…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
05 Aralık 2019, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından 7 Ayrı Dalda Erişilebilirlik Ödülleri Verildi


3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Herkes İçin Erişilebilirlik” temasıyla düzenlenen programda 7 ayrı dalda Erişilebilirlik Ödülleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından verildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Herkes İçin Erişilebilirlik” temasıyla düzenlenen programda, erişilebilirliğin engellilerin hayatını doğrudan etkileyen konuların başında geldiğine işaret etti. SELÇUK, erişilebilirlikle ilgili mevzuat çalışmalarına yönelik stratejinin dört başlık altında yürütüldüğünü, bunların binalar, açık alanlar, toplu taşıma araç ve sistemleri, bilgi ve iletişim teknolojileri olduğunu söyledi.

Bakan SELÇUK, 2012'de Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan önemli bir değişiklikle ilk defa erişilebilirlik konusunda denetimlere başlandığını, valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları oluşturulduğunu kaydetti.

Denetimlerde erişilebilir olduğu tespit edilen bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarına "Erişilebilirlik Belgesi" verildiğini vurgulayan SELÇUK, bu kapsamda bugüne kadar 867 belge verildiğini belirtti.

SELÇUK, erişilebilirliği ve bu alandaki farkındalığı artırmak için her yıl 3 Aralık'ta "Erişilebilirlik Ödülleri" verileceğini bildirdi. Bakan SELÇUK konuşmasının ardından, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Konut,  Kamu Hizmet Binaları, Kültür ve Sanat ve Sosyal Hayata Katılım kategorilerinde toplam 7 ayrı kategoride verilen erişilebilirlikle ilgili ödülleri sahiplerine takdim etti.

Kategorilere Göre Erişilebilirlik Ödülleri Kimlere Verildi?

Sağlık kategorisinde Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) ve Erişilebilir Şehir Hastaneleri için verildi. Ödülü Sağlık Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ aldı.  

Eğitim kategorisindeki ödül Erişilebilir Üniversite için verildi.  Ödülü Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım UYSAL aldı.

Ulaşım kategorisindeki ödül, Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi için verildi. Ödülü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanı Erol YANAR aldı.

Ulaşım kategorisindeki ikinci ödül Engelsiz PTT için verildi. Ödülü PTT Genel Müdürü Kenan BOZGEYİK adına Genel Müdür Yardımcısı Merve İPEK aldı. 

Konut kategorisinde, Erişilebilir Ev Projesi için ödül verildi. Ödülü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim ALTAY aldı.

Kamu Hizmet Binaları kategorisindeki ilk ödül Erişilebilir Adalet Hizmetleri için verildi.  Ödülü Adalet Bakan Yardımcısı Şaban YILMAZ aldı.

Kamu Hizmet Binaları kategorisindeki ikinci ödül Erişilebilir Sosyal Güvenlik Hizmetleri için verildi. Ödülü Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim BAĞLI aldı.

Kültür ve Sanat kategorisindeki ilk ödül Bilgiye Erişim için verildi. Ödülü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir ŞAHİN aldı.

Kültür ve Sanat kategorisindeki ikinci ödül Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi için verildi. Ödülü Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi TURŞUCU aldı.

Sosyal Hayata Katılım kategorisindeki ödül Engelsiz Park için verildi.  Ödülü Rize Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal GENÇ aldı.