…
03 Aralık 2021, Cuma erzincan

İl Müdürümüz Cem Halil MERCİMEK'in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı.


Engellilik, dünya genelinde ırk, dil ve din ayırt etmeden karşılaşılan bir durumdur. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde doğum öncesi tanı teknikleri gelişmediğinden genellikle doğum kaynaklı, gelişmiş ülkelerde ise yaşlılık kaynaklı engel durumları sık olarak görülmektedir. Yaşanan kazalarda meydana gelen yaralanmalar neticesinde de engellilik meydana gelebilmektedir.

 

Bakanlığımız kurulana kadar engelliler zayıf ve muhtaç kişiler olarak algılanmışlar ve onlara yönelik politikalar hayırseverlik kapsamında ele alınmıştır. Ancak Bakanlığımızın çalışmaları neticesinde bu yanlış algı kırılmış, engellilerin tüm faaliyetlere etkin katılım gösterebileceği, herhangi bir engeli olmayan bireylerden ayrılmalarını gerektirecek bir durumun olmadığı daha içtenlikle anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, engellilerin toplumsal yaşama katılımda fırsat eşitliğine vurgu yapan politikalara öncelik verilmesi; devletimizin ve bu anlamda aktif politikalar yürütmekte olan Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. 

 

Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına insan odaklı ve hak temelli bir anlayışla kalıcı çözümler üretebilmek, hayata küsmeden pozitif bakabilmeleri, toplumsal hayat içerisinde yer almaları, belki de en önemlisi kendilerini gerçekleştirebilmeleri temel hedefimizdir. Yine özellikle Bakanlığımızın yapmış olduğu yasal düzenlemeler ile çok ciddi bir paradigma değişimi yaşanmış; engelli hakları konusunda ciddi iyileştirmeler olmuş ve engellilerin hayatın her alanına etkin katılımı kolaylaştırmıştır. Bu doğrultuda her yıl daha aktif bir süreç yürütülerek; engelli çocuklarımızın eğitimlerine destek olunmakta; engelli vatandaşlarımızın sağlık, bakım, koruma hizmetlerinin sağlanması adına resmi ve özel bakım merkezleri açılmakta, buralarda engellilerimizin ihtiyaçları karşılanırken toplumsal hayata katılımlarına da destek olunmaktadır. Ayrıca İlimiz genelinde kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere tüm binaların engellilerinin erişimine uygun olması için Erişilebilirlik Denetimlerimiz İl Müdürlüğümüz koordinesinde devam etmektedir.

 

Engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri, sosyal yapımızı zenginleştirecek ve gücümüze güç katacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm engelli vatandaşlarımızı ve onlara büyük bir özveri ile destek olan ailelerini sevgi ve saygı ile selamlıyor, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü tebrik ediyorum.