…
…
…
…
…
…
21 Mart 2019, Perşembe Gaziantep,Türkiye

Bakan Selçuk: “3 Milyonun Üzerinde Kadın Okuryazar Oldu"


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la birlikte Gaziantep’te temaslarda bulundu.

"Bizim Ruhumuzda Yetinmek Değil Hep Daha İyisini Hedeflemek Var"

Emine Erdoğan, Bakan Selçuk ve beraberindeki heyetin ilk durağı Gaziantep Büyükşehir Belediyesince merkez Şahinbey ilçesinde yaptırılan Engelsiz Yaşam Merkezi oldu. Merkezin açılışında konuşan Emine Erdoğan, "Bugüne kadar yapılan gurur verici icraatlar ortada fakat biliyorsunuz ki bizim ruhumuzda yetinmek değil hep daha iyisini hedeflemek var. İşi bir üst noktaya taşımak için, engelli bireyleri, şartlar elverdiğince karar verici mekanizmalara da dahil etmeliyiz." dedi.

Erdoğan, merkezin sadece Gaziantep için değil Türkiye için de büyük bir kazanım ve herkese örnek olacak bir tesis olduğunu aktararak şöyle devam etti:

"Sürekli altını çizdiğimiz bir şey var. Bizim belediyelerimiz gönül belediyeciliği yapıyorlar. Gönül belediyeciliği demek, vatandaşlarımıza kurum kimliği ile yaklaşan bir merci olmaktan öte onlara adeta yakın akraba olmaktır."

Gaziantep'te kayıtlı 109 bin 355 engelli olduğunu bildiren Erdoğan, "Bunlardan yalnızca 10 bin 855'i çeşitli özel merkezlerden hizmet alıyor. Hedefimiz, halihazırda destek alamayan engelli bireylerin, eğitim ve rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak. Bu hedefe eksiksiz ulaşacağımızdan ve yüzlerde hiç eksilmeyecek tebessümler oluşturacağımızdan en ufak bir kuşkum yok." ifadelerini kullandı.

"Biz Türkiye Olarak Büyük Bir Aileyiz"

Erdoğan, merkezde her biri kendi alanında uzman profesyonellerin görev yaptığına dikkati çekerek "Farklı engel gruplarına dahil vatandaşlarımız için özel eğitim, fiziksel rehabilitasyon, psikolojik danışmanlık veriyorlar. Bununla birlikte engelli bireylerin ailelerine de destek oluyorlar. Eğitim ve seminerler vermek suretiyle ailelerimizin karşılaştıkları güçlükleri ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar." diye konuştu.

"Biz Türkiye olarak büyük bir aileyiz" diyen Erdoğan, açılışı yapılan merkezin, engellilik konusunu dört duvarın dışına taşıyıp bilinçlendirme çalışmaları yapacağı için de ayrıca memnun olduğunu belirterek ; " Çocuklarımızın erken yaştan itibaren her türlü ayrımcılığa karşı bağışıklıklarını artırmalıyız. Unutmayalım ki 'Eğer kusur varsa bakan gözdedir.' Çocuklarımızı engel, cinsiyet, ırk, etnik köken gibi farklılıklara karşı nötr kalacak şekilde yetiştirelim. Kalplerine o kadar çok sevgi yükleyelim ki ön yargılara yer kalmasın. Hayatı engelliler ve engelsizler diye ayırmayalım, farklılıkları sevgi ve hoşgörü ile lehimleyelim." ifadelerini kullandı.

"Bakanlık Olarak Vatandaşlarımızın Önündeki Hukuki, Sosyal ve Fiziki Engelleri Kaldırmaya Devam Ediyoruz "

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konuşmasında  "Bakanlık olarak toplumun bütün kesimlerini kucaklayan, insan odaklı ve hak temelli politikalarla vatandaşlarımızın önündeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri kaldırmaya devam ediyoruz" dedi.

