…
21 Mayıs 2020, Perşembe Ankara,Türkiye

Çocuk Bakım Kuruluşlarında Alınan Koronavirüs Tedbirleri


Genel Müdürümüz Dr. Selahattin Güven çocuk bakım kuruluşlarında alınan önlemler hakkında TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.

Güven, bakım kuruluşlarının  çocukların bulundukları mahallenin bir parçası olarak planlandığını hatırlatarak; çocukların eğitim, ulaşım, sağlık ve diğer konularda toplumla bütünleşmenin bir gereği olarak diğer vatandaşlarla aynı hizmetlerden yararlandığını söyledi. 

Koruma altındaki çocukların Covid-19 kapsamında toplumun geneline yönelik alınan tüm tedbirlerden aynı oranda etkilendiğini belirten Güven, Türkiye’de ilk Covit-19 vakasının görülmesiyle birlikte Bakanlık’ta  kriz masası kurulduğunu ve çocuk bakım kuruluşlarında  alınabilecek bütün  tedbirlerin geciktirilmeksizin hayata geçirildiğini söyledi.

Genel Müdürümüz Güven sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk Hizmetlerine Yönelik Koronavirüs Tedbirleri konulu yazı ile tüm birimlerimizin izleyeceği yol ve yöntemleri belirledik. 81 İlde oluşturduğumuz İl Kriz Ekipleri için; 282 acil irtibat görevlisi, 217 acil sağlık görevlisi ve 257 acil karantina/izole birimi belirledik.

Yeniden düzenlediğimiz  çalışma saatleri ile  tüm kuruluşlarımızda mümkün olduğu ölçüde 1,3,5,7 ve 14 günlük olmak üzere vardiya sistemi uygulamasına geçtik.”

Virüsten korunmanın yolları ve salgın sürecinde çocukların bakımından sorumlu personel için rehberler hazırlandığını belirten Güven, çocukların evde yapabilecekleri etkinliklerle ilgili hazırlanan öneri setinin tüm çocuk bakım kuruluşlarına gönderildiğini söyledi.

Covit -19’dan korunmada en etkili önlemlerden birinin hijyen olduğunu hatırlatan Güven, tüm çocuk bakım kuruluşlarının periyodik olarak dezenfekte edildiğini kaydetti. 

Salgın sürecinde sporun  önem verilen  etkinlikler arasında olduğunu ifade eden Güven: “13-18 yaş erkek çocuklarımızın kaldığı bakım kuruluşları arasında “Kuruluş İçi Sanal Futbol Turnuvası” nı başlattık.” dedi. Genel Müdürümüz Güven sözlerine şöyle devam etti:

“Tabii ki çalışmalarımız sadece korunma altında olan çocuk ve gençlerimize yönelik tedbirlerle sınırlı kalmadı. Devlet korumasından reşit olarak ayrılan gençlerin izlenmesi ve gerektiğinde COVİD-19 nedeniyle ortaya çıkabilecek risklerin yönetilebilmesi için de çalışmalar yaptık.”

Normalleşme Süreci

Normalleşme sürecine geçişin de planlandığını aktaran Güven, çocukların aileleri ve öğretmenlerini ile kontrollü görüşmelerinin sağlanacağını söyledi. Çocuklar için alınacak fiziksel önlemlerin yanı sıra, psikolojik sağlıklılarının da  düşünüldüğünü belirten Güven, oyun terapisi gibi çeşitli yöntemlerin geçiş sürecine uyumu kolaylaştıracağını ifade etti. Güven ayrıca bu süreçte  çocukların tabiatla ilgili sporlara yönlendirilmesinin önemine değinerek, dağcılık ve doğa yürüyüşleri gibi sportif etkinlere ağırlık verileceğini kaydetti.