…
11 Kasım 2014, Salı

Çocuk Destek Merkezlerinde görev yapan personele yönelik eğitim İstanbul'da başladı


Anka Çocuk Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen eğitim programının  açılışına  Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İslam Emiroğlu, UNİCEF temsilcisi ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan katıldı.120 kişinin eğitim alacağı programla daha önce eğitimleri tamamlanmış pesonelle birlikte toplam 300 Çocuk Destek Merkezi çalışanı eğitim almış olacak."Çocuk Destek Merkezleri"
Bakanlığımızca suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta yaşayan çocuklar ve ailelerine yönelik hizmet vermek üzere kurulan Çocuk Destek Merkezleri  çocukların sağlıklı bir birey olarak, sosyal yaşamla uyumlandırılacağı süreçleri içeren psiko-sosyal destek programlarının uygulandığı merkezlerdir. Bu merkezlerde sosyal ve kişisel sorumluluk bilinci ile kurallara uyma alışkanlığı kazandırmak, meslek edindirmeye yönelik mesleki eğitime veya örgün eğitime yönlendirmek, psiko-sosyal destek sürecini tamamlama aşamasına gelen çocuklara yönelik ise; aile yanında izlenmesi amacıyla danışmanlık tedbiri alınarak ailelerine döndürülmelerinin sağlanacağı gibi, aile yanına döndürülemeyen çocuklar için ise koruyucu aile veya sevgi evlerinde korunmaya devam ettirilmelerine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Çocuk Destek Merkezlerine sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci, sosyolog, öğretmen gibi meslek gruplarından danışmanlar atanacak, merkezde kalan her çocuğun bir danışmanı olacak.
İlk defa uygulanacak psiko-sosyal destek programıyla, hedef kitledeki her bir çocuğun yaşam becerisini zenginleştirmesi, entellektüel kapasite edinmesi, refah ve mutluluk içinde yaşam kalitesini artırılması hedefleniyor."Her Çocuğa Bir Danışman"
Program ile merkeze kabulü yapılan çocuğun ilk 10 gün içinde danışmanı tarafından bireysel risk değerlendirme ölçeği uygulanacak. Ölçekte çocuğun merkeze geliş şekli, geliş nedeni, çocuğun eğitim durumu, ailenin ekonomik durumu, yaşadığı yer, arkadaş ilişkileri, fiziksel durumu, ruhsal durumu, alkol ve madde kullanım durumu, istismar ve suça sürüklenme durumu, kişisel özellikleri, davranış sorunları ve ailevi özellikleri kayıt altına alınacak. Ölçek sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlara göre çocuğa grup çalışmaları ve bireysel danışmanlık yapılacak.
Destekleyici ortam bileşenleri ile etkin danışmanlık sisteminin kurulması, çocuğun takibinin sağlanması öngörülüyor.
Bireysel danışmanlık çalışmalarında; evden kaçma, kendine zarar verme davranışı, intihar, istismar mağduru, kriz yönetimi, krize müdahale ve travma ile ilgili bölümler bulunuyor.
Grup çalışmaları ise kişisel gelişim, sağlıklı yaşam, duygusal düzenleme, kişilik gelişimi ve bağımlılık modüllerinden oluşmaktadır.  Kişilik gelişimi ve sağlıklı yaşam modülleri tüm çocuklara uygulanırken diğer modüller çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak uygulanacak. Suça sürüklenme, istismar mağduru olma, madde bağımlılığı, gebelik, öfke kontrolü, dürtü bozukluğu vb. durumlara göre uygulanan modüller bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda uygulanacak.
Destekleyici personel eğitimi (merkezde görevli diğer personel) ile personelin rehabilitasyon hizmetinin bir parçası olması ve sistemin tüm bileşenleri ile yapılandırılması amaçlanıyor.
Aile eğitim programlarının bireysel danışmanlık hizmeti ile verilmesi planlanıyor. Ailelere çocukların özellikleri, ergen ile yaşama, kriz yönetimi, bağımlılık vb. konularda danışmanlık veriliyor.
Programla, hedef kitledeki her bir çocuğun danışmanının olması ve çocukların yaşam becerisi zenginleştirilip, entelektüel kapasitesi artırılıp refah ve mutluluk içinde yaşam kalitesini yakalaması hedefleniyor.