…
05 Ağustos 2019, Pazartesi

Çocuk Dostu Kitap Listesi Güncellendi


Kuruluşlarımızda kalan 0-6 yaş grubu çocuklarımıza kitaplıklar oluşturmak ve ailelere rehberlik etmek için Bakanlığımızca oluşturulan çalışma grubu tarafından, çocuk kitaplarına ilişkin hazırlanan liste güncellendi. Türk ve dünya edebiyatından çocuk kitaplarının, belirlenen ölçütler çerçevesinde incelenmesinin ardından listeye yeni kitaplar eklendi.

“100 Günlük İcraat Programı”

Çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuyla paylaştığı “100 Günlük İcraat Programı” kapsamında gerçekleştirildi. Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi başlığı ile sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye, 35 yeni kitap daha eklendi.

367 Çocuk Kitabı

Uzmanlarca oluşturulan çalışma grubunun yaptığı incelemeler sonucunda daha önce, 0-6 yaş grubu çocuklar için zararlı içerik bulundurmayan ve çocuk gelişimine olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilen 332 kitap belirlenmişti. Yapılan çalışmalarla çocuk dostu kitap sayısı 367 oldu. Listeye yeni kitapların eklenmesine devam edilecek.

Ön Eleme Yapılıyor

Başlatılan çalışmayla, üniversitelerden alınan görüşler doğrultusunda oluşturulan kriterler çerçevesinde 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak, çocuk kitapları titizlikle inceleniyor. Çalışma grubu incelemesini yaparken kitapları ilk etapta evrensel ahlak kuralları ve milli-manevi değerler açısından ele alıyor. Ayrımcılığı teşvik eden ve düşmanca anlatımlar ile görsellerin kullanılıp kullanmadığı da değerlendirme ölçütleri arasında yer alıyor. Bir başka değerlendirme unsuru ise kitabın kurgusunda şiddet içeren ya da şiddeti bir çözüm yolu olarak gören bir içeriğin bulunup bulunmadığı. Yine çok önemli ön eleme unsurlarından biri de; kitabın müstehcenlik ve cinsel istismar açısından değerlendirilmesi. Hırsızlık, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi olumsuz davranış modellerinin kitapta ne şekilde ele alındığı da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.

Biçim ve İçerik Değerlendirme

Değerlendirme yapılırken yaş ve gelişim düzeyine göre kitapların faklı doku ve zeminde olması, çocuğun kolay kavrayabileceği boyutta olması, çocuk tarafından sayfaların kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de dikkat ediliyor. Kitaplar çocukların psiko- sosyal gelişimlerine katkısı açısından yapılan değerlendirmelere ek olarak dil bilgisi kuralları açısından da değerlendiriliyor.

Yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan listenin, çocukların psiko-sosyal gelişimine katkı sağlaması ve ailelere yol göstermesi bekleniyor. Uzman ekip tarafından sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye yeni kitaplar eklenmeye devam edilecek.

Listeye Eklenen 35 Kitaptan Bazıları Şöyle:

"Alaca Efsanesi, Bebekler Nereden Gelir, Tombik Ayı Uyuyamıyor, Uzay Nasıl Bir Yer?, Kısa Çoraplı Zürafa, Annemi Seviyorum Çünkü, Babamı Seviyorum Çünkü, Bir Avuç Hayal, Bir Dostluk Masalı, Güneş İle Kovalamaca, Kütüphane Tavşanı, İlkbahar Prensi, Yardımlaşmak Ne Güzel, Dünyayı Gezmek İsteyen Çorap​."

Kitap Listesi

Değerlendirme Kriterleri