Trakya Kalkınma Ajansı 2021 yılı Teknik Destek Programı Kapsamında İl Müdürlüğümüz Tarafından Hazırlanan “Grafoloji Eğitimi” Projesi İmzalandı
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ve Trakya Kalkınma Ajansı arasında; 2021 Teknik Destek-01 programı ve TR21/21/TD-01 Referans Numaralı “Grafoloji Eğitimi” konulu proje 13.12.2021 tarihinde Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisinde gerçekleşen toplantı ile imzalandı.
Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisinde Gerçekleşen Toplantıya; Süloğlu Kaymakamı Özgür KAYA, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder ARPACI, Edirne Yeşilay Şubesi Başkanı Müzekka BAYRAK katılım sağlayarak, projeler ve işleyişleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün hazırladığı teknik destek projesi kapsamında; İl Müdürlüğü ile bağlı kuruluşlardan olan, “Sosyal Hizmet Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Huzurevleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve Melahat Hulusi Datenin Çocuk Evleri Sitesi'nde” görev yapan toplam 58 meslek elemanının, el yazısı analiz metodu olan grafoloji alanında mesleki eğitim alması planlanmaktadır. Bu grup, Müdürlük bünyesinde koruma ve bakım altında bulunan yaklaşık 200 çocukla ve herhangi özel sebeplerle hizmet alma yoluna başvuran çocuklarla direkt olarak etkileşim halinde olup, alınması planlanan eğitim sonrasında sahip olacakları mesleki donanım ile olası bir istismar durumunu direk tespit edebilecek ve gerekli yasal önlemleri alabilecek konuma gelecektir. Destek kapsamında grafoloji el yazısının bilimsel analizi ve grafoterapi grafik şekilleri, vuruşları ve jestleri bilinçli bir şekilde değiştirme terapisi konusunda eğitim verilecektir. Bu değiştirme yoluyla çeşitli zorlukların üstesinden gelmek, bazı hasarları iyileştirmek ve bilinçaltındaki kişilik kalıplarını dönüştürmeye yardımcı olmak hedeflenmektedir. Grafoloji; kişinin el yazısının çizgi, boyut, sekil, eğim ve benzeri 8 özellik açısından incelenerek kişilik, sağlık, psikolojik ve travmatik bilgilerinin analiz edilmesidir. Alınan bu eğitim sonrasında; kendi mesleki bilgileri dahilinde sosyal görüşme tekniği, resim analizi gibi yöntemleri kullanan personelin çocukların kişisel yazılarını gözlemlemesi yoluyla herhangi bir baskı ve stres oluşmaksızın istismarı kolaylıkla ve dolaylı olarak tespit edebilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu teknik destek programı kapsamında personeller; “Yazı Analizi ile Şiddet Eğilimi Tespiti, Şiddet Eğilimi Olan Kişilerin Harf Şekilleri, İstismar Sonucu Zarar Görmüş Çocukların Fiziksel ve Psikolojik Durumlarının Yazıya Yansıması, Resim Analizi, Resim Analizinde Yaş Özellikleri” konularında, mesleki eğitime tabi tutulacak.
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planı hazırlık çalışmaları, ilgili mevzuatta öngörülen süreçlere uygun ve katılımcı bir yaklaşım ile yürütülmeye devam edilmekte; çocuklara, engellilere, yaşlılara, kadınlara kısaca toplumun özel politika gerektiren grupları basta olmak üzere her kesimine yönelik sunulan sosyal hizmetlerin niceliğini ve daha da önemlisi niteliğini artırmak hedefiyle çalışmalar sürdürülmektedir.
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, belirtilen teknik destek projesi ile Bakanlığın stratejik planı kapsamında hedeflenen gelişim stratejilerine uygun olarak kurum personel kapasitesini arttıracak yönde bir ivme göstermesi beklenmektedir.