…
…
08 Nisan 2022, Cuma Merkez, Edirne - Türkiye

8 Nisan Dünya Romanlar Günü


“8 Nisan Dünya Romanlar Günü” veya “8 Nisan Uluslararası Roman Günü”, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür. 

8 Nisan Dünya Romanlar Günü, 1990 yılında Polonya’nın Serock kasabasında toplanan 4. Dünya Roman Kongresi'nde alınan kararla, 8 Nisan 1971′ de, Romanların sorunlarını tartışmak üzere Londra yakınlarında bulunan Chelsfield’da 1. Dünya Roman Kongresi toplantısına atfen kutlanmaya başlanmıştır.

Cumhurbaşkanlığımızın 8 Nisan 2021 tarihli Genelgesiyle 8 Nisan günü; başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları olmak üzere; Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zeminin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla “Romanlar Günü” olarak kutlanması esas alınmış, resmi gazetede yayınlanmıştır.

Ülkemizde Roman vatandaşlarımızın sorunları ve bunlara çözüm önerileri yapılan çalışmalar ile en üst düzeyde ele alınmış; Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2016-2021) ile I. Aşama Eylem Planı (2016-2018) ve 2019/28 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca II. Aşama Eylem Planı (2019-2021) yayımlanmıştır.

Söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planlarında Roman vatandaşlarımızın hem kısa ve hem de uzun vadede sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesinde eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal hizmetler ve sosyal yardım alanlarına ilişkin amaç, hedef ve eylemler belirlenerek bu konularda görev alacak sorumlu ve ilgili kuruluşlar gösterilmiştir.  

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde başlatılan “Roman Açılımı” sonrasında, 30 Nisan 2016 Tarih ve 29.699 sayılı resmi gazetede yayınlanarak “Roman Stratejik Eylem Planı” yürürlüğe girmiş ve bu Eylem Planı çerçevesinde Edirne Valiliğimizin Koordinesinde, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz sekretaryasında İlimiz yerelinde Roman Kardeşlerimizin daha insanca yaşam koşullarına kavuşması, fırsat eşitliğinin sağlanması, istihdam edilebilirliklerinin arttırılması eğitim seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam alanlarının iyileştirilmesi, temel sağlık hizmetlerine ulaşımlarının kolaylaştırılması, sosyal entegrasyonu sağlamak ve refahın arttırılması amacıyla 30 Nisan 2019 tarihinde Edirne Valimiz Ekrem CANALP başkanlığında gerçekleştirilen Edirne İl Roman Çalıştayına; Edirne Valiliği başta olmak üzere tüm ilçe kaymakamlıkları ve tüm belediyeler, Edirne İlimiz Merkez ve İlçelerdeki tüm kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, Mahalle/ Köy Muhtarları, Romanlar alanında çalışma gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşları ve Roman toplumu kanaat önderleri katılım sağlamış, 30 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen Edirne İli Roman Çalıştayı sonrasında, “Edirne İli Roman Çalıştayı ve İl Eylem Planı” kitapçığı hazırlanmıştır. 22.07.2019 tarih 1795148 sayılı Sayın Valimiz Ekrem Canalp’in olurları ile “Edirne İli Roman Stratejik Eylem Planı” uygulamaya konularak, İlimiz genelinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Romanlar, yaşadıkları her ülkede toplumun renkli bir parçasını oluşturmuşlardır. Ülkemizde, tarih boyunca Romanlar ve Roman kültürünün gelişimi açısından önemli bir yere sahip olmuştur. Birçok Roman, kendilerine özgü yaşamları, zengin ve farklı kültürleriyle toplumumuza katkılar sağlamıştır.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü  vesilesiyle, başta Edirneli Roman vatandaşlarımız olmak üzere tüm romanların 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyor; kendilerine aileleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu bir hayat diliyorum.

 

Bilgin ÖZBAŞ

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü