…
05 Aralık 2020, Cumartesi Merkez, Edirne - Türkiye

İl Müdürümüz Bilgin ÖZBAŞ’ın “5 Aralık Kadın Hakları Günü” Mesajı


5 Aralık 1934 yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk Kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti; akıl ve bilimi temel alarak vatandaşlarımızı çağdaş dünyanın değerleriyle buluşturmuş, toplumsal yaşamın her alanında Muasır Medeniyetler Seviyesi’nin üstüne ulaşmak için köklü değişiklikler gerçekleştirmiştir. Bu süreçte kadın/erkek ayrımı olmaksızın kişi hak ve özgürlükleri genişletilerek, Türk Kadının toplumsal konumunun yükseltilmesi sağlanmıştır.

Ülkemizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hayati bir misyon üstlenen kadınlarımız, 1930 yılından itibaren çıkarılan yasalar ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde Muhtar olma,  İhtiyar meclislerine seçilme ve 5 Aralık 1934’de Anayasa’da yapılan değişik ile milletvekili seçme ve seçilme haklarına kavuşmuşlardır.  Türkiye 1934 yılında yapılan düzenlemeyle,  birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce,  kadınlara siyasi hakları veren ülke olmuştur.

5 Aralık Günü; Tarihinden bugüne, tüm Dünya’da kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günüdür.  5 Aralık; Kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık oluşturulması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Sadece bugün değil, her zaman, yarınlarımıza yönelik demokratik bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, çalışma alanlarının genişletilmesi, eğitim, sağlık, istihdam, hukuk, siyaset vb. alanlarda eşit fırsat imkanlarından yararlanmalarının sağlanması önem taşımaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca; Özellikle kadınlarımızın Bakanlığımız hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için ücretsiz  “Alo 183”  Kadın, Çocuk, Aile, Engelli Danışma hattı oluşturulmuştur.

 Kadınlarımız ailevi, sosyo-kültürel, ekonomik, sosyal destek, sosyal yaşam vb. alanlarda karşılaştıkları tüm olumsuzluklarda Alo 183 üzerinden bizlerle 7/24 iletişime geçebilirler.

Bizler; sevginin, şefkatin, merhametin,  sabrın, vefakarlığın, üretmenin ve geleceğin adı olan kadınlarımızın her daim yanındayız…

Bu vesile ile doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizleri biz yapan değerli kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutluyorum…

Bilgin ÖZBAŞ – Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü