…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
01 Ekim 2021, Cuma Merkez, Edirne - Türkiye

200 Yataklı Yeni Huzurevi’nin Yer Teslim Töreni Gerçekleşti


1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü gibi anlamlı bir günde, Yaşlılarımıza daha kaliteli ve daha ulaşılabilir imkanlar sunabilmek adına, İlimizin ve bölgemizin en büyük, 17.000 m2 kapalı alana sahip Bina ve donatıları ile birlikte 45.000 m2’lik bir alana yapılacak 200 yataklı Huzurevinin yer teslim töreni gerçekleşti.

Edirne İlimiz Fırınlar Sırtı Mevkiinde yapılacak olan 200 Yataklı Yeni Huzurevinin yer teslim törenine; Edirne Valimiz Ekrem CANALP, Edirne Milletvekili Orhan ÇAKIRLAR, Edirne Belediye Başkan Yard. Yaver TETİK, Adalet ve Kalkınma Partisi Edirne İl Başkanı Belgin İBA, Edirne Vali Yard. Hakan Yavuz ERDOĞAN, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ,  İl Milli Eğitim Müdürü Önder ARPACI, İl Ticaret Müdürü Mahmut ALTUN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal SOYTÜRK, İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak YILDIRIM, İŞKUR Müdürü Şengül ÇİLDAM, İl Deftardarı Aydın YAMAN başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşların amirleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Müteahhit firma sorumlusu ve yetkilileri ile Huzurevi Sakinleri katılım sağladı.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ yaptığı açılış konuşmasında; “Hayatlarının büyük kısmını,   ailesine, topluma, Vatanına ve Milletine adayarak,  günümüz gençliğini yetiştirmeye  harcamış olan yaşlılarımızın hak etmiş olduğu saygı ve değeri görmesi,  kaliteli,  sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmesi hepimizin ortak amacıdır.

Ülkemizde doğurganlık artış hızı sürekli  düşmekte, yaşlı nüfusumuz ise sürekli olarak artmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde 

2016  yılında % 8.3 olan yaşlı nüfusumuz ,

2020 yılına gelindiğinde % 9.5 e yükselmiştir.

Türkiye Genelinde % 9.5 olan  65 yaş üstü Nüfus oranı ilimiz genelinde %15.5 tir.

Bu oranla ilimiz en yaşlı iller kategorisi içerisinde yer almaktadır.

İlçeler bazında baktığımızda

Enez ilçesi %23.2

Havsa ilçesi %22,3

İpsala ilçesi %18,3

Keşan İlçesi % 14,3

Lalapaşa İlçesi % 22,8

Süloğlu ilçesi % 20,7  

Uzunköprü ilçesi %20 

ve Meriç İlçemize baktığımızda ise nüfusun % 27.8 ini 65 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır.

2020 yılı verilerine göre 407.763 kişi olan il nüfusumuzun yaklaşık 63.000 kişisini 65 yaş üstü nüfus oluşturmaktadır.

 İlçelerimiz açısından değerlendirildiğinde, ülkemizin 65 üstü yaş grubu ortalamasının neredeyse iki katına denk gelmektedir.

İlimizin kendine has bu durumu yaşlı ve yaşlılık alanı ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Nüfus demografisi ve aile yapısının iyi değerlendirilmesi ileriki yıllarda doğabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir. Bu yüzden şimdiden ilimizde yaşlılık alanı ile ilgili çalışmalar büyük bir titizlikle planlanmakta ve yürütülmektedir.

 1990 yılında hizmete açılan Edirne Huzurevi bugüne kadar hizmetlerine aralıksız devam etmiş ve 846 vatandaşımız bugüne kadar hizmet almıştır.

Uzunköprü ilçemizde hayırsever ailemiz tarafından 68 yatak kapasiteli Süleybe - Şefik ÖZTÜRK Huzurevi 2014 yılında hizmete açılmıştır.

Her iki huzurevimiz tam kapasite ile hizmet vermekte olup, 174 yaşlımız Huzurevi hizmetinden faydalanmaktadır. 

Bugün burada yer teslimi yapılan 200 yataklı Huzurevimiz ile Uzunköprü ilçemizdeki hayırseverlerimizin ve Sayın Valimiz Ekrem CANALP’in katkıları ile yakın zamanda hizmete açmayı planladığımız Ergene Huzurevi ile hizmet kapasitemizi % 100 artırarak 350 yatak kapasitesine ulaşacağız.

 Sadece Huzurevleri açmak, bu sorunlara çözüm üretecek nitelikte değildir. Bu yüzden;

Evde bakım hizmetleri,

Gündüz bakım Hizmetleri,

Yaşlı yaşam evleri,

Belediye Hizmetleri,

Geriatli bölümleri açmak gibi,  komple çalışmalar yapmak , bunu toplumun tamamına yaymak, büyüklerimizin yaşam kalitesini yükseltmek, sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık süreci geçirmelerini sağlamak en temel hedefimizdir.

Yaşlılarımız;  yaşanmışlıklarıyla geçmişimiz; örnek aldığımız tecrübeleriyle geleceğimizdir.  Onlar örfümüz, âdetimiz, geleneklerimiz ve hoş sohbetlerimizdir

 Unutmayalım ki hepimiz yarının yaşlılarıyız.

Bizleri sabırla, sevgiyle, şefkatle bugünlere taşıyan, hayatımızın her aşamasında bizlere rehberlik eden yaşlılarımıza; sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler diliyorum.

En verimli çağlarını ülkesine, milletine hizmetle geçirmiş bütün değerli büyüklerimizin “1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününü” kutluyor,

Bugün bizim heyecanımızı paylaştığınız ve bu önemli hizmete şahitlik etmiş olduğunuzdan dolayı sizlere ve bu aşamaya gelinceye kadar emeği geçen başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız  Sayın Derya YANIK hanımefendi, Sayın Vekilimiz Fatma AKSAL hanımefendi, Sayın Valim Ekrem CANALP’e Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın değerli mensuplarına ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ’ın konuşmasının ardından, Müteahhit firma sorumlusu Ali KILIÇ ve Edirne Valimiz Sayın Ekrem CANALP günün anlam/önemine ilişkin ve yeni yapılacak olan 200 yataklı huzurevi hakkında konuşmalarını gerçekleştirdi.

Gerçekleşen konuşmaların ardından; Edirne Valimiz Sayın Ekrem CANALP’in koordinasyonunda gerçekleştirilen 200 yataklı huzurevimizin yer teslim törenine katılım sağlayanlar ile birlikte, Müteahhit firma sorumluluğunda “Huzurevi İnşaat” alanına ilk kazma vurularak, çalışmalara başlandı.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; En verimli çağlarını ülkesine, milletine hizmetle geçirmiş bütün değerli büyüklerimizin “1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününü” kutluyor, bugün yer teslimi gerçekleşerek inşaat çalışmalarına başlanılan 200 yataklı yeni huzurevinin Edirne’mize, Ülkemize ve Milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.