…
30 Eylül 2019, Pazartesi

27. Ayvalık Uluslararası Engelli Festivali’ Açılış Törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “İnanıyoruz ki Hayaller Engelsizdir” Sözleri Damgasını Vurdu


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “İnanıyoruz ki Hayaller Engelsizdir” Sözleri 27. Ayvalık Uluslararası Engelli Festivali’ Açılış Törenine Damgasını Vurdu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bu yıl 27'ncisi düzenlenen Engelliler Şenliği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un katılımıyla başladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, 27. Ayvalık Uluslararası Engelli Festivali’nin açılış törenindeki konuşmasında Bakanlık olarak, eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda engelli vatandaşların her zaman yanında olmaya devam edeceklerini bildirdi. Bakan SELÇUK, 2005 yılında yayımlanan Engelliler Kanunu’nda Türkiye'de ilk kez 1500 maddelik engelliler hukuku oluşturulduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülkelerden biri olduğuna değinen Bakan SELÇUK, “Engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık." dedi.

“Yarım Milyondan Fazla Engelli Vatandaşa 7 Milyar Lira Ödeme Gerçekleştirdik”

Engelli öğrencilerin ücretsiz taşıma ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz öğrenim gördüğünü aktaran Bakan SELÇUK, "Evde bakım yardımı kapsamında 2018 yılında yarım milyondan fazla engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyar lira ödeme gerçekleştirdik" dedi.

“351 Bakım Merkezinde 26 Bini Aşkın Engellimize Hizmet Sunuyoruz”

351 bakım merkezinde 26 bini aşkın engelliye hizmet verdiklerini belirten Bakan SELÇUK, kurum bakımı için sıra bekleyen engelli vatandaşın bulunmadığına dikkat çekti.

“Gündüzlü Bakım Hizmetini 81 ile Yaygınlaştırmayı Hedefliyoruz”

52 merkezde sunulan gündüzlü bakım hizmetini yılsonuna kadar 81 ile yaygınlaştırma hedefinden söz eden Bakan SELÇUK, Türkiye’de engelli vatandaşların çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

"384 Bin Engelli Kardeşimizi İş Hayatına Kazandırdık"

Kamu kurumları ve iş yerlerine engelli çalıştırma zorunluluğu getirildiğini söyleyen Bakan SELÇUK, “Uyguladığımız istihdam politikalarıyla  toplamda bugüne kadar 384 bin engelli kardeşimizi iş hayatına kazandırdık. Yine 2012 yılında merkezi sınav sistemi ile E-KPSS'yi başlattık ve bu sayede 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5 bin iken, bugün bu rakam 10 kat artarak 56 bini aşmış durumda” açıklamasını yaptı.

“İnanıyoruz ki Hayaller Engelsizdir”

Engelli girişimcilere 50 bin liraya kadar hibe desteği verildiğini kaydeden Bakan SELÇUK, “Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin her daim yanında olmaya devam ettik, devam edeceğiz. Burada olan tüm ailelerimiz ve kardeşlerimizle beraber inanıyoruz ki hayaller engelsizdir. Hep beraber hayallerimizin gidebildiği yere kadar gideceğiz." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Tören sırasında illerden gelen engelli dernekleri kortej yürüyüşü yaptı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yöneticileri Bakan SELÇUK'a hediye takdim etti. Bakan SELÇUK, yakından ilgilendiği engelliler ve aileleriyle hatıra fotoğrafı da çektirdi.  

Programa Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir AK Parti Milletvekilleri Mustafa CANBEY, Yavuz SUBAŞI, Pakize Mutlu AYDEMİR ve Belgin UYGUR,  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Ayvalık Kaymakamı Gökhan GÖRGÜLÜARSLAN, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut ERGİN, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf ÇELEBİ ile engelli dernekleri temsilcileri katıldı.