…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
30 Haziran 2022, Perşembe Merkez, Edirne - Türkiye

Koruyucu Aile Gününde Farkındalık Oluşturuldu


Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, 30 Haziran Koruyucu Aile Günü kapsamında Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu gerçekleştirilerek günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirildi.

Gerçekleşen programa; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ ve İl Müdür Yardımcısı Sebahattin BİLGİÇ ve Erdinç TOPÇU, Edirne SYDV Müdürü Tezcan FİDAN başta olmak üzere bir çok Kuruluş Müdürü,  Siyasi Partilerin Temsilcileri, Çocuklar alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, Koruyucu Ailelerimiz ve ASDEP Personellerimiz katılım sağladı.

Gerçekleşen program; Atatürk anıtı önünde Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Çelenk sunumunun ardından, Vatanımız için canlarını veren tüm Aziz Şehitlerimiz ve Ebediyete intikal eden Gazilerimiz anısına;  Edirne Belediye Başkanlığı Bando ekibi eşliğinde Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

30 Haziran Koruyucu Aile Günü Kapsamında; günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar Koruyucu Aile olan Fatma TURAN ve Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ tarafından gerçekleştirildi.

Koruyucu Aile Fatma TURAN yaptığı konuşmada; “Koruyucu aile kavramından ve koruyucu aile olma sürecinden bahsetti.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ ise gerçekleştirdiği konuşmada; “Hepimiz biliyoruz ki bir çocuğun yetişmesindeki en ideal ortam kendi öz ailesi yanında bakılmasıdır. Ancak bu mümkün olamıyorsa devreye farklı bakım modelleri girmektedir. ASHB olarak Çocuk Bakım Sisteminde köklü değişiklikler yapılarak, koğuş sistemindeki Kız ve Erkek Yetiştirme Yurtları kapatılmış,  Aile temelli ve Ev tipi bakım hizmetlerine dönüşüm sağlanmıştır. Hakkında korunma ve bakım  kararı verilen çocuklarımıza yönelik sunduğumuz hizmetlerde temel önceliğimiz çocuklarımızın kendi ailelerinin yanında bakılmalarını sağlamaktır. Bu mümkün olamıyorsa “anneanne, babaanne, hala, teyze” gibi yakın akraba modeli ile kendi sosyal çevresinden  koparmadan bakılmalarını sağlamaktır. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini “koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal gereksinimlerini karşılayabilecek” sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Kuşkusuz, anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler zihinsel, bedensel ya da psikolojik sorunları veya boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle aile bütünlüklerini devam ettiremez ve çocuklarının gereksinimlerini karşılayamaz hale gelebilmektedirler.

            Böyle durumlarda çocuklara yardım etmenin en iyi yolu başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanması amacıyla “Koruyucu Aile hizmetinden” yararlandırılmasıdır. Koruyucu ailenin çocuğa sağladığı aile ortamı, çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Kurum bakımının çocuk üzerindeki etkilerine yönelik yapılan çalışmalar incelendiğinde de, bu bakım türünün sadece pahalı olmadığı, çocuğun gelişimini bazı yönlerden eksik tamamlamasına yol açtığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle tüm dünya da korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli Koruyucu Aile bakımıdır. Yürütülen projeler, alanda çalışan meslek elemanlarının gayretleri ve çocuklara özverili bir şekilde bakım sağlayan koruyucu ailelerimizin katkılarıyla koruyucu aile hizmeti bugün, artık çocuk koruma sistemimiz içerisinde merkezi bir konuma gelmiş durumdadır.  Koruyucu aile uygulamasının yaygınlaştırılması ve bu uygulamaya yönelik kamuoyu farkındalığının artırılması için tarihte uzun yıllar çocuk koruma alanında önemli faaliyetler sunan kurumlarımızdan Ankara Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin kuruluş tarihi de olan “30 Haziran”, “Koruyucu Aile Günü” olarak kabul edilmiştir. Şuan Edirne olarak il bazında 70 çocuğumuz koruyucu ailelerde bakılmaktadır.  Arzu ediyoruz ki, bütün çocuklarımız koruyucu ailelerde olsun. Koruyucu aile yapısını güçlendirmek için de her türlü katkıyı sağlıyoruz. Devlet olarak da koruyucu ailelerimize ciddi anlamda destek oluyoruz. Maddi boyutunun yanında bu işin manevi boyutu da var.

Aile ortamında yetişen çocuklarımız;

sosyal hayata uyum sağlamakta, iş hayatında,  evlilik hayatını sürdürmede çok daha başarılı olmaktadırlar. Umutsuzluğun yerini umut, yalnızlığın yerini güven duygusu, gözyaşının yerini tebessüm almaktadır.

 Koruyucu aile olmak isteyenlere şunu söylemek isterim;

Çıkacağınız yolda asla yalnız değilsiniz, devletimizin tüm imkanlarıyla bizler sizlerin yanındayız. Çocuklarımızın eğitim masraflarından bakım masraflarına, kurs ücretlerinden servis ücretlerine kadar her şey karşılanmaktadır. Ayrıca koruyucu ailelerden sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın talepleri olursa Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortası da yapılmaktadır. 25 – 65 Yaş aralığındaki, Türkiye’de ikamet eden, En az İlkokul mezunu, sabıkası ve bulaşıcı hastalığı olmayan, düzenli bir geliri olan, sofrasına  fazladan  bir tabak koyabilecek  ister evli, ister bekar her Türk Vatandaşı koruyucu aile olmak için İl Müdürlüğümüze başvurabilir. İlimizde 7 yıl önce 2 olan koruyucu aile sayısı bugün itibariyle 70’e yükselmiştir. 70 Çocuğumuz, müdürlüğümüzün takip ve rehberliğinde “koruyucu aile modelinden” faydalanarak aile şefkatini ve sıcaklığını yaşamaktadırlar. Türkiye genelinde baktığımızda nüfusumuza oranla en fazla koruyucu aileye sahip iller arasında ilk sıralarda olmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklara yönelik hizmetlerin sürdürülmesinde ve koruyucu ailenin yaygınlaştırılması için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum kuruluşlarının desteğini her an yanımızda hissetmekteyiz. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak çocuklarımızın; Anne ve baba rol modellerini bizzat yaşamaları için, sıcak bir aile ortamında yetişmeleri için, bir elinden tutuğumuz çocuklarımızın, diğer elinden de siz tutun, imkânınız varsa koruyucu aile olun. Şartlarınız uygun değilse bile, koruyucu aile modelini çevrenizdeki insanlara anlatmanızı istiyoruz. Sevgili, eli öpülesi koruyucu ailelerimiz; Üstlendiğiniz sorumluluğun ve yaptığınız fedakarlığın farkındayız. Evlatlarımıza hem anne hem baba hem de yuva oldunuz. Onlara sadece yuvanızı değil, yüreğinizi açtınız. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Koruyucu Aile Hizmetinin yani bu iyilik hareketinin çığ gibi büyümesi ve bakım altındaki tüm evlatlarımızın bir yuvası olması dileği ile “30 Haziran Koruyucu Aile Gününü kutluyor”,  hepinize saygı sevgi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından program son buldu.