…
…
…
24 Kasım 2022, Perşembe Merkez, Edirne - Türkiye

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü


Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü; Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.

Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak, herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadının toplum içindeki saygınlığı, itibarı ve etkinliği, gelişmişliğin ve medeniyetin de bir göstergesidir.

Türk Kadını, kurulan ilk Türk Devletinden bu yana, devletin kuruluşunda ve yönetiminde daima erkeğin yanında yer alıp gereken saygıyı görmüştür. Kurtuluş Savaşı’nda vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle birlikte cepheye koşan Türk Kadını, söz konusu Vatanın varlığı ve birliği olunca hiçbir fedakarlıktan çekinmemiştir. 15 Temmuz sürecinde tankların önüne dikilmiş,  Yurtdışında, İdlip’te, Afrin’de ve bir çok noktada sürdürülen harekatta da askerimiz için kurbanlar kesmiş, yemekler hazırlamış, Mehmetçiğimiz üşümesin diye çorap, bere, eldiven ve içlik örmüştür. Yurt genelinde düzenlenen kampanyalarda da her zaman ön planda olmuş, Vatan ve Milletin bekası için Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde de görev almıştır.

Ülkemizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hayati bir misyon üstlenen kadınlarımız, 1930 yılından itibaren çıkarılan yasalar ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde Muhtar olma,  İhtiyar meclislerine seçilme ve 5 Aralık 1934’de Anayasa’da yapılan değişik ile milletvekili seçme ve seçilme haklarına kavuşmuşlardır.  Türkiye 1934 yılında yapılan düzenlemeyle,  birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce,  kadınlara siyasi hakları veren ülke olmuştur.

Bakanlığımızın kurulmasıyla birlikte,  Bakanlığımız içinde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur. Kadınlarımızın yaşam seviyelerini iyileştirmek,  refah ve mutluluklarını arttırmak asli görevlerimiz arasındadır.

Bakanlığımızın hizmet modelleriyle; Şiddet mağduru, eşi vefat etmiş, aile bütünlüğü bozulmuş, sosyal güvencesi olmayan,  65 yaşını geçmiş, eşi veya oğlu askere gittiği için mağdur kalmış, ekonomik nedenlerle çocuklarını okula gönderemeyen kadınlarımıza, sosyolojik, ekonomik ve psikolojik destek sağlamaktayız.

Şiddet mağduru kadınlarımıza Kadın Konukevi hizmeti veriyoruz.  Bu konuda İlimizde tüm kurum, kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışıyoruz.  Menziahir - Umurbey,  Yıldırım, Keşan SHM ve Şiddet Önleme merkezimizde   bulunan birimlerimizde:

  • Kadınların, aile içinde ve toplumda, sosyal statülerini yükseltmek,
  • Yasal hakları konusunda bilgilendirmek,
  • Kişisel ve toplumsal yaşam becerileri kazandırmak,
  • Çocuklarını daha iyi tanıyarak, daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak.
  • Kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, gelir getirici bir meslek sahibi olmalarını sağlamak temel amacımızdır.

 Bu amaçlar ile:

  • Anne Çocuk Eğitimi Programı (AÇEP)
  • Aile İçi şiddet Eğitimi 
  • Öfke kontrolü
  • Sağlık Seminerleri gibi;  kadınların  Bilgi, Bilinç ve Beceri Düzeylerini Arttırmaya Yönelik Eğitim Programları  
  • Okul öncesi eğitim ,
  • Yetişkin Okur Yazarlık
  • Kütüphane ve Etüt çalışmaları  gibi eğitimi destekleme programları, Misk Meyve sabunu yapımı,  Takı tasarım,    dikiş,   nakış,  ebru, seramik,   pike dikimi,  süpürge yapımı gibi çeşitli mesleki kurslar Tiyatro, sinema, İl içi ve il dışı  dışı geziler,
  • Bölgesel kültürü yaşatmaya yönelik programlar, özel gün kutlamaları, Resmi Nikah  gibi Sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Edirne Valiliğimizin koordinesinde; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak paydaş kurumlarımızdan “Emniyet Müdürlüğü, Üniversite, Baro, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Belediye,  Müftülük,  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müd.,  Denetimli Serbestlik, İşkur, Muhtarlarımız, kısacası Kadınlara yönelik hizmetler kapsamında çalışmalar gerçekleştiren bir çok kamu kurumu ve ilimizde Kadınlara Yönelik Çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde  “Küçük yaş evliliklerin  ve Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla  Kahvehanelerde,  köylerde,  okullarda,  toplum merkezlerinde , askeri birliklerde, cezaevi ve mahallelerde eğitimler ve toplantılar yapıyoruz.”

6284 sayılı Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında,  müracaatçılarımızın beyanı esastır.  Özellikle kadınlarımızın Bakanlığımız hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için ücretsiz  “Alo 183  Kadın, Çocuk, Aile, Engelli Danışma hattı” oluşturulmuştur.

Kadına yönelik şiddeti; inancıyla, kültürüyle, geleneğiyle, töresiyle meşrulaştırmaya kalkan herkes için 25 Kasım tarihinin bir dönüm noktası olmasını; özür dileme, farkındalık oluşturma ve empati yapma vesilesi olmasını diliyorum.

Özellikle Bakanlığımız bünyesinde hizmet sürdüren ASDEP Personellerimiz ile sadece şiddet konusunda değil, korunmaya muhtaç, ihtiyaç sahibi, çocuk, engelli, yaşlı ve tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için talep değil, arz odaklı hizmet sunulmakta olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.

Bir toplumun en değerli varlığı, kadınları ve çocuklarıdır. Kadın, toplumu geleceğe hazırlayandır. Bir milletin gelişmişlik seviyesi kadına verilen değer ile ölçülmektedir. Çünkü kadın; hayatımızın her alanına yön veren, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı doğuran, büyüten ve ilk öğretmenleridir.  Kadın her şeyden önce annedir…

"Kadınlarımız, bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayat hak ediyor... Unutmayalım ki, “Kadına Yönelik Şiddet İnsanlığa İhanettir”. Kadına yönelik şiddetin bahanesi olmaz. Kadına Şiddet Suçtur!

 

Bilgin ÖZBAŞ

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü