…
…
07 Mart 2022, Pazartesi Merkez, Edirne - Türkiye

8 Mart Dünya Kadınlar Günü


8 Mart tüm dünya kadınlarının eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri,  birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır.

Türk Kadını, kurulan ilk Türk Devletinden bu yana, devletin kuruluşunda ve yönetiminde daima erkeğin yanında yer almıştır. Kurtuluş Savaşında vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle birlikte cepheye koşan Türk Kadını, söz konusu Vatanın varlığı ve birliği olunca hiçbir fedakarlıktan çekinmemiştir. 15 Temmuz sürecinde tankların önüne dikilmiş,  sınırlarımızın güvenliği için sürdürülen harekatlarda da askerimiz için kurbanlar kesmiş, yemekler hazırlamış, Mehmetçiğimiz üşümesin diye bere, eldiven örmüştür. Yurt genelinde düzenlenen kampanyalarda da her zaman ön planda olmuş, Vatan ve Milletin bekası için Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde de görev almıştır. Yakın zamanda bütün Dünya’yı etkisi altına alan Covid sürecinde bir çok çalışma alanında kadınlarımız, büyük fedakarlıklar göstererek ailelerinden ve çocuklarından uzak canı pahasına salgın ile mücadele etmiştir.

Ülkemizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hayati bir misyon üstlenen kadınlarımız, 1930 yılından itibaren çıkarılan yasalar ile önce Belediye seçimlerine katılma, köylerde Muhtar olma,  İhtiyar meclislerine seçilme ve 5 Aralık 1934’de Anayasa’da yapılan değişik ile milletvekili seçme ve seçilme haklarına kavuşmuşlardır.  Türkiye 1934 yılında yapılan düzenlemeyle,  birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce,  kadınlara siyasi hakları veren ülke olmuştur.

Bakanlığımızın kurulmasıyla birlikte, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur. Kadınlarımızın yaşam seviyelerini iyileştirmek,  refah ve mutluluklarını arttırmak asli görevlerimiz arasındadır.

Bakanlığımız vasıtasıyla; Şiddet mağduru, eşi vefat etmiş, sosyal güvencesi olmayan,  65 yaşını geçmiş, eşi veya oğlu askere gittiği için mağdur kalmış, ekonomik nedenlerle çocuklarını okula gönderemeyen kadınlarımıza, sosyolojik, ekonomik ve psikolojik destek sağlamaktayız.

Şiddet mağduru kadınlarımıza Kadın Konukevi hizmeti veriyoruz.  Bu konuda İlimizde tüm kurum, kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışıyoruz.  Menzilahir - Umurbey,  Yıldırım, Keşan SHM ve Şiddet Önleme merkezimizde   bulunan birimlerimizde:

  • Kadınların, aile içinde ve toplumda, sosyal statülerini yükseltmek,
  • Yasal hakları konusunda bilgilendirmek
  • Kişisel ve toplumsal yaşam becerileri kazandırmak
  • Çocuklarını daha iyi tanıyarak, daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak.
  • Kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, gelir getirici bir meslek sahibi olmalarını sağlamak temel amacımızdır.

 

Bu amaçlarla :

- Anne Çocuk Eğitimi (AÇEP),

- Aile İçi şiddet Eğitimi, 

- Öfke kontrolü,

- Sağlık Seminerleri gibi  kadınların;  Bilgi, Bilinç ve Beceri Düzeylerini Arttırmaya Yönelik Eğitim Programları,  

- Okul öncesi eğitim,

-  Yetişkin Okur Yazarlık,

- Kütüphane ve Etüt çalışmaları  gibi eğitimi destekleme programları, Misk Meyve sabunu yapımı,  Takı tasarım,    dikiş,   nakış,  ebru, seramik,   pike dikimi,  süpürge yapımı,   gibi çeşitli mesleki kurslar,

- Tiyatro, sinema, İl içi ve il dışı  dışı geziler,

- Bölgesel kültürü yaşatmaya yönelik programlar, özel gün kutlamaları, Resmi Nikah  gibi Sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Edirne Valiliğimizin destekleri ile İlimizde 2 olan Kadın Kooperatifi sayısı 17’ye çıkarılmış, 3 Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) açılmış, 2 Sosyal Dayanışma Merkezinin de yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecektir.

Özellikle eğitim seviyesinin düşük olduğu, dezavantajlı mahallelerimizde yaşayan kadınlarımızı sosyal hizmet merkezi birimlerimizde, toplum merkezlerimizde,   SODAM’larımızda; eğitimle, Kültürle, Sanatla ve Meslek kursları ile buluşturuyoruz.

Edirne Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, Üniversite, Baro, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Belediye,  Müftülük,  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müd.,  Denetimli serbestlik başta olmak üzere ilgili diğer kurumlar  ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği içinde  Küçük yaş evliliklerin  ve Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla  Kahvehanelerde,  köylerde,  okullarda,  toplum merkezlerinde, askeri birliklerde, cezaevi ve mahallelerde eğitimler ve toplantılar yapıyoruz.

İlimizde çeşitli nedenlerden dolayı, Kadın Konukevi hizmetlerinden faydalanan kadınlarımıza;

Barınma yeri temin edilmekte, Harçlık Ödenmekte, Hukuki ve tıbbi  destek sağlanmakta, Yönlendirme ve Rehberlik Yapılmakta, Psiko-Sosyal Destek Verilmekte, Yanlarında çocukları varsa Kreş ve okul desteği sağlanmakta ve kadınlarımız mesleki eğitimle yönlendirilmektedir.

Özellikle kadınlarımızın Bakanlığımız hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için ücretsiz  “Alo 183  Kadın, Çocuk, Aile, Engelli ve Yaşlı Danışma hattı” oluşturulmuştur.

Kadına yönelik şiddeti;  inancıyla, kültürüyle, geleneğiyle, töresiyle meşrulaştırmaya kalkan herkes için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bir dönüm noktası olmasını, özür dileme, kendine çeki düzen verme vesilesi olmasını diliyorum.

Bir toplumun en değerli varlığı, kadınları ve çocuklarıdır. Kadın, toplumu geleceğe hazırlayandır. Bir milletin gelişmişlik seviyesi kadına verilen değer ile ölçülmektedir. Çünkü kadın; hayatımızın her alanına yön veren, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı doğuran, büyüten ve ilk öğretmenleridir.  Kadın her şeyden önce annedir.

Bu vesile ile Vatan, Millet, Bayrak için, istiklal ve istikbalimiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin anneleri/eşleri ile Gazilerimizin değerli anneleri/eşleri başta olmak üzere yaşamımızın her anında yanımızda bulunan, fedakâr kadınlarımızın; Sevginin, şefkatin, merhametin,  sabrın, vefakarlığın, üretmenin ve geleceğin adı olan annelerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

 

Bilgin ÖZBAŞ

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü