Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çocuklara verilen hizmetlerin etkinliğinin artırılması ve çalışanlara donanım kazandırılması için düzenlenen eğitimler devam ediyor.
Anka Çocuk Destek Programını uygulamakta olan çalışanların mesleki yeterliliğini arttırmaya yönelik hizmet içi eğitim Antalya’da yapıldı.
Multidisipliner Bir Çalışma
Programın açılışında konuşan Çocuk hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran,
Anka Çocuk Destek Programı’nın, Çocuk Destek Merkezlerinde korunma ve bakım altında bulunan çocuklar ve ailelerine yönelik bir psiko-sosyal destek ve müdahale programı olduğunu hatırlatarak, projenin UNICEF'in teknik desteği ile saha çalışanları ve akademisyenlerden oluşan bir çalıştay grubu tarafından geliştirildiğini söyledi.
Uygulama Standardı
Başaran Şöyle devam etti: “Çok yönlü müdahale ve yaklaşımı amaçlayan Anka Çocuk Destek Programı, psiko-sosyal destek ve müdahale hizmetlerine ilişkin standart bir uygulamanın hayata geçirilmesi açısından bir ilk olmasının yanında, alanda çalışan siz değerli çalışma arkadaşlarımız açısından karmaşık ve zor bir alan olan psikososyal destek hizmetleri sürecinde yol gösterici ve önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Eğitimlerin, çocuklar ile doğrudan çalışmakta olan siz değerli çalışma arkadaşlarımız tarafından yürütülen hizmetlere katkı sağlamasını amaçlıyor, çocuklara yönelik sunulan psikososyal destek hizmetinde yol gösterici bir kaynak olmasını umuyoruz.”
İlk Eğitime 170 Meslek Elamanı Katıldı
Genel Müdürlüğün ilgili birimlerinde ve Çocuk Destek Merkezlerinde görev yapan 170 personelin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim altı gün sürdü.
Konuk akademisyenler ve Bakanlıkta görev yapan konunun uzmanı çalışanlar tarafından verilen eğitim; sunumlar canlandırmalar, videolar ve çeşitli uygulamalar şeklinde gerçekleştirildi.
Eğitimin ilk dört gününde ANKA programında yer alan “Bireysel Risk Değerlendirme Formu Uygulama Bilgisi, Görüşme Teknikleri, Bireysel Danışmanlık, Grup Çalışmaları, Aile ile Çalışma” gibi konu başlıkları ele alınacak. Eğitimin son iki gününde ise UNHCR Yüksek Yarar Eğitimi kapsamında; Yüksek Yarar İlkesi, Yüksek Yarar Değerlendirmesi, Yüksek Yarar Belirlenmesi, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Kapsamında Çocuklarla Çalışma konularında eğitimler gerçekleştirilecek.
Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan Anka Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri’nin, çocuklara sunulan psikososyal destek hizmetlerinin etkinliğinin arttırılmasında destekleyici bir işleve sahip olması bekleniyor.
Anka Çocuk Destek Programı Nedir
Çocuk Destek Merkezlerinde korunma ve bakım altında bulunan çocukların psiko-sosyal yönden desteklenmesi, olumlu davranış değişikliği oluşturulması, sosyalleşme ve yaşam becerilerinin kazandırılması amacıyla geliştirildi.
Anka Çocuk Destek Programıyla, çocukların yaşadıkları travma etkilerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak, aileleri ve sosyal çevreleri ile uyum sağlamaları hedefleniyor.
Anka Çocuk Destek Programı çerçevesinde rehabilitasyon sürecine tabi tutulan her çocuğa, konuyla ilgili özel eğitimlerden geçmiş uzman bir meslek elamanı, danışman olarak atanıyor.
Danışman tarafından; çocuğun eğitim durumu, yaşadığı yer, arkadaş ilişkileri, ruhsal durumu, kişisel özellikleri analiz ediliyor. Yapılan değerlendirme sonucunda ortay çıkan ihtiyaç ve risklere göre çocuğa ve aileye yönelik grup çalışmaları ve bireysel danışmanlık hizmeti veriliyor.