Selçuk, engelleri beraber aşmaya, sorunların üstesinden birlikte gelmeye her daim devam ettiklerini aktararak "Kuruluşlarımızla yeni geliştirdiğimiz hizmetlerimizle bakım ve rehabilitasyon merkezlerimizin çıtasını da yükseltmeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Engelli Ailelerimizi Hiç Bir Zaman Yalnız Bırakmadık"

Selçuk, her alanda olduğu gibi engellilere verilen hizmetlerde de son 10 yılda, büyük değişiklik yakalandığını anlatarak 513 bin engelliye evde bakım hizmeti verildiğini dile getirdi.

Önceleri engellilerin kapısının dahi çalınmadığına işaret eden Selçuk, "Engellilerin başta eğitim ve sağlık olmak üzere her türlü hizmete kolaylıkla erişmelerini sağlamaya devam ediyoruz. Engelli ailelerimizi hiç bir zaman yalnız bırakmadık. Maddi ve manevi anlamda tüm imkanlarımızı seferber ettik. 2002'de 21 olan yatılı engelsiz yaşam, bakım ve rehabilitasyon merkezlerini sayısı bugün 99'a çıktı ve 7 bine yakın engelli kardeşimize ve ailelerine hizmet sunuyoruz." dedi.

Yatılı ve gündüzlü olmak üzere 81 ilde engelsiz yaşam, bakım ve rehabilitasyon merkezlerini yaygınlaştıracaklarına değinen Selçuk, özel bakım merkezlerinden faydalananlara da bir miktar harçlık vererek maliyetlerini azaltmaya çalıştıklarını vurguladı. Bakan Selçuk, "2002 yılında 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken 2019 yılında 6 engelliye bir bakım elemanı düşüyor. Ayrıca engelli vatandaşımız evinden başka bir yerde bakım hizmeti almak istemiyorsa bu durumda da biz bakım elemanlarını eve gönderiyoruz. Bu kapsamda da bir çok engelli vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Yine evlerinde engelli yakınlarına bakan ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için molaya, nefes almaya ihtiyaçları vardı. Engelli kardeşlerimizi 30 güne kadar yatılı bakım merkezlerinde misafir ediyorduk ücretsiz olarak, bu süreyi de 45 güne çıkarmak üzereyiz." açıklamasında bulundu.

“Engelliler İçin Tek Rapor Sistemine Geçiliyor”

Selçuk, engellilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin mükerrer rapor olduğunu anımsatarak “O sorunu da çözdük. Bundan sonra tek raporla birçok hizmete ulaşabilecekler.” açıklamasını yaptı.  

Engellilerin istihdamı için de dünyada ilk kez 2012 yılında merkezi sınav sistemiyle EKPSS'yi (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) başlattıklarını kaydeden Bakan Selçuk, bugüne kadar atılan adımlara ilişkin de bilgi verdi: “2002 yılında engelli memur sayısı 5 binken bugün 10 kattan daha fazla artarak 56 bin kardeşimizi kamuda istihdam ediyoruz. Özel sektör işbirliğiyle de 'İşe katıl hayata atıl' projesini başlattık. Engelli iş koçluğu uygulamasıyla da yaklaşık bin engellimize de sürdürebilir istihdam sağlıyoruz. 123 engelli kardeşimiz de özel sektörde çalışmalarına devam ediyor. Yine engelli kardeşlerimizin girişimci olabilmesi için girişimci eğitimleri başlattık ve 50 bin liraya kadar hibe verebiliyoruz.”

Törende işitme engelli çocuklar İstiklal Marşı okudu, down sendromlular ise mehter marşı çaldı.

Törene Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de katıldı.

Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, daha sonra merkezde incelemelerde bulundu.

Emine Erdoğan ve Bakan Selçuk Hayvanat Bahçesini Gezdi, Kelebek Vadisi’nin Açılışını Yaptı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ni gezdi.

Erdoğan ve Bakan Selçuk, barındırdığı tür çeşidi ve yüz ölçümüyle Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen hayvanat bahçeleri arasında gösterilen Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde, ilgililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hayvanat bahçesinde oluşturulan Kelebek Vadisi'nin açılışını gerçekleştiren Erdoğan ve Bakan Selçuk, geçen yıl Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilen, Gaziantep'e getirilerek Nil, Sultan, Sudan ve Sevakin isimleri verilen aslanları ziyaret etti.

Bakan Selçuk, zürafayı incirle besledi. Geyikleri ve keçileri de seven Bakan Selçuk, onlara da havuç verdi.

Emine Erdoğan ve Bakan Selçuk’a, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer ilgililer eşlik etti.

Emine Erdoğan ve Bakan Selçuk, Gaziantep temasları sırasında açılışını gerçekleştirdiği Engelsiz Yaşam Merkezi'nde engelli sporcuların basketbol maçını da izledi.

Engellilerin müzik dinletilerini takip eden heyet, daha sonra Kuveyt tarafından finanse edilen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından eğitimlerin verileceği merkezle ilgili brifing aldı.

"Yüzde 100 Okur Yazar Bir Toplum Olacağız"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şehitkamil Nikah Salonu'nda düzenlenen "Okuma Yazma Seferberliği" programı sertifika törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan, yüzde 100 okur yazar bir toplum olmayı hedeflediklerini belirterek "Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın olmazsa olmaz gerekliliği, eğitim çıtasını sürekli yukarı taşımak. Böyle bir çağda okuma yazma bilmemek tam anlamıyla karanlıkta kalmak demek." dedi.

Türkiye genelinde geçen sene okuma yazma seferberliği başlatıldığını, bu kapsamda çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenememiş 2,5 milyon vatandaş için 8 haftalık bir program hazırlandığını hatırlattı.

Kısa zamanda bu seferberliğin meyvelerini toplamaya başladıklarını anlatan Erdoğan, "TÜİK’in 2017 verilerine göre, Gaziantep ilimizde toplam 62 bin 896 vatandaşımız okur yazar değildi. Bu seferberlikle 49 bin 592 vatandaşımız bu kurslardan faydalandı. Yani okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 79’u şu an okur yazar olmuş durumda. Bu başarısıyla Gaziantep, okuma yazma seferberliğinde Türkiye üçüncüsü oldu. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, kurslara katılım gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 "Öğrendikleri Her Bir Harf, Ülkemizden Yükselen Işığı Parlatıyor"

Erdoğan, bu kurslara katılarak eğitim alan kursiyerlerin, farklı mecralardan kendilerine teşekkür mektupları gönderdiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Fakat esas teşekkürü onlar hak ediyor. Yaşlarına, engellerine aldırmadan kursa gelip, öğrenmenin yaşının olmadığını ispat ediyorlar. Öğrendikleri her bir harf, ülkemizden yükselen ışığı parlatıyor. O nedenle herkese örnek oldukları için, tüm kursiyerlere şükranlarımı sunuyorum."

Emine Erdoğan, UNESCO’nun rakamlarına göre, dünyada 750 milyon kişinin halen okur yazar olmadığını ve bu kişilerin 3'te 2'sinin kadın olduğuna dikkati çekerek okur yazar olmayanların çoğunluğunun kadınlardan oluşuyor olmasının dünya çapında gözlemlenen nahoş bir durum olduğunu vurguladı.

"Biz toplumumuzun güçlendirilmesinin yegane koşulunu, kadınların güçlendirilmesi olarak görüyoruz." diyen Erdoğan, "Her bir vatandaşımız ama öncelikle kadınlarımızın her biri okur yazar olana dek bu seferberliği sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

 “3 Milyonun Üzerinde Kadın Okuryazar Oldu"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Selçuk, Okuma Yazma Seferberliği Programı Sertifika Töreni'nde yaptığı konuşmada, her yaş grubundan vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği okuryazarlık seferberliğinin bugüne kadar eğitim alanında yürütülen en önemli seferberliklerden biri olduğunu belirtti.

Bakan Selçuk "Sarf edilen yoğun çalışmalar neticesinde 3 milyonun üzerinde okuma yazma bilmeyen kadın bugün okuryazar oldu. Okuryazar seferberliğinde de 800 bin vatandaşımız okuma yazma öğrendi." dedi.

Seferberliğe katılarak okuma yazma öğrenen yaşlıları, kadınları ve gençleri tebrik ettiğini dile getiren Selçuk, dünyada en çok mücadele edilmesi gereken konunun eğitim olduğuna dikkati çekti.

