…
18 Aralık 2014, Perşembe

Koordinasyon Strateji Belgesi Hazırlık Çalıştayı Şanlıurfa'da yapılıyor


Çocuk koruma hizmetlerinde koordinasyon strateji belgesi hazırlık çalştayı Şanlıurfa’da yapılıyor. İki gün sürecek çalıştayda çocukların karşı karşıya oldukları sorunlar masaya yatırılarak, çözüm önerileri üzerinde çalışılacak.

 

GAPTEM Konferans Salonunda yapılan çalıştaya çeşitli illerden akademisyenler ve çocuk sorunlarına ilgili çok sayıda kişi katılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü’nün düzenlediği çalıştayda çocukların yaşadığı sorunlar anlatılarak, çözüm yolları aranacak.

 

"Özel Stratejiye İhtiyaç Var”

 


Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, çocukların dili, dini ve ırkı olmayacak kadar dünyanın en eşit varlıkları olduğunu belirterek “İlimizdeki çocuklara yönelik hizmetlerin daha etkin, kaynakların daha verimli kullanılması ve çocuk alanında yapılacak çalışmaların il genelindeki tüm çocuklara ulaşılabilmesi için çocuklara yönelik özel bir stratejiye ihtiyaç duyulmuştur” dedi.

 

“20 İlde Pilot çalışma Yapıldı”

 

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay, Çocuk Koordinasyon Merkezleri’nin daha önce Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğunu hatırlatarak, 2011 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlandığını söyledi. Bakanlığa bağlanmasının ardından 20 ilde pilot çalışması yaptıklarını anlatan Özbay, “ Bu çalışmalar doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruşluşlarıyla da çeşitli çalışmalar yaptık. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bir eylem planı oluşturuldu. Eylem planı şuan uygulanmaya başladı” dedi.

 

Şanlıurfa’da ilk defa bir çalıştayın yapıldığını ifade den  Özbay, “çocuk koordinasyon merkezleri olarak 20 ilde iyi bir katılım sağlandı. Sağlanan katılımların ardından Bu uygulama Türkiye’nin 81 iline yayıldı. “dedi.

 

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise, “çocuklar bizim hayatımızın en önemli varlıklarıdır. Hepimiz çocuklarımız için canımızı feda ederiz. Ama nedense onların gelişimi ve hayata hazırlanması ile ilgili de pek çok sorunda toplum içinde yaşıyoruz. Şanlıurfa doğum oranında Türkiye birincisi. Yıllık 60 bin doğum gerçekleşmekte. Dolayısıyla nüfusun üçte birini çocuk oluşturmaktadır. Kent merkezinde çocuklarla ilgili pek çok sorun var. Bu sorunları aşmak ve diğer illere yetişmek adına biraz daha koşmak zorundayız ”şeklinde konuştu.

 

İki gün sürecek olan çalıştayda çocuk ihmalleri ve istismarını önleme, suça sürüklenen çocuklar, Suriyeli çocuklar, çocuk işçiliği, özel eğitim gerektiren çocuklar ve madde bağımlısı çocuklar ile çocuk dostu kentler konuları masaya yatırılarak tartışılacak. Belirlenen yol haritası ile sorunları çözümü için harekete geçilecek.