…
…
…
…
…
…
21 Ocak 2020, Salı Ankara,Türkiye

Çocuklarımız Değerler Eğitimi Kampında


Çocuklarımız Değerler Eğitimi Kampında

Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde korunma ve bakımımız altında bulunan çocuklarımız için düzenlediğimiz Değerler Eğitimi Kampı 15-19 Ocak tarihleri arasında Manisa’da yapıldı.

Genel Müdürlüğümüze bağlı çocuk evleri sitesi ve çocuk evlerinde korunma ve bakım altında bulunan 13-18 yaş grubu erkek çocukların katıldığı kamp programının aktiviteleri Şehzadeler Gençlik Kamp Merkezinde gerçekleştirildi.

6 İlden 71 Çocuk

Kampa Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Eskişehir, Manisa ve Kütahya illeri olmak üzere 6 ilden korunma altındaki 71 erkek çocuk ile 12 görevli personel katıldı.

Kamp programında, Değerler Eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen 4 eğitici personel tarafından verilirken, sosyal aktiviteler Gençlik ve Spor Bakanlığınca görevlendirilen gençlik liderlerinin eğitmenliğinde yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı İşbirliğinde “Değerler Eğitimi”

Diyanet İşleri Başkanlığı ile 2011'de imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen eğitim programı ile çeşitli sebeplerle ailelerinden ayrılmak zorunda olan ve devlet koruması altına alınan çocuklar için "değerler eğitimi" programı oluşturuldu.

Program ile çocuk bakım kuruluşlarında kalan çocuklar için günlük hayatta kullanabilecekleri ve yaşlarına göre indirgenmiş bir anlatımla dini, manevi ve ahlaki değerlere yönelik eğitimler verilmesi planlanıyor.

 Eğitimin İçeriği Çocuklara Göre Düzenlendi

Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde kapsamı ve içeriği çocuklara göre düzenlenen eğitimler,  Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği din görevlileri tarafından veriliyor.

Eğitimi veren din görevlilerinin kuruluşların özellikleri ve çocuklara ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ön eğitimden geçirildiği programla çocukların aile ortamında olduğu gibi günlük yaşam içinde öğrenmesi hedefleniyor. Ayrıca kuruluşlarda görev yapan personelin de değerler eğitimi alması sağlanarak, eğitimin çocuklara tutarlı ve sürekli bir biçimde aktarılması amaçlanıyor.

 21 Konu Başlığıyla Değerler Eğitimi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tasarım çalışmaları tamamlanarak kitap haline getirilen Değerler Eğitimi Programı, çocukların manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesi, sosyal, kişisel ve duygusal alanlarda gelişimlerinin desteklenmesi ile temel toplumsal ve manevi değerlere ilişkin duyarlılıklarının artırılmasının amaçlandığı 21 konu başlığından oluşuyor.

Değerler Eğitimi Programı ile çocuklara "Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, Kur'an-ı Kerim, batıl inançlar, tatlı dil ve güler yüz" gibi dini konulara yer verilmekle birlikte toplumumuzdaki günlük yaşam pratiklerindeki manevi değerler kapsamında "Saygı, sevgi, paylaşma ve yardımlaşma, görgü ve nezaket kuralları, dua, şükür, hoşgörü, alçakgönüllülük, olumlu düşünme, çalışkanlık, kanaatkârlık, sabır, sorumluluk, affetmek ve affedilmek" gibi konularda da eğitimler veriliyor.

Değerler eğitiminde çocuklara anlatılacak diğer konu başlıkları ise "Emanet bilinci, çevre bilinci, temizlik, ibadetin kazandırdıkları, ümitvar olma, adil olmak, sağlıklı yaşam, merhamet, kul hakkı ve kendi bedenine saygı" olarak belirlendi.

 "Mahremiyet" anlatılıyor

Çocukların istismar gibi olaylara yönelik kendilerini koruması, bu tip tehlikelere karşı nasıl hareket edebileceğini öğrenmesi için eğitim konuları arasına "mahremiyet bilinci" konu başlığı da eklendi

Mahremiyet eğitimi ile çocuklara, kendi özel alanlarının farkına varabilme, sosyal hayatın içinde kendi özel alanlarını koruyarak, diğer insanların özeline saygı duyma ve kendisi ile çevresi arasına sağlıklı sınırlar koyabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor.

Sosyal Aktiviteler

Kamp programında değerler eğitiminin yanı sıra,  çeşitli oyun ve aktiviteler de yer aldı. Programın sosyal aktiviteleri Gençlik ve Spor Bakanlığınca görevlendirilen gençlik liderleri tarafından gerçekleştirildi.

Gençlik liderlerince kurulan istasyonlarda el sanatları, masa tenisi, bisiklet, sokak oyunları, yarışmalar, tiyatro, matrak ve okçuluk gibi aktiviteleri yapıldı.

Yarıyıl tatili nedeniyle 13-18 yaş grubu kız çocuklarımız için hazırlanan Değerler Eğitimi Kampı, önümüzdeki günlerde Mersin’de yapılacak.