Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sahada risk altındaki çocukların korunmasına yönelik hizmetleri yürüten meslek personeli için eğitimler düzenlemeye devam ediyor. UNICEF ile işbirliğinde gerçekleştirilen eğitimlerin ikincisi, 81 ilde görev yapan 100 personelin katılımıyla Ankara’da yapıldı.
Temel Prensip: Çocuğun Üstün Yararı İlkesi
Eğitimin kapanış konuşmasını yapan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Bakanlığın risk altındaki çocuğun değerlendirilmesi, korunması için gerekli olan ilk bakım ve gözetimi sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayarak, çocuk koruma sisteminde temel prensibin çocuğun üstün yararı ilkesi olduğunu söyledi.
Genel Müdür Şahin şöyle devam etti: “Sosyal inceleme ise çocuğun üstün yararına uygun, doğru değerlendirme, tespit ve karar almayı içeren bir uygulama sürecidir.
Sosyal inceleme yapmak ve çocuk için uygun tedbir kararlarını belirleyerek, bu kararları uygulamakla görevli olan sizler, çocuğun geleceği için çok kritik olan bir sorumluluk üstlenmektesiniz.
Uygulama Birliği
Bu önemden hareketle, illerimiz arasında uygulama birliğinin sağlanması, değerlendirme standartlarının oluşturulması ve çocuğun en kısa sürede en doğru hizmetten yararlandırılmasına yönelik, personelimizin mesleki donanımını güçlendirmek amacıyla; UNICEF’in teknik desteği, AB‘nin mali katkılarıyla finanse ettiğimiz “Çocuk Koruma Hizmetlerinde Karar Destek Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi” yoğun çalışmalar, eğitimler ve toplantıların ardından artık uygulamaya geçmeye ve kurumsallaşmaya hazır bir hale gelmiştir.”
Genel Müdür Şahin bir yılı aşkın süredir hazırlanma süreci devam eden programın oluşmasına katkı sağlayan UNICEF yetkililerine, danışman hocalara ve emeği geçen Bakanlık personeline teşekkür etti.
Ortak Kaynak: Rehber
Eğitimlerle, il müdürlüklerinde görev yapan meslek personelinin, çocukların korunmasına yönelik süreçleri etkili bir şekilde yönetmesi ve çalışma verimliliğinin artırılması hedefleniyor.
Çocuk Koruma Hizmetlerinde Karar Destek Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimler yine proje kapsamında hazırlanan rehber kitapçık kullanılarak gerçekleştiriliyor.
Çocuk Koruma Alanında Çalışan Meslek Elemanları İçin Değerlendirme Çerçevesi Rehberi isimli kitapçık, sahada yürütülen çalışmaların eşgüdümlü ve ortak bir perspektiften yapılabilmesi için önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
Çocuk Koruma Hizmetlerinde Karar Destek Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi Nedir?
Çocuk Koruma Hizmetlerinde Karar Destek Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi, risk altında olduğu gerekçesiyle il müdürlüklerine bildirimi yapılan çocukların korunma ihtiyacının değerlendirilmesi, karar verme süreçlerinin analiz edilmesi ve risk değerlendirme aracının geliştirilmesi için hayata geçirildi.
Bu kapsamda hazırlanan rehberin içeriğindeki bilgilerin ilgili personele aktarılması için düzenlenen eğitimlerin ilki geçtiğimiz ay düzenlendi. Ankara’da ikincisi gerçekleştirilen ve beş gün süren eğitime 81 ilde Çocuk Koruma ve İlk Müdahale Birimleri ile Sosyal Hizmet Merkezlerinde görev yapan meslek elamanları katıldı.