…
06 Ağustos 2020, Perşembe Ankara,Türkiye

E-Bülten Yayınlandı


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yılın ilk altı ayında yapılan çalışmaların yer aldığı E- Bülten yayınlandı.

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç’un sunuş yazısıyla yayınlanan bültende ocak ayından haziran ayına kadar geçen sürede Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 25 çalışma yer aldı.

Genel Müdür Koç, rehberin içeriği ve hazırlanma süreci hakkındaki sunuş yazısında, bütün dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgınına değinerek, Türkiye’de ilk vakanın görülmesinden önce Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda ve alınan önlemlerde çocukların hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını koruma ilkesinin merkeze alındığını kaydetti. Genel Müdürlük bünyesinde “Kriz Ekibi” kurulduğunu belirten Koç, aile odaklı hizmetlerden yararlanan çocuklar ile bağlı kuruluşlardan hizmet alan çocuklara yönelik alınması gereken tedbirlerin, küresel gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar takip ederek belirlendiği bilgisini verdi. Genel Müdür Koç, bütün personelin mesai kavramı gözetmeksizin, gece gündüz görevinin başından ayrılmadığını hatırlatarak, özverili çalışmalarla çocukları güvende tuttukları için teşekkür etti. 

COVİd-19 Önlemleri

Her ilde sadece çocuklara yönelik İl Kriz Ekipleri oluşturularak, 282 acil irtibat görevlisi, 217 acil sağlık görevlisi, 257 acil karantina/izole birimi belirlendi.

Çalışmalar, gerek COVID-19 salgını öncesinde gerekse salgın sırasında yapılan çalışmalar sürdürülürken, hizmet verilen kesimin hayatlarını mümkün olduğu ölçüde normal seyrinde sürdürmelerine olanak sağlayacak şekilde planlandı. Tüm planlamalar“COVID-19 Rehber” isimli kitapçıkta toplandı.

Ayrıca salgınla mücadele kapsamında Kriz Ekibinde görev alan uzmanlar tarafından tüm çocuklara yönelik “Ebeveynler ve Çocukların Bakımından Sorumlu Kişiler İçin Rehber” isimli bir kılavuz kitap hazırlandı.

Gençlerin İşe Yerleştirilmesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 9 Ocak’ta “Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yerleştirilmesi” töreni gerçekleştirildi.

Sosyal hizmet modellerinden yararlanan bin 147 genç yapılan törenle kendi tercihleri doğrultusunda istihdam edildi.

2018 yılında yaptığımız yasal düzenleme ile gençlere mühendis, öğretmen, hemşire, avukat, tekniker vb. mezun oldukları alanlara göre atanma imkânı getirildi. Aynı yasal düzenleme ile daha önce ataması yapılan 2.250 gencin unvan değişikliğinden faydalanması sağlandı. Ayrıca Özel Sektör İstihdam Teşviki Uygulaması ile 4 bin 403 farklı iş kolunda 4 bin 596 gencin istihdamı gerçekleştirildi.

Sosyal hizmet modellerinden reşit olarak ayrılmış olup istihdam bekleyen, çeşitli nedenlerle İstihdam edilememiş veya COVID-19 salgınından kaynaklanan nedenlerle bu dönemde ihtiyaç sahibi olan gençlerin desteklenmesi amacıyla da sosyal koruma çalışması hayata geçirildi.

İngilizce Web Sayfası

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü web yer alan içeriklerin tamamının İngilizce metin ile yayında olması için çalışmaların devam ettiği web sayfasında ilk olarak öncelikli bilgiler uzman çalışanlar tarafından İngilizceye çevrilerek yayına hazırlandı. Sitede çocukların gelişimini desteklemek ve risklere karşı bilinçli ve duyarlı nesillerin yetişmesini sağlamak üzere koruyucu ve önleyici hizmetlere ağırlık verildi.

Koruyucu Aile Çalışmaları

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çocuklar için aile odaklı hizmetlere öncelik verilmesiyle koruyucu aile hizmet modelinde önemli bir başarı elde edildi. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen çalışmalardan kapsamında 25-26 Şubat tarihlerinde alan uzmanları, profesyoneller, farklı sektörlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, koruyucu aileler ve koruyucu aile yanında yetişmiş gençlerin katılımı ile “Koruyucu Aile Temelli Çocuk Koruma Sistemi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay'a alan uzmanları, hukuk, tıp, medya vb. farklı sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, koruyucu aileler ve koruyucu aile yanında yetişmiş gençler katıldı. Koruyucu aile uygulamalarının değerlendirilmesi, koruyucu aile hizmet modellerinin geliştirilmesi, izlemi ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi konularının değerlendirildiği Çalıştay’da, çalışmalara ilişkin sonuç raporu da yayınlandı. Çalıştay sonrasında Emine Erdoğan Vali ve Vali eşleri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve beraberindeki koruyucu aileleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırladı.

