…
08 Mart 2020, Pazar Merkez Erzincan

İl Müdürümüz Muhammer DOĞAN'ın ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü'' kutlama mesajı.


8MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Doğumdan ölümümüze kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz bizi biz yapan kadınlarımızdır. Kadınlarımız insanlığımızın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi en büyük mutlulukların altındaki mimardır. Yeri geldiğinde anne, değerli bir eş, içten bir arkadaştır. Kadın sabırlıdır, sıcaktır, şefkatlidir ve koruyucudur.

            Kadın toplumsal hayatta en etkili yönlendirici birleştirici ve koruyucu bir unsurdur. Tarihten bugüne kadın hep hayatımızda önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Milli Mücadele döneminde düşman birliklerine karşı mücadele eden unsurlardan biride Türk Kadınları olmuştur.

            Kundaktaki üç aylık bebeğini evladım annesiz yaşayabilir ama vatansız yaşayamaz diyerek köylülerle birlikte ellerine geçirdikleri kazma, kürek, taş ve sopalarla Aziziye tabyalarından Rusları uzaklaştıran Nene Hatun. Balkan savaşlarında ve birinci dünya savaşında oğullarının iki sinide şehit veren Nene hatun.

            Kucağında sekiz aylık bebeğiyle cephane taşırken düşman sesini duymasın diye koynunda sıkıca sarıp sarmalayan ve evladını feda eden Ayşe TAYYİBE hatun.

            Kurtuluş savaşında cephaneyi Ankara’ya taşırken yolda kış şartları nedeniyle bebeğiyle birlikte donarak vefat eden Şerife Bacı.

            Çanakkale’de ölen kocasından kalan tek hatıra küpelerini bozdurup kendine tüfek alarak Yunanlılarla savaşan Çete Emir AYŞE.

            İzmir’de Yunanlılara karşı savaşan neredeyse tamamı kadınlardan oluşan birliği ile düşmana saldırı düzenleyip aralarında bir Yunan Subayı ve toplam 25 esirle dönen Kara Fatma.

            Fransızlara karşı Türk askerlerinde yorgunluk hissedince ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olarak utanmıyor musunuz diyerek askerin toparlanmasında destek olan ve şehit olan Tayyar Rahmiye. 

            Balkan savaşlarında cepheden gelen yaralı askerleri görerek Türk tarihinin ilk kadın doktoru Safiye Ali.

Türk kadınlarının verdiği mücadele tarihe altın harflerle yazılmış ve bu mücadele yüzyıllar da geçse akıllarda kalacaktır. Ayrıca sanat, kültür ve sosyal yardım konularında öncülük yapan nice kadınlarımız vardır. Hem dinimizde hem de toplumsal değerlerimizde kadının önemli bir yeri vardır. Zira peygamberimiz kadınlarımız size Allah’ın emanetidir diye buyurmuştur. Bu sebeple tarih, kültür ve medeniyetimizde kadınlara her zaman hak ettiği değer verilmiştir. Günümüzde ise şehit eşlerinin ve annelerinin göstermiş olduğu dirayet ve büyüklük her türlü taktire şayandır.

            Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak ve toplumsal yaşamın her alanında kadınların güçlenmesini temel ilke olarak görmekte ve İl Müdürlüğü olarakda çalışmalarımızı tüm kararlılığımızla sürdürmekteyiz.

              Başta tüm Şehit anneleri ve eşleri olmak üzere yurdumun tüm kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.