…
24 Ağustos 2021, Salı Ankara, Türkiye

“Beni Fark Et” Projesi Açılış Toplantısı Yapıldı


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğinde geliştirilen, “Beni Fark Et” projesi açılış toplantısı çevrimiçi olarak yapıldı.

Toplantıda Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan Koç, Ankara Aile ve sosyal Hizmetler İl Müdür Bekir Koçyiğit, Ankara İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. A. Zülfikar Akelma ve EYHGM Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesi Başkanı Hulusi Armağan konuşmacı olarak yer aldılar.

Daha sonra, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Uzm.Dr  Nihal Durmaz, “Çocuk Sağlığı Açısından Çocuk Gelişimi Dönemleri ve Gelişim Bozuklukları” Uzm.Dr Gözde Kandemir, “Otizm Spektrum Bozukluğunun Tipik Özellikleri Nelerdir” ve Uzm. Dr. Ayşe Tuğba Kartal, “Otizmde Erken Tanı ve Tedavi/ Uygulanacak Gelişim Bozukluğu Testleri Hakkında” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantıda ayrıca Otizm Spektrum Bozukluğu tanısına sahip Salih Orhan “Otizmli Bir Çocuğun Gözünden Dünya” ve babası Hakan Orhan da “Otizmli Çocuk Sahibi Ebeveyn Deneyimi” sunumlarıyla katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar.

Toplantıda konuşan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam, çocukların her türlü riskten korunması, ruhsal ve bedensel açıdan sağlıklı gelişmelerinin desteklenmesinin öncelikli sorumluluk alanlarından biri olduğunu hatırlatarak, Çocuklar sadece ebeveynlerinin değil, bu toplumun bir ferdi olarak hepimizin sorumluluğunda” dedi.

“23 milyon yeni umudumuz var”

Türkiye’de 23 milyon çocuk nüfusu olduğu bilgisini veren Sağlam, “23 milyon yeni umudumuz var. Onlara sağlanan her imkân Türkiye’nin yarınına yapılmış yatırım demektir. Çocuklarımızın her birinin sınırları ölçüsünde başarabileceği işlerin olduğunu biliyoruz. Fırsat verildiğinde neler yapabildiklerine şahit oluyoruz. Yeter ki biz engel olmayalım.” dedi.

Kuruluşlarda Otizm Taraması

“Beni Fark Et” projesiyle ilgili bilgi veren Sağlam, proje kapsamında ilk olarak, çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerinde devlet koruması altındaki çocuklara otizm taraması yapılacağını söyledi.

Kuruluşlarda görev yapan mesleki personel ve bakım personelinin otizm konusundaki bilgi ve mesleki becerilerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Sağlam, erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilen, sosyal ilişkilerde yetersizlik ve yineleyici davranışlar ile karakterize olan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)’nun erken teşhis edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Farkındalık Çalışmaları Arttı

Son yıllarda otizm teşhisinin yaygınlığının arttırılması yönündeki çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Müdür Sağlam şöyle devam etti: “Kuruluşlarımızda kalmakta olan otizmli çocuklarımızın yaşıtlarıyla kaynaştırılması için uygun modeller geliştirmeyi ve söz konusu çocuklarımızın hayata hazırlanmasını amaçlıyoruz.

Ayrıca gerek personelimizin gerekse diğer çocuklarımızın otizmli çocuklara karşı farkındalık sağlayarak duyarlı yaklaşımlar geliştirmelerini hedefliyoruz.

Bu kapsamda Bakanlığımız ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğinde yürütülecek projenin geleceğimiz olan çocuklarımız ve personelimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

“Beni Fark Et Projesi”

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan gönüllü doktorlar tarafından gönüllülük esasıyla yürütülecek “Beni Fark Et Projesi” kapsamında, otizm tarama ölçekleri tanıtılacak ve 18 ay-6 yaş arası çocuklara tarama yapılacak.

Proje ile otizmli olduğu tespit edilen çocukların uyumsal becerilerinin geliştirilmesine yönelik gerekli çalışmaların yapılması açısından, meslek personeline ve bakım personeline farkındalık kazandırılması hedefleniyor.

Proje ile otizmli çocukların erken dönemde fark edilip; uygun eğitim, tedavi ve rehabilitasyona yönlendirilmesi ve uygun bakım modellerinden yararlanması amaçlanıyor.