…
24 Kasım 2023, Cuma Merkez, Edirne - Türkiye

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü


Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü; Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.

Kadına verilen değer; her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak, herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadının toplum içindeki saygınlığı, itibarı ve etkinliği, gelişmişliğin ve medeniyetin de bir göstergesidir.

Bakanlığımızın kurulmasıyla birlikte,  Bakanlığımız içinde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur. Bakanlığımız vasıtasıyla; Şiddet mağduru, eşi vefat etmiş, sosyal güvencesi olmayan,  65 yaşını geçmiş, sosyal ve ekonomik destek duyan kadınlarımıza; sosyal, ekonomik, psikolojik ve hukuki destek sağlamaktayız.

Kadınlara yönelik çalışmalarda; İlimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Menziahir/Umurbey, Yıldırım, Karaağaç, Keşan ve Merkez SHM ile Şiddet Önleme Merkezlerimizde bulunan birimlerimizde:

  • Kadınların; aile içinde ve toplumda, sosyal statülerini iyileştirmek,
  • Yasal hakları konusunda bilgilendirmek,
  • Kişisel ve toplumsal yaşam becerileri kazandırmak,
  • Aile içi iletişim seviyelerini arttırmak,
  • Kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, gelir getirici bir meslek sahibi olmalarını sağlamak temel amacımızdır.

 Bu amaçlar ile:

  • Anne Çocuk Eğitimleri,
  • Aile İçi şiddet Eğitimleri, 
  • Öfke Kontrolü Eğitimleri,
  • Sağlık Seminerleri gibi  kadınların;  bilgi, bilinç ve beceri düzeylerini arttırmaya yönelik eğitim programları, 
  • Okul öncesi eğitim,
  • Yetişkin Okur Yazarlık eğitimi,
  • Kütüphane ve Etüt çalışmaları  gibi eğitimi destekleme programları, misk meyve sabunu yapımı,  takı tasarım,    dikiş,   nakış,  ebru, seramik,   pike dikimi,  süpürge yapımı gibi çeşitli mesleki gelir getirici kurslar ve ayrıca tiyatro, sinema, İl içi ve il dışı  dışı geziler,
  • Bölgesel kültürü yaşatmaya yönelik programlar, özel gün kutlamaları, vb. sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Edirne Valiliğimizin koordinesinde; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak paydaş kurumlarımızdan “Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Üniversite, Baro, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Belediye,  Müftülük,  Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,  Denetimli Serbestlik başta olmak üzere; Kadınlara yönelik hizmetler kapsamında çalışmalar gerçekleştiren bir çok kamu kurumu ve ilimizde Kadınlara Yönelik Çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde  “Küçük yaş evliliklerin  ve Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla  Kahvehanelerde,  köylerde,  okullarda,  toplum merkezlerinde , askeri birliklerde, cezaevi ve mahallelerde eğitimler ve toplantılar gerçekleştirmeye devam ediyoruz.”

Bakanlığımız hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için ücretsiz  “Alo 183  Kadın, Çocuk, Aile, Engelli Danışma hattı” oluşturulmuştur.

Bakanlığımız bünyesinde göreve başlayan ASDEP Personellerimiz ile sadece şiddet konusunda değil, korunmaya muhtaç, hizmetlerimize ihtiyaç duyan, çocuk, engelli, yaşlı ve tüm vatandaşlarımız için hizmet sunulmaktadır. Kadın, toplumu geleceğe hazırlayandır. Kadın; hayatımızın her alanına yön veren, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı doğuran, büyüten ve ilk öğretmenleridir.  Kadın her şeyden önce annedir…

"Kadınlar, bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayat hak ediyor. Unutmayalım ki, “Kadına Yönelik Şiddet İnsanlığa İhanettir”. Kadına yönelik şiddetin bahanesi olmaz. Kadına Şiddet Suçtur!

 

Harun TOHUMCU

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü