…
29 Eylül 2020, Salı Ankara,Türkiye

E-Bülten Yayınlandı


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılının başından eylül sonuna kadar yapılan çalışmaların yer aldığı E- bülten yayınlandı.

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç’un sunuş yazısıyla yayınlanan bültende, ocak ayından eylül ayına kadar geçen sürede Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 38 çalışma, faaliyet, toplantı ve haber yer aldı.

Küresel Bir Tehdit: Covid19

Genel Müdür Koç, sunuş yazısında bütün dünyanın,  tarihin en büyük salgınlarından biriyle topyekün mücadele ettiğine dikkat çekerek, 2020 yılının ilk aylarından itibaren bütün ülkeler için hızla bir tehdite dönüşen salgının, toplumlar için yeni bir dünya düzenini de zorunlu kıldığını söyledi.

Ülkelerin, kriz yönetimi ve halkını bu krizin olumsuz etkilerinden korumak için pek çok değişik uygulamayı hayata geçirdiğini ifade eden Koç, “tehlike insan hayatına yönelik olunca, alınması gereken önlemlerin bu tehlikeyi minimize etmeye yönelik güçte ve etkide olması da bir zorunluluk olarak karşımıza çıktı.” dedi.

Çocuklar İçin Salgın Önlemleri

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 26 milyon çocuğun sorumluluğunu taşıyan bir kurum olarak, kriz yönetiminde çok hızlı refleks gösterdiğini kaydeden Genel Müdür Koç, salgının Türkiye’de görülmeye başladığı ilk günden itibaren, alınan  önlemlerle, çocukların etkili biçimde korunduğunu ifade etti.

“Hizmetleri Salgın Şartlarına Uyumlandırdık”

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bütün faaliyetlerin izolasyon şartlarına uyumlu yeni yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirten Koç, “örneğin okul destek projesi, pandemi koşullarında evlerde devam etti ve çocuklarımız için verdiğimiz destek bu sayede kesintiye uğramamış oldu. Diğer hizmet modellerimizi de salgın şartlarına uyumlu bir halde ihtiyaç sahiplerine kesintisiz ulaştırdık” dedi.

Yeni Bir Hizmet Modeli: “Yetim Birimi”

Yeni bir hizmet modelinin daha hayata geçirildiği bilgisini veren Genel Müdür Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ilk kez kurulan birim ile öksüz ve yetim çocuklarımıza ilişkin hizmetleri kurumumuz çatısı altında birleştirdik.  Yeni hizmet modelimiz ile Devletimizin şefkatli eli 359 bin 797 yetim çocuğumuza uzanacak.”

Muzır İçeriklerle Mücadele

Dijital risklerin çocuklar için küresel ölçekte bir risk olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Koç,  MİM adıyla kurulan yeni birim ile çocukları dijital ortam ya da yayınlar yoluyla ortaya çıkan risklerden korumayı amaçladıklarını kaydetti.

12 bin 135 Kişiye Eğitim

Koç,  “Ana hedefimiz çocuklarımızı ve ebeveynleri bilinçlendirerek onlara doğru kararlar alabilmek için donanım kazandırmak. Bu kapsamda uzaktan eğitim modeli ile çocuklarımızın dijital ortamlarda maruz kalabilecekleri tehlikelere karşı 12 bin 135 kişiye bilinçlendirme eğitimi verdik.

Rehber Koruyucu Aile

Çocuklarımıza yönelik hizmetlerimizi bütüncül bir yaklaşımla hayata geçiriyoruz. Koruyucu önleyici çalışmalarımızla çocuklarımız için risk içeren bütün faktörleri en başından önlemeye çalışırken, diğer destek modellerimizle de gerçekleşen risklerin zararlarını telafi etmeye çalışıyoruz“ dedi.

Koruyucu aile hizmet modelinde ortaya konulan yeni çalışmalara da değinen Koç, şöyle devam etti: “Koruyucu aile hizmeti çocuklarımızın aile sıcaklığında büyümesini sağlayan çok etkili bir hizmet modeli. Bütün illerde büyük bir başarı ile yürüttüğümüz bu hizmet modelini daha da etkinleştirmek için, Rehber Koruyucu Ailelik Uygulamasını başlattık. Ayrıca koruyucu ailelerimiz için Ergen Rehberi hazırladık” dedi.

Kuruluşlarda Dönüşüm

Devlet koruması altındaki çocuklara sunulan  hizmetlerin de sürekli yenilendiğini hatırlatan Genel Müdür Koç, çocukların psiko sosyal ve fiziksel olarak sağlıklı gelişimi için ‘Çocuk Evleri Sitelerinin’ yeniden tasarlandığını söyledi.

281 Genç Üniversiteli Oldu

Devlet koruması altındaki çocukların başarılarından söz eden Koç, “ ne mutlu bize ki; korumamız altındaki çocuklarımız için yaptığımız hizmetlere, çocuklarımız da başarı ile karşılık veriyor. Bu sene 281 gencimiz daha üniversiteli olarak bize gurur yaşattı.

805 Gence Kamuda İstihdam

Eğitimlerini tamamlayan, devlet korumasından yararlanmış 805 gencimizi daha kamuda istihdam edeceğiz. Gayemiz bütün çocuklarımızı fırsat eşitliği içinde hayata hazırlamak ve onları ülkesine faydalı bireyler olarak yetiştirmek” dedi.

Akademisyenler ve STK’larla Ortak Çalışma

Hazırlanan E bülten hakkında da bilgi veren Koç, “bu bülteni hazırlama amacımız alanımıza ilişkin güvenilir bir yazılı kaynak oluşturmanın yanı sıra, kurumsal faaliyetlerimizi kayıt altına alan, arşiv değeri olan bir çalışma ortaya koymak. Düzenli olarak çıkarmayı planladığınız bültenlerde, çocuklarımızın sesini duyurmak, alanda yapılan çalışmalara yer vermek ana hedefimiz. Türkiye genelindeki il müdürlüklerimizin faaliyetleri de bültenlerimizde yer bulacak, akademisyenler ve alanda çalışan meslek elemanlarının bilgi ve gözlemlerini aktardıkları değerli yazıları da.

Çalışmalarımızı ilgili tüm kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle iş birliği içinde yürütmenin çocuklarımız için üreteceğimiz hizmetleri daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bu anlayışla, bültenlerimiz bu iş birliği sonuncunda ortaya çıkan çalışmaları da görünür kılacak dedi.

Genel Müdür Koç, son olarak emekleri için çalışanlara teşekkür etti.