…
25 Temmuz 2014, Cuma

Refakatsiz çocuklar çalıştayı İstanbul'da yapıldı



 


Uluslararası Göç Örgütü (IOM) koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Norveç Büyükelçiliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye’de Refakatsiz Çocuklara Erişim ve Çocuğun Yüksek Yararına Yönelik Hizmet Sunumunun Teşvik Edilmesi Çalıştayı” İstanbul’da yapıldı.

 

Refakatsiz çocuklara yönelik hizmetlerin kalitesi ve personel kapasitesinin arttırılması amacıyla 2013 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen çalıştaya; Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Şefi Dr. Meera Sethı, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Karataş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Helga Rıttersberger Tılıç, Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığı Birim Sorumlusu Ebru Yıldırımkaya, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden Handan Gökçe Saraydın, Türkiye’nin Çocukları Sosyal Girişimi Sivil Toplum Kuruluşu’ndan Deniz Özdikmenli, Bahar Öztop Baranalp ve Seyfettin Tokmak katıldı.

 

Çalıştayda "Türkiye’de Refakatsiz Çocuklara Yönelik Hizmet Sunumunun Teşvik Edilmesi", "Türkiye’de Refakatsiz Çocuklara Yönelik Erişim ve Farkındalık Arttırma Faaliyetleri", "Türkiye’de Refakatsiz Çocuklara Yönelik Çalışmaların Tanıtılması ve Hizmet Sunumunda Kurumsal İhtiyaç Değerlendirmesi" konularında  uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.

 

 REFAKATSİZ ÇOCUK

 

Refakatsiz çocuk  kavramı 6458 sayılı Kanunda “Sorumlu bir kişinin etkin bakımına alınmadığı sürece, kanunen ya da örf ve adet gereği kendisinden sorumlu bir yetişkinin refakati bulunmaksızın Türkiye’ye gelen veya Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra refakatsiz kalan çocuk” olarak tanımlanıyor. Türkiye topraklarına giriş yaptıktan sonra refakatsiz kalan iltica/sığınma başvuru sahipleri de bu kapsama giriyor.

 

Kanunda  tanımı yapılan çocuklarla birlikte bu kapsam dışında kalan ancak, ihmal ve istismara uğradığı tespit edilen iltica /sığınma talebinde bulunan ve/veya mülteci/sığınmacı statüsünde bulunan küçüklere yönelik  bakım hizmetleri  de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılıyor.    

 

Sığınma prosedürü kapsamındaki refakatsiz çocuklara ilişkin iş ve işlemler İl Emniyet Müdürlükleri ya da Emniyet Genel Müdürlüğünce yerine getiriliyor. Ardından Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından mevzuat hükümleri çerçevesinde söz konusu çocukların kuruluşlara kabulleri yapılıyor. Bu çocuklara ilişkin işlemlerin yürütülmesinden 633 sayılı KHK gereği Çocuk Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanlığı yükümlü olup çocukların yerleştirilmesine ilişkin işlemler Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülüyor.

 

2013 yılında Uluslararası Göç Örgütü koordinesinde başlatılan çalışmalar kapsamında;  refakatsiz çocuklara yönelik erişim ve iletişim metaryalleri, kendi dillerinde bilgilendirmeye ve farkındalık yaratmaya yönelik web sayfalarının oluşturulması, bu alanda çalışan idareci ve meslek elemanlarının eğitimi, alanda iyi ornek olacak  ülkeler ile uluslararası çalıştay ve ilgili STK larla işbirliği çalıştayları düzenleniyor.