…
11 Mart 2021, Perşembe Ankara,Türkiye

Refakatsiz Çocuklarla Çalışan Meslek Elemanlarımıza Eğitim Verdik


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, uygulamalardaki etkinliğin artırılması ve alanda görev yapan çalışanların donanım kazanması için düzenlenen eğitimler devam ediyor. Salgın nedeniyle alınan önlemler nedeniyle bir süre daha çevrimiçi olarak yapılması planlanan eğitimlerden biri de Çocuk Destek Merkezlerinde ve Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimlerinde görev yapan meslek elemanlarına yönelik düzenlendi. Refakatsiz Çocuklara Yönelik Anka Uygulayıcı Eğitimi; Çocuk Destek Merkezlerinde ve Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimlerinde görev yapan 100 meslek elemanının katılımıyla yapıldı. İki gün sürecek eğitimin açılışı, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam tarafından yapıldı.

Refakatsiz Çocuklara Yönelik Hizmetler Nelerdir?

Bilindiği gibi, sorumlu bir kişinin etkin bakımına alınmadığı sürece, kanunen ya da örf ve adet gereği kendisinden sorumlu bir yetişkinin refakati bulunmaksızın Türkiye’ye gelen çocuklar, refakatsiz çocuk olarak değerlendiriliyor. Bu tanıma uyan çocuklara, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında, koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanarak, çocukların risk altında bırakılmasının önlenmesi hedefleniyor.

Korunma ve bakım altına alınan refakatsiz çocukların, öncelikle aile odaklı hizmetlerden yararlandırılması sağlanıyor. Bunun mümkün olmadığı hallerde,  0-12 yaş grubu çocuklar ev tipi bakım kuruluşları olan Çocuk Evi ve Çocuk Evleri Sitesinde; 13-18 yaş grubu çocuklar ise ihtisaslaştırılmış Çocuk Destek Merkezlerinde bakılıyor. Korunma ve bakım altında bulunan çocuklardan göç sürecinde veya göç sonrasında ailesinden ayrı düşmüş çocukların aile bütünlüğünün sağlanması amacıyla, ailelerinin takibi ve aile birleştirilmesine yönelik çalışmalar ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde yapılıyor.

Anka Çocuk Destek Programı Nedir?

Psiko-sosyal destek ve müdahaleyi içeren Anka Çocuk Destek Programı; Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Çocuk Destek Merkezlerinde korunma ve bakım altında bulunan çocuklar ve ailelerine yönelik uygulanmak üzere geliştirildi. Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan program; Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF), Grup Çalışmaları, Bireysel Danışmanlık, Aile Çalışmaları, Destekleyici Ortam Bileşenleri, Destekleyici Personel İçin Yaklaşım İlkeleri, Krize Müdahalede Kurumsal Yaklaşım adı altında yapılandırılmış bileşenlerinden oluşuyor.

Anka Çocuk Destek Programı; suça sürüklenen, suç mağduru, sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya bulunan çocuklar ile refakatsiz olarak ülkemizde bulunan çocuklara uygulanıyor. Çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçlarını odağa alarak yapılandırılan program ile çocuklara psiko-sosyal destek hizmeti veriliyor. Bu çerçevede yapılacak uzun soluklu çalışmalarla olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenme ve davranış bozukluklarının sağaltılarak, çocukların aileleri ve sosyal çevreleri ile uyum sağlamaları hedefleniyor. Özel olarak eğitimli meslek elemanları tarafından uygulanan program ile çocukların yaşadıkları travmaya yönelik etkileri en aza indirerek psiko-sosyal açıdan güçlendirilmeleri amaçlanıyor.

Anka Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri

Korunma ve bakım altına alınarak temel sosyal hizmetlere erişimi sağlanan refakatsiz çocuklara yönelik yapılandırılmış bir psiko-sosyal destek program ihtiyacı ile başlayan çalışmalar sonucunda, 2018 yılında Anka Çocuk Destek Programı, refakatsiz çocuklara uyarlandı. Hali hazırda uygulanması devam eden programa yönelik uygulayıcı eğitimlerine devam ediliyor.

Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan Anka Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimlerinin, çocuklarla doğrudan çalışmakta olan personele katkı sağlaması ve çocuklara yönelik sunulan psiko-sosyal destek hizmetinde yol gösterici bir kaynak olması bekleniyor.

Refakatsiz çocuklara yönelik uyarlanan Anka Çocuk Destek Programı; beslenme, sorun çözme, arkadaşlık ilişkileri, iletişim becerileri, bağımlılık, duyguları tanıma, öfke ve stres yönetimi, hayır deme becerileri, başkalarına saygı, toplumsal kurallar, günlük yaşam, temel sağlık ve bulaşıcı hastalık modüllerinden oluşuyor.