygulamaya başlandı. 77 ilde çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı, aile hekimi ve diğer sağlık personeli eğitildi.  Taraması yapılan 667.323 çocuktan 15.087 çocukta risk tespit edilerek riskli çocuklardan 805’i otizm tanısı aldı.  Otizmli bireylerin eğitsel tanılamasının yapıldığı Rehberlik Araştırma Merkezlerinin sayısı artırılarak 240’a çıkarıldı.

Otizmli bireylere yönelik özel eğitim alanında yapılan özel programlar ve her gelişim dönemine uygun özel eğitim sayesinde otizmin etkilerini en aza indirgemeyi hedeflemek üzere çalışmalar yapıldı.  Orta ve ağır düzeyde zihinsel engeli/otizmi olan öğrenciler, özel eğitime ihtiyacı olan 0-36 ay arasındaki (Erken Çocukluk Özel Eğitim Öğretim Programı) ve 37-78 ay arasındaki çocuklar için (Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programı) 29 öğretim programı hazırlandı ve 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulamaya konuldu.

Resmi okullara devam eden ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitim alan otizmli öğrencilerin destek özel eğitim giderleri devlet tarafından karşılanan, 2475 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezindeki 376.464 öğrenci için 1.393.416.067,00 TL ödenek aktarıldı.  Özel eğitim okullarına ve kurumlarına devam eden otizmli öğrencileri de kapsayan 2018 sonu itibariyle 104.570 engelli öğrenci ücretsiz taşındı ve 450.530.191,59 TL ödenek aktarıldı.

Gaziantep, Konya, Manisa ve Sakarya’da kurulan otizmli bireylerin de yararlandığı 9 adet korumalı işyerinde engelli bireyler istihdama katılmaktadır. Korumalı işyerlerinde istihdam edilen her engelli ve her ay için işverene 2019 yılı ilk altı aylık dönemde 720 TL mali destek sunulmaktadır.  81 İlde ilgili vali yardımcısı başkanlığında İl Müdürlüklerinin koordinasyonunda o ilde Eylem Planının tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sorumlu kurumların katılımıyla “İl Otizm Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Komisyonları”nı oluşturuldu. 38 ilde toplam 48 merkezde gündüzlü bakım ve rehabilitasyon hizmeti veriliyor. Ayrıca İhtiyacı olan engelli birey ve ailelerine geçici misafir uygulaması, evde bakıcı desteği ve evde bakım desteği hizmetlerinden yararlandırılıyor.

Gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden haftada 16 saat yararlanan otizmli bireylerin yararlanma sürelerini 40 saate çıkarıldı. 12 ilde 4362 kişiye ulaşıldı ve  “Otizm Spektrum Bozukluğu Farkındalık ve Bilgilendirme Seminerleri Projesi”ni uygulayarak Bakanlığımız personeli başta olmak üzere ilgili kurumların personeli, üniversiteler, yerel yönetimler, ilgili sivil toplum kuruluşları ve otizmli bireyler ve ailelerinin otizm konusunda bilinç düzeyinin artırılması sağlandı.

“Bakım Evlerindeki Otistik Çocuklar İçin Rehabilitasyon Modeli Oluşturulması” Projesi ile Bakanlığa bağlı bakım kuruluşlarda işbaşı eğitimler, odak grup görüşmeleri, aile eğitimleri yaptık. Otizm ve zihin engelli bireylerle çalışan 330 personelimize hizmet içi eğitimleri gerçekleştirildi.  Otizm alanında literatür çalışmasını kapsayan “Otizm Spektrum Bozukluğu Alanyazın Kitabı”, otizmli bireylere sahip ailelere yönelik olarak “Aile Bilgilendirme Rehberi” ile “Otizm Spektrum Bozukluğu Gösteren Bireylerle Etkileşen Bakım Personeli, Eğitici ve Ailelerin Eğitim Programı” yayınları hazırlandı ve basımı gerçekleştiril erek 81 ilde hedef kitleye dağıtımı sağlandı.

Her yıl 2 Nisan ve Nisan Ayı boyunca kamu ve radyo spotları yayımladıklarını, kampanyalar düzenlediklerini ve  çok sayıda farkındalık etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  Bakanlık olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özelde otizmli bireylere yönelik genelde de tüm engel gruplarına yönelik politika ve hizmet sunumunda hak temelli yaklaşım esasına göre hizmet üretmeye, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği sağlamaya devam edeceklerini söyledi ve “Otizmin Farkındayız Çözümde Bir Aradayız” mesajını verdi.

Otizmli bireye sahip ailelerin kendilerine vakit ayırabilmesine ve aynı zamanda otizmli bireylerin bağımsız yaşam becerisine destek sağlamak için otizmli bireylerin yararlanacağı yeni bir engelsiz gündüzlü yaşam merkezinin açılışının Afyon’da yapılıyor olmasının önemli olduğuna değinen  KOÇ; bu merkezlerin bu yıl içerisinde 30 Büyükşehire yaygınlaştırmayı planlandığını söyledi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ Huzurevini Ziyaret Etti.

Afyonkarahisar Engelsiz Yaşam Merkezi’nin açılışı için Afyonkarahisar’da bulunan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ve Genel Müdür Yardımcıları Afyonkarahisar Huzurevi Yaşlı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirdi.  Merkez Huzurevinde kalan yaşlılarla sohbet eden ve incelemelerde bulunan Uzm. Dr. Orhan KOÇ, faaliyetleri yerinde izledi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ Otizmli müzik dehası Buğra ÇANKIR’ın Konserine Katıldı.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ ve beraberindeki heyetin bir sonraki durağı 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü  kapsamında düzenlenen müzik konseri oldu.   27 Kasım 2018 Salı günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un bakanlıkta kabul ettiği otizmli müzik dehası,  Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuvar öğrencisi Buğra ÇANKIR’ın konserine katılındı.  Konser sonrasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  otizmli müzik dehası Buğra ÇANKIR’a başarılarında dolayı plaket verdi.