…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
17 Ekim 2019, Perşembe Erzincan-Merkez-Türkiye

Erzincanlılar Engelli Bireylerin Yaşadığı Zorlukları Deneyimlediler


 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce, Erzincan’da engelsiz bir yaşam için “Başardıklarımı Gör, Beni Fark Et” sloganıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.


 Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent,İl Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, İl Jandarma Komutanı Halil ALTINDAŞ, kamu kurum İl Müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, engelli bireyler ve çok sayıda vatandaş katıldı.


  Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Sn. Muhammer Doğan konuşmasında “Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına insan odaklı ve hak temelli bir anlayışla kalıcı çözümler üretebilmek, hayata küsmeden pozitif bakabilmeleri, toplumsal hayat içerisinde yer almaları, sosyal hayattan iş hayatına, spordan sanata kadar her alanda kendilerini gerçekleştirebilmeleri temel hedefimizdir. Hepimizce malumdur ki can kutsaldır, onda kusur aranmaz. Nasıl gördüğünüzle, nereye konumlandırdığınızla ilgilidir. Bu doğrultuda; eğitim, sağlık, istihdam, erişilebilirlik, sosyal hizmet alanlarında önlerine konulan engelleri tespit ederek, bunlara yönelik çözümler üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Son yıllarda yapılan birçok yasal düzenlemeler ve toplumsal farkındalık ile olumlu değişimler yaşanmış; hayatın her alanına etkin katılımları öncesine göre daha kolaylaştırılmıştır. 

  Şüphesiz ki bu alanda yapılanları yeterli görmemekte ve yapılacak daha çok işimiz olduğu bilinciyle çalışmaktayız.

Engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri sosyal yapımızı zenginleştirecek ve gücümüze güç katacaktır.

 Bu günkü etkinliğimizde Engelsiz bir yaşam için başardıklarımı gör beni fark et sloganıyla toplumsal farkındalık düzeyinin artırılması amaçlanmıştır. Hazırlanan etkinliklerde onlara da fırsat verilirse neleri başarabildiklerine tanık olup hayatlarını kolaylaştırıcı neler yapabileceğimizi ertelemeden bu kardeşlerimize de fırsat vereceğiz.” dedi. Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir Aksun ise konuşmasında, düzenlenen etkinlik ile toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artmasını temenni ettiler.


  Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş yaptığı konuşmada; “Engelli bireyleri yaşamın her alanında her anında aktif görmek, üretime katılan ve kendisiyle barışık bireyler olarak yetişmelerine vesile olmak, bizlerin en temel önceliğidir. İnşallah engelli kardeşlerimizi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da desteklemeyi sürdüreceğiz. Valiliğimizin kapıları tüm engelli kardeşlerimize her zaman sonuna kadar açıktır. Bu vesileyle engellilerin sorunlarıyla ilgili her konuda milletçe sorumlu davranıp tüm engelleri ortadan kaldırmayı temenni ediyorum.” dedi.


  Konuşmaların ardından Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyon’un düzenlediği Birleştirilmiş Bölgeler Türkiye Voleybol Turnuvasında Türkiye dördüncüsü ve aynı zamanda bölge ikincisi olan özel sporcuları tebrik ederek, ödüllerini verdi. Daha sonra engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığa dikkat çekmek amacıyla rengarenk balonlar katılımcılar tarafından gökyüzüne bırakıldı. Ardından engelleri müzikle aşan engelli bireyler vurmalı çalgılar aracılığıyla bir müzik dinletisi gerçekleştirdiler. Beğeniyle dinlenen müzik gösterisi katılımcılar tarafından bolca alkış aldı. Daha sonra etkinliğe katılım sağlayan vatandaşlar meydanda kurulan empati parkurlarında görme ve yürüme engellilerin yaşadığı zorlukları deneyimlediler. 


  Akabinde engelleri spor ve sanatla aşan bireylerin sokak basketbolu, masa tenisi, voleybol, bocce, zeka oyunları, ortak resim ve ebru çalışmalarına eşlik eden Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş ve beraberindeki katılımcılar engelli bireylerin hünerlerini izleyerek, birlikte oyunlarına katıldılar.