“Çocuk Vizyon Belgesi Bölge Çalıştayları”

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce koruyucu ve önleyici hizmetlerin yerinde incelenerek ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması ekseninde çocuk vizyon belgesi hazırlamak amacıyla “Çocuk Vizyon Belgesi Bölge Çalıştayları” yapıldı. Çocuk vizyon belgesinin hazırlanması ve koruyucu önleyici alanda yürütülen hizmet verimliliğinin artırılmasının hedeflendiği çalıştaylar bütün illeri kapsayacak şekilde 8 grupta gerçekleştirildi.

Sosyal Medya Çalışmaları

Çocukların dijital ortamlar üzerinden karşılaşabilecekleri risklerin tespit edilmesi ve önleyici çalışmalar yapılması amacıyla Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde “Sosyal Medya Çalışma Grubu” kuruldu. Çocukları çevrimiçi mecralar, dijital oyunlar ve sosyal medya üzerinden maruz kalabilecekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla Genel Müdürlük bünyesinde oluşturulan “Sosyal Medya Çalışma Grubu” tarafından yürütülen çalışmalarda son 6 aylık dönemde 795 zararlı içeriğe müdahale edilerek erişim engeli getirildi.

Nesiller Buluşuyor Projesi

Çocuk, genç ve yaşlıların zamanlarının nitelikli bir şekilde yapılandırılması, birlikte sosyal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi ve tecrübe odaklı öğrenmenin sağlanması amacıyla huzur-evlerinde gençleri ile koruma ve bakım altındaki çocukların katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Proje kapsamında bugüne kadar 13 bin 514 çocuk ve 13 bin 011 yetişkin bir araya geldi.

Rol Model Projesi

Kuruluşlarda korunma altında bulunan çocukların üretken, topluma yararlı ve sorumluluk duygusuna sahip bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla; çocuklar rol model olabilecek kişilerle bir araya getirilerek kariyer planlama toplantıları, seminerler, söyleşi, münazara, ziyaretler ve benzeri etkinlikler yapıldı. Proje kapsamında bugüne kadar 58 bin 190 çocuk,  3 bin 387 yetişkin ile bir araya geldi.

Okul Destek Projesi

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmetinin etkinliğini artırmak, ailelerde çocuk adına bir farkındalık oluşturmak, çocuklara okul dışı zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkânlar sunmak amaçlarıyla oluşturulan Okul Destek Projesi’nden 2020 Haziran ayı itibarıyla 16 bin 208 çocuk faydalandırıldı.  Proje ile 2020 yılında 502 sosyal, kültürel, bilişsel ve sportif etkinlik düzenlendi.

Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar

Çocukların dijital ve sosyal medya ortamlarındaki kontrolsüz ve kötü amaçlı yaklaşımlardan korunması, bedensel aktivitelere yönlendirilmesi, ruhsal ve sosyal gelişimlerine destek verilmesi amacıyla başlatılan  “Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyasıyla haziran ayı sonu itibariyle 160 bin 880 çocuk ve 17 bin 942 aileye ulaşıldı.

Çocuk Destek Gelişim ve Eğitim Programı (ÇODEP)

Çocuk bakım birimlerinde bulunan çocukların psiko sosyal bilişsel ve duygusal yönden sağlıklı gelişimlerini sağlamak ve hayata hazırlamak amacıyla “Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programı” (ÇODEP) hazırlandı.

Çocuk Hakları Komitelerinin Çalışmaları

Komiteler bünyesinde çeşitli eğitimler, farkındalık çalışmaları, seminer, forum, toplantı, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü ve Dünya Çocuk Günü gibi özel günler 81 ilde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çocuklar  fidan dikti, sokak hayvanlarına yönelik etkinlikler düzenledi, engelli ve yaşlılara yönelik ziyaretler gerçekleştirdi.

