…
…
…
…
…
…
17 Kasım 2023, Cuma erzincan

Dünya Çocuk Hakları Günü Düzenlenen Etkinliklerle Kutlandı.


İl Müdürlüğümüz koordinesinde, çocuk hakları komitesi, öksüz yetim hizmetleri, okul destek projesi, koruyucu ailelerimiz, dezavantajlı çocuklarımız ve kuruluşlarımızda koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımız, ilimiz protokolü ve vatandaşlarımızın katılımlarıyla Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlik, Saat kulesi önünden başlayan farkındalık yürüyüşü Dörtyol Cumhuriyet meydanında çocuklarımız için özel hazırlanan oyun alanlarımızda devam etti. Programın Vali Yardımcımız Sayın Ömer Özbay, İl Müdürümüz Serdar Demirci, özel kreş yöneticileri, çocuklarımız ve vatandaşlarımız katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Serdar Demirci;  "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen "Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi"; ayrım gözetmeden her çocuğun sahip olduğu hakları sıralamakta ve güvence altına almaktadır.

Ülkemiz bu husustaki hassasiyetini göstererek Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990 yılında imzalamış ve iç hukukun bir parçası haline getirmiştir. Çocuk Hakları, tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, barınma, yaşama, oyun,  fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan çocuk hakları komiteleri ile 81 ilimizde çocuklarımızın haklarını öğrenmeleri sağlanmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce de konuya dair toplumsal yankı uyandırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İlimiz genelindeki Kreş ve Gündüz bakımevlerine, Toplum Merkezlerimize, Bakanlığımızın çocuklar alanında sosyal hizmet modellerinden yararlanan ailelere, bünyemizde koruma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik farkındalık oluşturucu çalışmalar yürütmekteyiz. Üreten, özgüveni olan, düşünen, çevresi ile olumlu iletişim kuran, aklın ve bilimin ışığında kendini geliştirmiş, geçmişini unutmayan ve geleceğe ümitle bakan mutlu çocuklar yetiştirmek hepimizin ortak görevidir.

Unutmayalım ki her çocuk sağlık, eğitim ve diğer tüm imkânlardan yararlanma ve barış dolu bir dünyada hayatın tüm güzelliklerini yaşama hakkına sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyor, tüm çocuklarımıza sevgi ve huzur dolu bir hayat diliyorum. Her daim bizlerin yanında olan Sayın Valimize Sayın Belediye Başkanımıza Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza Özellikle Basınımızın güzide temsilcilerine teşekkür ediyorum dedi. İl Müdürümüz Serdar Demirci’nin konuşmalarının ardından Vali Yardımcımız Sayın Ömer Özbay günün anlam ve önemine değinerek tüm Çocukların Dünya Çocuk Hakları günlerini kutladı.

Etkinlikte Kör ebe, seksek, mendil kapmaca, yakan top, yağ satarım bal satarım, misket, ip atlama, topaç çevirme, fasulye torbası hedef tahtası oyunu, istop oyunları, çuval yarışı oyunları ile folklor gösterisi gerçekleştirildi. Dijital bağımlıkla mücadele kapsamında unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sokak oyunlarının oynandığı, Çocuklarımızın Ekranla Değil Akranla Büyüsün mottosuyla hareket ettiğimiz çalışmalarımız doğrultusunda, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında sokak oyunlarının önemi, kurallara uyma ve zamanı etkili kullanma gibi becerilerinin de gelişeceği etkinliklerimiz ile çocuklarımız doyasıya eğlendiler. Programda Engelsiz Yaşam Merkezimizde kalan özel gereksinimli bireylerimizin müzik gösterisi ve folklor oyunları büyük beğeni aldı.  Program sonunda çocuklarımız tarafından günün anısına gökyüzüne balonların bırakılmasının ardından program son buldu. Bizlerde Aile ve Sosyal Hizmetler ailesi olarak tüm Çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Günlerini kutluyoruz.