…
16 Eylül 2021, Perşembe Ankara, Türkiye

Çocuk Hakları Danışma Kurulu 2. Toplantısı Çevrimiçi Olarak Yapıldı


Çocuk Hakları Danışma Kurulu üyesi çocuklar, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam başkanlığında yapılan toplantıda bir araya geldi.

Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya, Çocuk Danışma Kurulu üyesi 20 çocuğun yanı sıra, Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak,  UNICEF Ergen Gelişimi ve Katılımı Uzmanı Jairus Ligioo ile çocuk hakları alanında çalışan yönetici ve meslek elemanları katıldı.

İlki geçtiğimiz Şubat ayında yapılan toplantıda, 2020 Yılı Danışma Kurulu toplantısında alınan tavsiye kararlar ve eylem planına ilişkin yapılan çalışmalar değerlendirildi. 2021 Yılı Eylem Planı için yapılan planlama ve yine 2021 yılında yapılacak XXII. Ulusal Çocuk Forumu’nun temasına ilişkin konular masaya yatırıldı.

2021-2022 Eylem Planının hazırlanmasına yönelik çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda ayrıca katılımcı çocuklara dijital okuryazarlık eğitimi verildi.

 

Çocuk Hakları Kurulu Dünyadaki Ender Örneklerden 

Toplantıda konuşan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam, Çocuk hakları kültürünün hayata geçirilmesinde çocukların aktif rol almasının önemine değinerek, çocukların bu konuda gösterdikleri çabadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

“Hepiniz Değerlisiniz, Önemlisiniz, Biriciksiniz”

Çocuk haklarının tanıtılması ve yükselmesinde toplumdaki her birey ve ilgili kamu kurumunun ayrı ayrı sorumlulukları olduğunu hatırlatan Genel Müdür Sağlam, “sizlerin ihtiyaçlarını karşılamak, sizlere rehberlik etmek, kazanımlarınızı korumak, en önemlisi de çocukluğunuzu yaşayabilmeniz için gerekli her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz. Haklarınızı tanımanız ve bu haklardan yararlanabilmeniz için çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz. Bu nedenle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak;  hazırlayacağınız çalışma ve eylem planlarını, illerinizde yapmayı planladığınız faaliyetleri titizlikle takip edeceğiz ve ihtiyaç duyduğunuz her an sizlere destek vereceğiz. Sizlerin üstün yararı doğrultusunda yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak hepimizin sorumluluğu. Hiçbir ayrım gözetmeksizin her çocuk evrensel haklara sahiptir. Hepiniz değerlisiniz, önemlisiniz, biriciksiniz arkadaşlar” dedi.

Çocuk Hakları Kurulunun çalışmalarının illerde yürüttüğü çalışmalardan söz eden Sağlam,  şöyle devam etti: “Kültürel geziler düzenliyordunuz yine kısmen bu yıl da yapabildiğimiz geziler oldu. Bazı illerimiz çalışmaları özellikle örnek gösterilecek nitelikte. Bu çalışmaları bütün illerde yaygınlaştırmanızı istiyoruz sizlerden.”

Çocuk Hakları Kurulunun her ilden iki temsilcisi ve 30 bine yakın üyesi ile dünyadaki en iyi örneklerden biri olduğunu hatırlatan Genel Müdür Sağlam, çalışmaları için çocuklara teşekkür etti.

 

Çocuk Hakları Komiteleri

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her ilde oluşturulan Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri, Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilke ve hükümlerinin yetişkin ve çocuk olmak üzere toplumun tüm kesimine yaymak ve çocukları ilgilendiren her konuda çocuk katılımını etkin kılmak için faaliyet gösteriyor. 81 ilde, bir erkek bir kız çocuk ile temsil edilen komitelerin 29 bin 344 çocuk üyesi bulunuyor. Yürüttükleri faaliyetler ve aktif üye sayısı ile dünyadaki ender örneklerden biri olarak kabul edilen Çocuk Hakları Komiteleri, çocuk haklarının ülke çapında yaygınlaşması için çalışıyor.

 

Çocuk Hakları Danışma Kurulu Nedir?

81 ilde faaliyet gösteren İl Çocuk Hakları Komiteleri arasındaki eşgüdümü sağlamak için oluşturulan Çocuk Hakları Danışma Kurulu, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak faaliyetlerin planlanmasında görev alıyor.  Kurul, her yıl eylem planını komiteler ile paylaşarak takibini yapıyor. Toplantıların gündemini belirlemek ve gerekli durumlarda çocuk alanı ile ilgili tavsiye kararı alarak ilgili mercilere sunmak da Danışma Kurulunun görevleri arasında yer alıyor.

Çocuk Danışma Kurulu; Çocuk Forumlarında iki yılda bir yapılan seçimlerle; Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi üyeleri arasından seçilen 9 kız, 9 erkek üye ve 2 Türkiye Çocuk Koordinatörü olmak üzere 20 çocuktan oluşuyor.