Eğitimin daha özelinde ise okuma yazmanın çok elzem olduğunu vurgulayan Selçuk, "Biz inanıyoruz ki eğitim ve kültürden yoksun kalan bir millet kendi geleceğini tayin edemez. Bu anlamda da hem millet hem de hükümet olarak hamdolsun her türlü imkanı ve kabiliyete de sahibiz. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin ifade ettiği gibi hedefimiz hep birlikte okuryazar oranını yüzde 100 yapmak. Terörle mücadeleyi nasıl bir beka meselesi olarak görüyorsak aslında okuma yazmayı, eğitim ve kültür meselesini de bir beka meselesi olarak görüyor ve seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz." diye konuştu.

Bakan Selçuk, Bakanlık olarak yürüttükleri eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla ihtiyaçların giderilmesine yardımcı olmaya çalıştıklarını aktardı.

Annelerin, ninelerin okuryazarlık seferberliğine olan ilgisinin kendilerine ayrı bir heyecan verdiğini söyleyen Zehra Zümrüt Selçuk, kadınların, engellilerin ve her yaş grubundaki vatandaşların evinden, işinden zaman ayırarak kurslara ilgi göstermesinden de gurur duyduklarını ifade etti.

Bakan Selçuk, okuma yazma öğrenmenin iyilik kapısını araladığını ve faydalı insan olmanın da ilk adımı olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

"Anadolu'nun her köşesinden, kadınlarımızdan birbirinden güzel haber alıyoruz. 73 yaşındaki Ayşe Buğday'ın 10 yaşındaki torunuyla aynı okulda eğitim alması gibi. Okuma yazma seferberliğinin ne kadar hayırlı bir iş olduğunu da bize gösteriyor aslında. İnsanı değerli ve anlamlı kılan da esasında hayatı daha da fazla anlamlandırabilmesi. Saygıdeğer Emine Erdoğan hanımefendi daha önce de birçok alanda olduğu gibi bu alanda da öncü projeleri olmuştu. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla 350 bin kız çocuğumuzu okulla tanışmıştı. Sarf edilen yoğun çalışmalar neticesinde 3 milyonun üzerinde okuma yazma bilmeyen kadın bugün okuryazar oldu. Okuryazar seferberliğinde de 800 bin vatandaşımız okuma yazma öğrendi."

"Karşılıksız Eğitim Yardımı Yapıyoruz"

Hükümet olarak hem kız çocuklarına hem kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak maddi ve manevi destek vermeyi sürdürdüklerini dile getiren Bakan Selçuk, bu sayede de yıllar itibariyle okuma yazma ve kız çocuklarının okullaşma oranında hızlı bir artış göründüğünü vurguladı.

Kadınlarda orta öğretimde okullaşma oranının şu anda yüzde 83'e, yüksek öğrenimde ise yüzde 44'lere ulaşıldığını bildiren Bakan Selçuk, "Biz de ayrıca teşviklerle de okuma yazma bilmeyen kadının, kız çocuklarımızın kalmaması için uğraşıyoruz. Bu anlamda şartı eğitim yardımımız var. Şartlı eğitim yardımımızla ülkemizin her köşesinden 2 milyon öğrencimize Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak karşılıksız eğitim yardımı yapıyoruz. Yardımla ilgili etki analizi yaptık. Gazi Üniversitesi ile beraber, bu araştırma bize gösterdi ki yardım alan kız çocuklarımızda okula devamsızlık yaklaşık yüzde 50 azalıyor. Eğitim materyali yardımı, taşımalı eğitim, ulaşım ve barınma gibi de diğer uygulamamızla da diğer kız çocuklarımıza ulaşıyoruz ki yeter ki onlar okullarından geri kalmasınlar. Bakanlık olarak verdiğimiz sosyal yardımlar bütçesinin yüzde 36'sını şu anda eğitime gidiyor, bundan dolayı da büyük bir gurur içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Törende okuma yazma öğrenen kursiyerler şiirler seslendirdi. Sonra da Emine Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Vali Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer protokol mensupları kursiyerlere sertifikalarını verdi.