…
06 Ocak 2024, Cumartesi erzincan

İl Müdürümüz Serdar Demirci’nin Beyaz Baston Görme Engelliler Günü Farkındalık Mesajı.


Görme yetersizliği olan bireyler için bağımsızlığın sembolü ve işareti beyaz bastondur.  Bir fotoğrafçının 1921 yılında trafik kazası geçirmesi nedeniyle görme yetisini kaybetmesiyle başlayan bu hikâye bir bastonun dikkat çekmesi için beyaza boyanması ile başlamaktadır.  Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve her yıl Ocak ayının ikinci haftası “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak anılmaktadır.

Görme engellilerin toplumla kaynaşması ve yaşamlarında kalıcı çözümler üretmek, yaşama sevinçlerini canlı tutarak onların hayata tutunmalarını kolaylaştırmak, insana ve topluma gösterdiğimiz saygının en önemli göstergelerinden biridir. Engelli bireylerimizin sorunlarına sahip çıkmak, toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden ve engellerini aşarak hayata sımsıkı sarılmaları, mutlu bir yaşam sürmeleri için Aile ve Sosyal Hizmetler ailesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz.

Görme yetersizliği, sokakta, caddede, okul veya kamu kurumlarında bağımsız hareket etmeye engel olmamalıdır. Beyaz baston ile birey ipuçlarını ve işaretleri ayrıca tehlikeleri fark edebilmektedir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan ve engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştıracak olan Erişilebilirlik birimimiz tarafından, engelli bireylilerimizin her alanda yardım almaksızın hayatlarını idame edebilmeleri için tüm sosyal alanlarda engelli rampasından, hissedilebilir yüzeye, toplu taşıma araçları, yürüyüş yolları gibi her alanda yapım ve denetimlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Unutmamalıyız ki her birimiz birer engelli adayıyız.

Bu önemli hafta vesilesiyle tüm engelli bireylerimize  engelsiz bir yaşam diliyorum.