…
…
…
…
…
10 Nisan 2023, Pazartesi Antalya

Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi Başladı


10-12 Nisan 2023 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek olan Eğitimin açılış konuşmalarını Başkanlığımız adına Sayın Olcay TANĞLAY, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü adına Şube Müdürü Sayın Serap SEVER ve UNHCR Türkiye Ofisi adına Sayın Meliz KAYA yaptı.

Sayın TANĞLAY konuşmasında; Çözüm Odaklı Terapi Eğitiminin arkasında bir vizyon olduğunu, şiddet mağduru kadın ve varsa yanındaki çocukla birlikte, Bakanlığımıza bağlı kuruluşlara sığınan veya hizmet talebinde bulunan bu dezavantajlı gruba yönelik verdiğimiz hizmetlerin Bakanlığımız için ayrı bir önem taşıdığını, bu nedenle; bu alanda çalışan meslek elemanlarımızın kendilerini geliştirmeleri ve yeni teknik ve yöntemlerden yararlanmaları gerektiğini, bu yöntemlerden birinin de “Çözüm Odaklı Terapi” olduğu söyledi.

TANĞLAY konuşmasına; “Çözüm Odaklı Terapi; Sigmund Freud’dan bu yana neredeyse tüm psikoterapi yaklaşımlarının temelini oluşturan patoloji ve sorun odaklı geleneksel psikoterapi odağında yapılan radikal bir değişiklikten kaynaklanmaktadır. Çözüm Odaklı Terapi, neyin işe yaradığına odaklanan ve sorunların çözümünde önemli bir faktör olarak değişime vurgu yapan kısa bir terapi modelidir. Bu modelin şiddet önleme ve izleme merkezi ile kadın konukevinde görev yapan meslek elemanlarının kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağı düşünüyoruz.” sözleriyle devam ederek eğitimin önemine de vurgu yaptı.

Bakanlığımız taşra teşkilatında, ŞÖNİM ve kadın konukevlerinde görev yapan meslek elemanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan Eğitimde, Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Sayın Dr. Zeynep ZAT ÇİFTÇİ tarafından;

-Çözüm odaklı terapinin teorik ve kavramsal temelleri, tarihi, temel kavramlar, teorik çerçeve, varsayımlar, prensipler, terapist ve danışan ilişkisi, grup içi spesifik örnekler,

-Temel çözüm odaklı dinleme ve soru sorma becerileri, canlı demonstrasyon, uygulama (praktikum),

-Geri bildirim, dile getirilen sorunu dinlemek, terapi için hedef belirlemek, istisnaları bulmak, değerlendirme,

-Terapi öncesi değişim, mucize ve canlı demonstrasyon,

-Revizyon günü, ölçek sorusu, baş etme soruları ve istisna soruları,

-Ölçek sorusu, ilk seans, ev ödevleri, terapi sürecini sonlandırmak,

-Çözüm odaklı terapinin müdahale edebileceği spesifik sorun alanları, konularının detaylı olarak teorik ve uygulamalı örnekleriyle anlatılması hedeflenmektedir.