…
23 Kasım 2020, Pazartesi Ankara,Türkiye

ANKA Çocuk Destek Programı Eğitimleri


ANKA Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimi online olarak gerçekleştirildi.

Açılışı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı tarafından yapılan eğitime 35 ildeki  65 Çocuk Destek merkezinde görev yapan 138 meslek elamanı katıldı.

Dört gün süren eğitimde, ANKA Çocuk Destek Programının uygulama süreçleri anlatıldı. Ayrıca ANKA programının içeriğinde yer alan modülleri hakkında katılımcılara bilgi verildi. 

Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan ANKA Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimi ile psikososyal destek ve müdahale hizmetlerine ilişkin hizmetlerin  standardize edilmesi  amaçlanıyor.

Eğitimin çocuklara uygulanan rehabilitasyon sürecinde yol gösterici bir kaynak olması bekleniyor.

Anka Çocuk Destek Programı Nedir?

Anka Çocuk ve Destek Programı; suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta yaşayan çocuklar ve ailelerine yönelik hizmet veren Çocuk Destek Merkezleri’nde uygulanmak üzere  geliştirilen, psiko-sosyal destek ile buna bağlı müdahaleyi içeren bir program.

Avrupa Birliğinin mali ve  UNICEF’in teknik desteği alınarak 2014 yılında hayata geçirilen program, pek çok kültürde küllerinden yeniden doğduğuna inanılan bir diriliş simgesi olan Zümrüdü Anka Kuşu’nun adı ile anılıyor.

Program ile çocuklardaki bireysel farklılıklar ve ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılan çalışmalarla, olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenme ve davranış bozukluklarının sağaltılması hedefleniyor.

Anka Temel Personel Eğitimleri şu başlıklardan oluşuyor;  

İletişim/İlişkileri Başlatma ve Sürdürme

Çocuğa Yaklaşım ve İletişim Kurmak

Çocukların Gelişimini desteklemek

Olumlu Davranış Kazandırmak

İlk Yardım Farkındalık

Hijyen ve Temizlik

Yeterli ve Dengeli Beslenmek

Risk ve Riskli Davranışlar

Kriz ve Krize Müdahale

Sınırlar, Sorumluluklarımız ve Mahremiyet  

Birlikte İş Yapmak ve Ekip Olmak

Çocuk Destek Merkezleri

Suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklara özgü Çocuk Destek Merkezleri bu çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini ve diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamak üzere hizmet veriyor.