…
19 Mart 2021, Cuma Erzincan

Bir Destandır ÇANAKKALE


         Bugün; Türk’ün tarihinin en önemli destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin 106.yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı ve de Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Milletinin kahramanlık ve fedakârlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesi olmuştur.

Çanakkale topyekûn bir direniştir. Milletin korunması için canını feda edebileceği değerler uğruna bıyığı terlememiş çocuklarını saçlarını kınalayarak cepheye göndermektir.

Çanakkale diriliktir. Şehit  diriliğin destanıdır. Her şehitle bin kere dirilmenin destanıdır.

Anaların duasıdır Çanakkale. Rabbin emanetine verilmiş, “Ya şehit ol ya gazi” diye uğurlanmış, evlatların boyunlarına takılmış hamaylıdır, kazılmış künyedir. Eşlerin hasretidir, anaların elini yüreğine basmasıdır. Ve bütün bunlara vatan için, bayrak için, istiklal için katlanılmasıdır.

Çanakkale Yemendir, Trablusgarp’tır, Kahiredir, Bağdat’tır, Bosna’dır, Kırcaali’dir,  Anadolu’dur. Hülasa gönül coğrafyamızdır.

Çanakkale bir bilinçtir. “Kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela…” olanı bilmektir. “Medeniyet denilen maskara  mahlûku görmektir” Çanakkale.

Çanakkale her bir şehidin ruh dünyasını tanımaktır. Onlardan içimize fısıltılar taşımak için adeta bir rabıta-ı şehadet yapar gibi tevekküle girmektir.

Çanakkale, bu toprakları “vatan alfabesinden’’ yeniden okumak ve şühedanın sesini asırlar öncesinden duymaktır.

Gabarda, Cudi’de yiğitlik, 15 Temmuzda al bayraklarla hainlere direniştir, cesarettir. Tıpkı Anafartalar’da Conkbayırın’da Mustafa Kemallerin vatan aşkıyla yeniden Afrin’e yürüyüştür. Sonsuza dek sürecek bir ruh naklidir Çanakkale.

Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum.