…
…
26 Ekim 2021, Salı Merkez, Edirne - Türkiye

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı Düzenlendi


“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon ve Değerlendirme Kurulunun 2021 yılı 3. Toplantısı” Edirne Valisi Sayın Ekrem CANALP’in başkanlığında,  Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda 26.10.2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Gerçekleşen toplantıya; Edirne Valisi Ekrem CANALP, Edirne Belediye Başkanı Recep GÜRKAN, Cumhuriyet Savcısı Yavuz ARNAK, İl Emniyet Müdürü Mustafa ALÇALAR, İl Jandarma Komutanı Abdulkadir SERİ, Aile Mahkemesi Hakimi Zeynep Esra KUNDURACI, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, Edirne İŞKUR Müdürü Şengül ÇİLDAM, İl Sağlık Müdürü M.İshak YILDIRIM, İl Göç İdaresi Müdürü Musa AŞILOĞLU, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Öznur ŞAHİN, Edirne Sosyal Hizmetler İl Müdürü Erdinç TOPÇU, Edirne SYDV Müdürü Tezcan FİDAN, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nihan ERTAN, Edirne Kadın Konukevi Müdürü Seda SAĞLAM, Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Esma MIHLAYANLAR, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şube Üyesi Işıl GÜZEY, Edirne Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Nilgün TABAKOĞLU başta olmak üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının amirleri ile Kadınlar alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ tarafından “30 Haziran 2021 tarihinde; 2022-2025 yıllarını kapsayan  Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele  IV. Ulusal Eylem Planının  yürürlüğe  girmesi  ile  birlikte planda yer alan uygulama esasları ve ulusal politikanın yerele nüfus edebilmesine yönelik Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Müdürlüğü ve Kadınlar alanında çalışmalar gerçekleştiren İl Genelindeki tüm paydaş Kurumların katılımıyla birlikte 21.10.2021 tarihinde hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022-2025 Edirne İl Eylem Planı taslağı” toplantıya katılım sağlayanlara   aktarıldı.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ yaptığı açılış konuşmasında; “İlk olarak 2007 yılında hazırlanarak uygulama konulan Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Ulusal Eylem Planının sürekli olarak güncellenerek bugüne kadar gelmiştir. Bakanlığımız ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2022 – 2025 yıllarını kapsayan 4.Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Sendikalar ve Üniversite temsilcilerinin katılımı ile hazırlanmış olup, 1 Temmuz 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır. Kadına yönelik her türlü şiddeti önleme amacı taşıyan, 4.Ulusal Eylem Planı “Şiddete Sıfır Tolerans” ilkesi ile önümüzdeki 4 yılın yol haritasını ortaya koymuştur. Bu eylem planı ile;

  • Adalete erişim ve mevzuat,
  • Topyekün mücadele anlayışı,
  • Koruyucu ve Önleyici hizmetler,
  • Toplumsal farkındalık oluşturma,
  • Veri ve İstatistik paylaşımı

başlıkları altında toplanmış olup, 28 strateji ve 227 faaliyetten oluşmaktadır.

 Yaklaşık 230 sayfa olarak yayınlanan Ulusal Eylem Planını, İl Eylem Planı haline getirmek için ilimizde kadınlar alanında çalışmalar gerçekleştiren tüm kamu kurum/kuruluşlarının yetkili amirleri ve Kadınlar alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşlarının  temsilcileri ile alt çalışma komisyonları oluşturularak, İl Eylem Planın taslağını oluşturduk.

Kurumların sorumlu olduğu faaliyetler ve yapacakları çalışmalar hazırlanan çalışma takvimi ve çizelgesinde belirtilmiştir. Hazırlanan bu takvim ve çizelge bir taslak olup, ilave edilmesi gereken hususlar ilerleyen günlerde çalışmaya eklenerek Sayın Valimiz Ekrem CANALP’in onayı sonrasında 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile Yerel Düzeyde Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele İl Eylem Planı olarak uygulamaya konulacaktır. Unutmayalım ki; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele aynı zamanda Annemizin, Eşimizin ve Kızımızın hakkını, hukukunu ve onurunu koruma mücadelesidir” dedi.

Hazırlanan İl Eylem Planın katılımcılara aktarılmasının ardından; Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nihan ERTAN tarafından, “Edirne ilimizde 2020-2021 yıllarında meydana gelen kadına yönelik şiddet vakaları, uygulanan hizmet modelleri,  müdahale mekanizmalarında gerçekleşen çalışmalar ve bu mücadelede il koordinasyon yapısındaki paydaş süreçleri” anlatan sunum gerçekleştirildi.

İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Mağdur Hizmetleri ve Adli Destek Müdürlüğünün kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında gerçekleştirdikleri hizmet modellerinin ve Kurumsal işbirliğinin değerlendirilmesinin ardından toplantı, kurumlar arası iş birliğine dayalı karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla sona erdi.