…
10 Ekim 2023, Salı Merkez, Edirne - Türkiye

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü


11 Ekim Günü Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. 

Bu karar Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerileriyle alınmış olup; kararda “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir.  Alınan kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmaktadır.

Bakanlığımızda bu çalışmalar kapsamında her kademede çocuk haklarını geliştirerek, bu haklara saygı duyulmasını sağlama kararlılığını göstermiş, çocuk haklarına yönelik birleştirici ve kapsamlı, hak temelli bir ulusal strateji benimsemiştir. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; Bakanlığımızın çocuklarımıza yönelik uyguladığı hizmet modelleri temel alınarak, kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmaları, her türlü ayrımcılıktan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde yararlanma çalışmaları her geçen gün artarak devam etmektedir. Biliyoruz ki bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklara yaklaşımı, insani gelişmişlik düzeyini ve vizyonunu ortaya koymaktadır. Ülkemiz, kurulduğu tarihten itibaren çocuklara yönelik hassas bir politika izlemiş ve izlemeye de devam etmektedir. Bizler İl Müdürlüğümüzce, çalışmalarımızda; çocuğun üstün yararı doğrultusunda hareket ediyor ve çocuklara tanınan tüm hakların korunması için anayasada yer alan sosyal devlet anlayışı çerçevesinde, gerekli her türlü önlemi alıyoruz. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle; “Sevgiyle ve aile şefkati içinde büyüyen her kız çocuğu yarınlarımız için bir umuttur” diyor, tüm kız çocuklarımızın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününü kutluyorum.

                                                                      

Bilgin ÖZBAŞ

Edirne Aile  ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü