…
09 Aralık 2014, Salı

ÜRDÜN ÇALIŞMA ZİYARETİ


Refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş Suriyeli çocuklara Ürdün’de verilen hizmetler ve alternatif bakım uygulamaları hakkında bilgi toplamak ve deneyim paylaşımı yapmak amacıyla 1-5 Aralık 2014 tarihlerinde UNİCEF Türkiye Temsilciliğinin işbirliğinde Bakanlığımız yetkilileri ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği yetkililerinin de katılımıyla bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.
 
Çalışma ziyaretine Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İslam Emiroğlu, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan ve Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Nazif Dağ BM UNİCEF Türkiye Temsilciliğinden üç uzmanın ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliğinden iki uzman katıldı.
 
Ürdün’ün son nüfus sayımlarında 6.5 milyon nüfusunun olduğu, yaklaşık 2 milyon Filistinli mültecinin ve 600.000 civarında da Suriyeli mültecinin olduğu öğrenildi.   
Çalışma ziyaretinin ilk günü Suriyeli mültecilerin yoğun olarak kaldığı Zaatari Kampına gidilerek; kampta refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocuklara sunulan hizmetler hakkında BM UNICEF, UNHCR ve Uluslararası Kurtarma Komitesinden  (IRC) bilgi alındı.  Ürdün’de üç bölgede kamp oluşturulan  kamplardan  en büyüğü Zaatari Kampı.   Kamplar Ürdün İçişleri Bakanlığı Emniyet Teşkilatına Bağlı Suriyeli Mülteci İşleri Dairesi yönetiminde BM UNHCR ve UNICEF desteği ve uluslararası STK desteği ile yürütülüyor. Kampların finansmanının ağırlıklı olarak uluslararası kuruluşlar tarafından karşılandığı bilgisi edinildi. Suriyeli Mültecilerin kayıt sistemi BM UNHCR tarafından yürütülüyor. Kamp ortamında refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocukların kabullerinin sağlandığı çocuklara özgü ayrı birimin oluşturulduğu, bu birimde çocukların en kısa sürede aile odaklı hizmetlerden yararlandırıldığı öğrenildi. Çocukların öncelikli olarak kendi aile veya yakınları yanına yerleştirildiği, aile veya yakınının bulunmaması halinde kampta kalan Suriyeli gönüllü koruyucu ailenin yanına yerleştirildiği belirtildi.
Ziyarette Ürdün UNICEF ve UNHCR temsilcilikleri ziyaret edilerek yetkililerden bilgi alındı. Ürdün Ulusal Aile Konseyi ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı ve Colombia Üniversitesi yetkililerinden Ürdün çocuk koruma mevzuatı, koruyucu aile, aile odaklı alternatif bakım uygulamaları hakkında mevzuat, çalışma usulleri ve işleyiş hakkında bilgi alınarak yeni uygulamaya koydukları 0-6 yaş gurubu çocukların kurum bakımından aile odaklı hizmetlere geçişinin hızlandırılması ve ailelerin eğitimi ve takibini içeren alternatif bakım modeli projesi hakkında detaylı bilgi alındı. Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanı ile görüşülerek iki ülke arasında çocuk koruma alanında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde görüşme gerçekleştirildi.  Ürdün genelinde 30 çocuk bakım merkezinin 5’i resmi 25’i Sosyal Kalkınma Bakanlığının denetim ve gözetiminde STK’lar tarafından yürütüldüğü 910 çocuğun koruma ve bakım altında olduğu öğrenildi.  Bakanlık ziyareti sonrası 1 koruyucu aile ve 1 çocuk bakım merkezi ziyaret edildi. Ürdün Büyükelçimiz ziyaret edilerek çalışma ziyareti tamamlandı.