23 Nisan Bülteni

23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 81 ildeki bütün kuruluşlarda pandemi gözetilerek kutlandı. Çocukların 23 Nisan konulu resim ve el işi çalışmalar daha sonra kullanılmak üzere Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde toplanarak arşivlendi. Ayrıca Genel Müdürlük tarafından geçmişten günümüze çocuğa verilen hizmetleri tek bir belgede derleyen bir “Çocuk Bülteni” yayınlandı.

Çocuk Dostu Kitaplar

Bakanlığa bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan 0-6 yaş grubu çocuklar için kitaplıklar oluşturmak ve ülke genelinde ailelere rehberlik etmek amacıyla yürütülmekte olan 0-6 Yaş Aralığındaki Çocuklar İçin Uygun İçerikli Kitap Listeleri Oluşturulması Projesi kapsamında Haziran ayı sonu itibarıyla 1040 kitap incelenerek bunlardan 427 çocuk dostu kitap Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinde yayınlandı.

Müze ve Çocuk Tiyatrolarının Linkleri

COVID-19 nedeniyle evde geçirilen vakti çocuklar için keyifli ve verimli hale getirmek amacıyla derlenen kültür, sanat ve tarih müzeleri ile çocuk tiyatrolarının linkleri Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinde yayınlandı.

Ramazan Ayı Etkinlikleri

Ramazan ayı ile birlikte çocukları manevi değerler ve geleneklerin canlı tutulması için pek çok etkinlik yaptı. Evlerde çocukların çizim ve anlatımlarıyla Ramazan ayının anlam ve önemini içeren “Ramazan Köşesi” hazırlandı. İl Müftülükleri tarafından görevlendirilen Değerler Eğitimi eğitmenleri tarafından canlı bağlantılar sağlanarak değerler eğitimine devam edildi.

Dijital Riskler

Çocukların Dijital Risklerden Korunması Kapsamında Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi Çalışanları ile Bu Kuruluşlardan Hizmet Alan Ailelere Eğitim verildi. Bu kapsamda Bilişim Teknolojileri ve İnternetin Bilinçli Kullanımı konulu eğitim içeriği hazırlandı.  Haziran ayı itibarıyla 81 ilde 4 bin 333 veli 4 bin 895 personel olmak üzere 9 bin 228 kişiye eğitim veridi. Eğitimlerde;  medya kavramı ve yeni medya araçları, çocuk ve dijital medya, dijital çağda ebeveyn olmak, bilişim teknolojilerinin çocuklar için fırsatları ve riskleri,  çocukları bilişim teknolojilerinin risklerinden korumak için aileler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar, önerilen web ve ihbar adresleri, dijital oyunlar için kullanılan sınıflandırma sistemi gibi konulara yer ver verildi.

Uzaktan Eğitimler

Sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklara sunulan hizmetlerde uygulama bütünlüğünün sağlanması ve alanda çalışan personelin kapasitesinin geliştirmesi amacıyla 2019 yılı içerisinde “Uzaktan Online Eğitim Programı” uygulamaya başlandı, salgın nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde 2020 yılı Nisan ayı itibariyle bütün eğitimler online olarak gerçekleştirildi

Değerler Eğitimi Temalı Gençlik Kampları

Çocuk bakım kuruluşlarında kalan çocuklara yönelik ocak ayında Mersin Maliye Gençlik Kampı ve Manisa Şehzadeler Gençlik Kamp Merkezinde “Değerler Eğitimi ve Sosyal Aktivite" içerikli gençlik kampları düzenlendi.

Evde Oyun Önerileri

Genel Müdürlük tarafından salgın sürecinde çocuk ve ailelerin evde geçireceği zamanı keyifli hale getirecek önerilerden oluşan bir çalışma hazırlandı. “Ailelere ve Çocuklara Evde Oynanacak Oyun Önerileri” adıyla paylaşılan çalışmada çocukların ve ailelerin evlerde daha iyi zaman geçirmeleri amacıyla çeşitli etkinliklere yer verildi.

Çocuklar Maske Dikti

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgını ile mücadelede en çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerden bir olan koruyucu maske ihtiyacına katkı sağlamak isteyen çocuklar maske dikti. Hem evde kaldıkları süreci daha verimli geçirmek hem de toplumsal dayanışmaya katkıda bulunmak isteten çocuklar, evlerde kurulan atölyelerde “evde kal, maske dik, sağlıkla kal” sloganıyla dikiş makinelerinin başına geçerek binlerce maske yaptı.

E-Bülten’e https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/52683/e-bulten-2020.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.