…
13 Kasım 2016, Pazar

ANKA Temel Personel Eğitim Programı Antalya’da Yapılıyor


Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen
Anka Temel Personel Eğitim Programı Antalya’da başladı.
Açılışta konuşan Genel Müdür Ahmet Okur, Çocuk Destek Merkezlerinin Suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta yaşayan ve refakatsiz sığınmacı olarak ülkemize giriş yapan çocuklara hizmet veren önemli bir hizmet modeli olduğunu hatırlatarak Anka Çocuk Destek Programının bu hizmeti alan çocuklar açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Okur Şöyle devam etti; “her programda olduğu gibi bu programında başarısı da programın uygulayıcısı olan personelimizin kapasitesi, yeterliliği ve istekli olması ile doğrudan ilgilidir. Bu yönüyle ÇODEM'lerde koruma ve bakım altında bulunan çocuklara hizmet veren tüm personelin hizmet kapasitesini arttırmak, bu merkezlerde uygulanan Anka Çocuk Destek Programının etkin bir şekilde uygulanması için önemli bir gerekliliktir.
Bu doğrultuda; ÇODEM'lerde görev yapan tüm personelin desteklenmesi, çocukların iyileştirilme sürecinde ortak bir anlayış ve yaklaşım geliştirilmesi, eğitimlerin standartlaştırılması ve değişen şartlara göre kendini yenileyebilecek bir modüler sisteme geçilmesi amaçları ile Genel Müdürlüğümüzce 2015 yılında Anka Temel Personel Eğitim Programı geliştirilmiştir.
Anka Temel Personel Eğitim Programı; Anka Çocuk Destek Programı Tanıtım, İletişim, Çocuğa Yaklaşım, Çocukların Gelişimi, Olumlu Davranış Geliştirme, İlk Yardım Farkındalık, Hijyen ve Temizlik, Yeterli ve Dengeli Beslenme, Risk ve Riskli Davranışlar, Krize Müdahale, Sınırlar ve Sorumluluklarımız ile Ekip Çalışması modüllerinden oluşmaktadır.
Ayrıca bu eğitimde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 5395 sayılı çocuk koruma kanunu doğrultusunda dil, din, ırk, mezhep gibi hiçbir ayrım gözetmeden hizmet verdiğimiz sığınmacı ve mülteci çocuklara yönelik Farklı Kültürlerden Çocuklarla İletişim ve Çok Kültürlü Ortamda Çalışma, Çocuğun Yüksek Yararı Prensibi ve Uygulanması eğitim konuları arasında yer alacaktır.
Programın yürütülmesi aşamasında öncelikle ÇODEM'lerde çalışanlardan oluşan 40 kişilik eğitici ekip oluşturulmuş ve eğitici eğitimleri tamamlanmıştır. Devam eden süreçte ülke genelinde yapılacak bölgesel eğitimler planlanmıştır.”2016 yılında 1900 yardımcı personel eğitim alacak
ÇHGM tarafından 2016 yılında ÇODEM’lerde görev yapan 1900 yardımcı personelin eğitim almasının hedeflendiğini belirten Okur, bu doğrultuda yıl içinde iki ayrı etapta yapılan eğitimlerle 780 personelin eğitim aldığını ifade etti. Okur, özel hizmet alımı yoluyla kuruluşlarda görev yapan personelin bu tür eğitimlere katılım sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Okur şöyle devam etti, “Bugün burada Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Ağrı, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hatay ve Van'da hizmet veren ÇODEM' lerde çalışan 580 personelin 4 grup halinde 4 hafta sürecek eğitimlerin ilkini başlatmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda yapılan eğitimin başarılı, amaca hizmet eden ve çocuklara yönelik yapacağımız çalışmalar açısından hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize teşekkür ediyorum.”Eğitimler sonunda tüm personelin hizmet kapasitesi artacak
Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan konuşmasında; Çocuk Destek Merkezlerinin suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta risk altında bulunan, madde bağımlısı ve refakatsiz sığınmacı çocuklara hizmet veren kuruluşlar olduğunu hatırlatarak, Çocuk Destek Merkezlerinde uygulanmak üzere hazırlanan ve yaygınlaştırılması için çalışmaları devam eden Anka Çocuk Destek Programının, hizmet verilen çocuklar açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Programın başarısının uygulayıcı personelin kapasitesi, yeterliliği ve istekli olmasıyla doğrudan ilgili olduğunu ifade eden Eraslan, Anka Çocuk Destek Programının etkin bir şekilde uygulanmasının ÇODEM‘lerde koruma ve bakım altında bulunan çocuklara hizmet veren tüm personelin hizmet kapasitesinin arttırılmasıyla mümkün olacağını söyledi.
Bilindiği gibi program, 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi' çerçevesinde; AB Dış İlişkiler Daire Başkanlığı koordinesi ve Avrupa Birliği tarafından eğitimci desteği alınarak yürütülüyor.