Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çocukların Yaşam Becerilerinin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesine Yönelik Farkındalık Eğitim Programı adı altında bir çalıştay düzenledi.
Bakanlık ile UNICEF işbirliğinde düzenlenen ve 0-18 yaş grubu çocukların yaşam becerilerinin güçlendirilerek geliştirilmesine yönelik ihmal, istismar, şiddet konularını barındıran eğitim programının içeriğinde, erken çocukluk dönemlerinin destekleme şekilleri ile uygulamanın nasıl yapılacağı ve eğitim programının metodolojisi gibi konular yer alıyor.
Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, alan uzmanları, çeşitli sektör temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay iki gün sürecek.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Bakanlık tarafından çocukların tüm gelişim alanlarının desteklenmesi, iyilik hallerinin arttırılması, risklerden korunarak, yaşam becerilerinin güçlendirilmesi odağında çok sayıda çalışma yapıldığını hatırlatarak, çalışmaların hem ailesinin yanında yaşayan hem de korunma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda planlandığını söyledi.
11.Kalkınma Planı ve 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı
Çalıştayın 11. Kalkınma Planı ve 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yer alan hedefler esas alınarak hayata geçirildiğini belirten Genel Müdür Şahin, çocuk alanındaki koruyucu önleyici çalışmaların çok önemli bir halkasının çocukları olası risklere karşı erken dönemden itibaren eğitmek ve farkındalık kazandırmak olduğunu dile getirdi.
Kurumlar Arası İşbirliği
Şahin, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda çocuk alanında yapılacak koruyucu önleyici çalışmalarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumlu kurum olarak belirlendiğini ancak yapılacak faaliyetlerin ilgili kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde yürütülmesinin uygun görüldüğünü kaydetti.
Genel Müdür Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımızca, bahsi geçen tedbir kararı doğrultusunda geliştirilecek eğitim programının 0-18 yaş grubu çocukların güçlendirilmesi ve yaşam becerilerinin geliştirilmesine yönelik ihmal, istismar ve şiddet konularını da barındıran kapsayıcı bir program olması yönünde karar alınmıştır.
Bugün burada, oluşturulacak eğitim programının kapsamı, içeriği, hedef gruplarına sunumu ve uygulamanın nasıl yapılacağı konularının siz değerli akademisyenler, kamu kurumu çalışanları, meslek grupları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte belirlenebilmesi amacıyla toplanmış bulunmaktayız.
Katkılarınızla elde edilecek çalıştay çıktıları sonucunda; eğitim programının oluşturulması, programın eğitici ve uygulayıcı eğitimlerine dönüştürülerek eğitici eğitimlerinin verilmesi ve bu sayede çocuklara, ebeveynlerine ve bakım verenlerine ulaşılarak çocukların yaşam becerilerinin desteklenmesini amaçlamaktayız.”
Çalıştaydan Sonra Eğitim
Çalıştay sonrasında gerçekleştirilmesi planlanan eğitimin içeriği, Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol liderliğinde; Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Koçtürk, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Eylem Gökçe Cengiz, RTÜK’ten Uzman Psikolog Nuran Yardımcı ile Bakanlık çalışanları tarafından hazırlanacak.
Çalıştay sonucunda elde edilen çıktılarla hazırlanacak “0-6 yaş erken çocukluk”, “7-10 yaş çocukluk”, “11-13 yaş erken ergenlik”, “14-18 yaş ergenlik” dönemlerine ilişkin modüler eğitim programının UNİCEF ile işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.