…
30 Aralık 2020, Çarşamba Ankara,Türkiye

Çocuk Dostu Söyleşiler Devam Ediyor


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Çocuk Dostu Söyleşi dizisinin ikincisi Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç’un başkanlığında yapıldı. Dijital Bağımlılık konu başlığı ile online gerçekleştirilen söyleşi, genel müdürlük Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

Dijital bağımlılık konusunun ele alındığı söyleşide Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Nihal Durmaz,  Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci ve Okul Yöneticisi Çetin Özdemir konuk olarak katıldı.

Salgından 23 Milyon Çocuk Etkilendi

Oturumun açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç, bütün dünyanın pandemi ile ilgili mücadelede sınav verdiğini belirterek bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini söyledi. Koç, 23 milyon çocuğun kısıtlamalardan etkilendiğini hatırlatarak, çocukların hem sokağa çıkamamaktan doğan kısıtlamalar hem de yüz yüze eğitim imkânlarından faydalanamama gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Salgın sürecindeki kısıtlılıklar nedeniyle, çocukların zorunlu olarak dijital mecralarda daha çok zaman geçirdiğini kaydeden Koç, bunun da dijital bağımlılık gibi bir riski ortaya çıkardığını söyledi.

Dijital Etkinliklere Öncelik

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak, bu risklere yönelik çok ciddi programlar geliştirildiği bilgisini veren Koç, şöyle devam etti, “dijital ortamda satranç müsabakası ve geleneksel oyunlarımızdan mangalanın şampiyonasını yaptık.  Bütün illerimizden etkin katılımın olduğu çok başarılı geçen etkinler oldu ikisi de.  Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar Projesi gibi projelerle çocuklarımızı daha çok birbiriyle kaynaşmaya, birlikte hareket etmeye, birlikte oynamaya, birlikte hayatı paylaşmaya teşvik edecek programlar hayata geçirdik.”

Çocuk Komitelerinde 26 bin 712 Çocuk

Çocuk komiteleri tarafından yapılan çalışmalara da değinen Koç, 26 bin 712 çocuk üyesi bulunan komitelerin, çok sayıda çalışma yürüttüğünü ve Çocuk Hakları Forumunda elde edilen çıktılardan hazırlanan sonuç bildirgesinin Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ve çocuklar tarafından yakın zamanda TBMM Başkanlığına sunulacağını söyledi.

Hediye Karavanı Yollarda

Çocukları geleneksel oyunlarla buluşturmak için yola çıkan ve 14 ilde çocuklarla buluşan Hediye Karavanı Projesi’nden de söz eden Koç, geleneksel oyunlar sayesinde oluşan takım ruhu ve birlikte oyun oynamanın çocukların gelişim ve özgüveni destekleyici bir etkisi olduğunu söyledi.

Sosyal Medya Tarama Grubu

Çocukları dijital risklerden korumak için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Koç, “sosyal medya tarama grubumuz sosyal medyadaki tüm içerikleri hızlıca tarayarak, sakıncalı buldukları ve çocuklarımız için zararlı olacak içeriklere hızlı bir şekilde müdahale ediyor ve yayından kaldırılmasını sağlıyor”.

Rehberlik Eğitimleri

Konuyla ilgili eğitimlerden de söz eden Koç, “Bilişim teknolojilerinin kullanımıyla ilgili Bakanlığımıza bağlı özel kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerimizde çalışan personele ve ve bu kuruluşlardan hizmet alan ailelere rehberlik eğitimleri verdik. Yaklaşık 12 bin aile bireyi ve personele ulaşan bu eğitimleri sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Dijital Rehber

Çocukların dijital ortama doğduğunu söyleyen Koç, ebeveynlerin çocuklarını risklerden koruma noktasında ailelere yönelik dijital rehber hazırlığı içinde oldukları bilgisini verdi.

Çocuk Dostu Kitaplar

Çocuk Dostu Kitap Projesini hatırlatan Koç, “çocuklar için uygun içerikli kitapların ilan edilmesi uygulamamız var. 0-6 yaş grubu için seçmiş olduğumuz kitapları web sitemizde yayınlayarak çocuklarımızın güvenli bir şekilde kitaplara erişimini sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda web sitemizde şu anda 427 kitap var,  sayısını arttırmaya çalışıyoruz”.

Muzır İçeriklerle Mücadele

Muzır İçeriklerle Mücadele(MİM) projesi hakkında konuşan Koç,  uluslararası kuruluşlar ve diğer ülke deneyimlerinin de yararlanılarak hayata geçirilen ve çocukları zararlı içeriklerden korumak amacıyla başlatılan Muzır İçeriklerle Mücadele (MİM) Programı kapsamında, vatandaşların bu konudaki şikâyetlerini doğrudan WhatsApp ve BİP uygulaması ile e-posta ve form aracılığıyla iletebileceklerini söyledi.

İhbar Hattı

Koç şöyle devam etti, “bu anlamda oluşturmuş olduğumuz WhatsApp ihbar hattıyla da ki bu ihbar hattımız web sitemizde erişilebilir durumda,  530 918 11 17 numaralı telefondan bize çocuklar için zararlı olduğunu düşündüğünüz  bütün uygulamalar, bütün görseller bütün içerikler için başvurabilirler”.

Koç, son olarak Çocuk Dostu Söyleşiler serisinin devam edeceğini ifade ederek, söyleşilere konuşmacı olarak katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.

Çocuk Dostu Söyleşiler Dizisi

180 Günlük İcraat Programında yer alan, çocukların yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korunması çalışmaları kapsamında hayata geçirilen söyleşiler konuyla ilgili çalışmaları bulunan, aralarında, akademisyen, meslek elamanın, yazar ve çeşitli alanlardan kişilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.  İlki “Çocuk Dostu Kitap Söyleşisi” başlığı altında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında gerçekleştirilmişti.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan söyleşilerin devam etmesi planlıyor.