…
09 Kasım 2020, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

4. Erişilebilir Üniversiteler Kategorisi Toplantısı Çevrimiçi Düzenlendi


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında 6 Ekim 2020’de çevrimiçi 4. Erişilebilir Üniversiteler Kategorisi toplantısı gerçekleştirildi.

2020 Erişilebilirlik Yılı’nda, engelli bireylerin toplumsal ve ekonomik hayata katılımına katkı sağlayan erişilebilirlik alanında çalışmalar yapan; gerçek kişiler,  kamu kurum ve kuruluşları,  kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine, bilimsel araştırmaları, başarılı projeleri, hayata geçirdikleri uygulamaları ve sundukları hizmetler için Erişilebilirlik Ödülleri verilecek.

Bu kapsamda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında 6 Ekim 2020’de çevrimiçi 4. Erişilebilir Üniversiteler Kategorisi toplantısı gerçekleştirildi. Çevrimiçi toplantıya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM ile YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak TUFAN ve diğer YÖK Üyeleri katıldı. Toplantıda Ödül Kategorileri kapsamında yer alan Erişilebilir Üniversiteler ile ilgili kriterler ve başlıklar ele alındı.

4. Erişilebilir Üniversiteler Kategorisi toplantısında, eğitim, konaklama, idari, etkinlik yapılan, sosyal olanak sunulan binalar ve diğer binalar ile açık alanlar ve servis taşımacılığında yapılmış erişilebilir düzenlemeler, teknik eğitim veren fakültelerin erişilebilirlik konulu dersler ve ders içerikleri bulunan müfredatı (Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Bilgisayar, Yazılım Mühendisliği ve Teknikerlik bölümlerinin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki zorunlu ve seçmeli “erişilebilirlik, evrensel tasarım, herkes için tasarım” dersleri veya bu konulara yer verilen ders içerikleri), erişilebilir eğitim (derslere katılım ve takip için araç ve gereçler), erişilebilir ders içeriği ve sınavlar (ders kitabı, kaynaklar ve sunumların elektronik formatları, ses kayıtları veya Braille Alfabeyle hazırlanması/basımı; derslerde kullanılan görsel materyallerde altyazı kullanımı ve sesli betimleme, işitsel materyallerde yazılı döküm, yazılı materyalleri sese dönüştüren teknolojik materyaller sağlanması gibi), öğrenci işleri, ders kayıtları, çevrim içi işlemler gibi idari işlemlerde genel veya kişiye özel erişilebilirlik çözümleri, sosyal ve kültürel faaliyetlerin planlanmasında ve düzenlenmesinde alınan erişilebilirlik tedbirleri, acil durum tahliye planı ve acil durumlarda bilgilendirici ve tahliyeyi sağlayan donanımlarla ilgili gerçekleştirilen erişilebilir uygulamalar ve diğer erişilebilirlik uygulamaları görüşüldü.

Erişilebilirlik ödülleri ile ilgili duyurunun 12 Ekim 2020 Pazartesi tarihinde yayınlanması ile başlayan süreçte, başvuruların alınması için son başvuru tarihi 20 Kasım 2020 Cuma günü olarak belirlenmişti. Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler, Erişilebilir Dijital Uygulamalar, Erişilebilir Kamu ve Kurum Kuruluşları, Erişilebilir Üniversiteler, Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri, Erişilebilir İşyerleri, Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri, Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler, Erişilebilir Medya İçeriği Kategorilerinde  verilecek ödüller için  3 Aralık  2020 Perşembe günü  tören düzenlenecek.