…
…
…
…
15 Nisan 2020, Çarşamba Ankara,Türkiye

Devlet Korumasındaki Kadın, Genç, Yaşlı ve Engelliler Maske Üretimi İçin Seferber Oldu


Gençlerimiz tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını ile mücadelede en çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerden biri olan koruyucu maskeler için kolları sıvadı.  Corona virüs salgınının, birçok ülkede hızla yayılıp tüm dünyayı tehdit etmeye başlamasıyla ortaya çıkan maske ihtiyacına katkı sağlamak isteyen gençlerimiz üretime başladı.

Hem evde kaldıkları süreci daha verimli geçirmek hem de toplumsal dayanışmaya katkıda bulunmak isteyen gençlerimiz, evlerde kurulan atölyelerde “evde kal, maske dik, sağlıkla kal” sloganıyla dikiş makinelerinin başına geçtiler.

Genel Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarda koruma ve bakım altında bulunan ve salgın için alınan tedbirler dolayısıyla evden çıkmayan gençlerimiz,  eğitmenler eşliğinde başlattıkları çalışma ile günde ortalama her kuruluşta 100 maske üretiyor.

Ortaokul ve lise öğrenimine uzaktan eğitim ile devam eden gençlerimiz, usta öğreticiler eşliğinde, derslerinden arta kalan zamanlarda atölyelerde sürdürdükleri çalışmalarla günlük üretimi daha da artırmayı hedefliyorlar.

Etkinlik Atölyeleri

Gençlerin evde kaldıkları zamanı keyifli ve verimli geçirmesi için kurulan atölyeler, gençlerin kendi evlerinde etkinlik yapmak üzere ayrılan kapalı mekânlarda bulunuyor. “Evde Kal” sloganı ile başlatılan etkinlikler, gençlerin beden ve psikolojik sağlıkları da düşünülerek, onları yaşadıkları ortamdan ayırmayacak şekilde düzenlendi.

Karantina Planlaması

Okulların tatil edilmesi ve 23 Mart tarihinde uzaktan eğitime başlanmasıyla evlerdeki yaşam saatleri düzenlendi.  Gençlerin ev içinde olabildiğince keyifli ve verimli zaman geçirmeleri için ders saatleri, kitap okuma saatleri, kişisel bakım saatleri ve hobi saatleri planlandı. Bu aktivelere ek olarak günde 1,5 saat ayrılarak yapılan çalışmalarla da günlük her ev bazında 100 maske yapabilecek duruma gelindi.

İlk olarak Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul ve Kayseri’deki Çocuk Destek merkezleri ve çocuk evlerinde başlayan maske ve siperlik dikimi, süreç içinde diğer illerde de yapılmaya başladı.

Maske yapımı için gerekli malzemeler İl Müdürlükleri tarafından temin ediliyor.

Genç, Yaşlı,  Engelli,  Kadın

Maske üretimi için Bakanlığımızın engelli bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri ve kadın konukevleri gibi kuruluşları da Kovid-19'la mücadele sürecine katkı sunmak için harekete geçti.

Gençlerimizin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanında devlet koruması altındaki kuruluşlarda kalan, kadın, yaşlı, ve engelli bireyler de ürettikleri maskelerle dikkat çekici bir dayanışma örneği sergiliyor.

14 Altın Kural

Maskelerin üretimi sırasında corona virüsten korunmanın 14 altın kuralına titizlikle uyuluyor. Üretilen maskelerin sterilizasyonu illerde bulunan ilgili sağlık birimleri tarafından yapılıyor.

Kullanıma hazır hale gelen el emeği binlerce maske, sahada mücadele veren sağlık çalışanları, sosyal hizmet görevlileri ve ihtiyacı olan kişilere gönderiliyor.