…
16 Aralık 2014, Salı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulun’da kabul edildi.
Bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yapan Bakan Ayşenur İslam, Bakanlık olarak toplumun tüm kesimlerini hak temelli hizmet anlayışıyla, her türlü ihmal, istismar ve dışlanmadan korumaya, muhtaçlıklarını ve mağduriyetlerini gidermeye çalıştıklarını ifade etti. 
Bakan İslam son 13 yılda çıkarılan kanunlarla, Türkiye'nin sosyal devlet niteliğini takdir edilen bir düzeye ulaştırdıklarını belirterek, bakanlığın kapsayıcı ve tematik sosyal yardım programlarına genel olarak bakıldığında, yine son 13 yılda rekor seviyede bir artışa imza atıldığının görüleceğini söyledi.
Kamunun sosyal yardım ve hizmet harcamalarının 2014 yıl sonu itibarıyla 26 milyar 561 milyon liraya ulaşmasının beklendiğini  kaydeden Bakan İslam, böylece 2002'de gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 0,5 olan sosyal yardım ve hizmet niteliğindeki transferlerin, 2014 yıl sonu itibarıyla yüzde 1,51'e çıkmasının sağlanacağını belirtti.
Bakan İslam, Kalkınma Bakanlığıyla iş birliği içinde "İnsani Gelişmeye Geçiş Stratejisi" adı altında Türkiye'nin ilk ulusal yoksullukla mücadele strateji belgesi hazırlıklarının tamamlanmaya çalışıldığını bildirdi.
Sosyal yardım alanını topyekün düzenleyen bir temel sosyal yardım kanunu hazırlandığını ifade eden Bakan İslam, bu düzenlemeyle, sosyal yardım türleri, yardımlardan yararlanma kriterleri, finansman kaynakları, denetim usulleri ve sosyal yardım teşkilatının yeniden düzenleneceğini kaydetti.
Bakan İslam, hane muhtaçlığının tespitinde ve makro anlamda yoksullukla mücadele politikalarının belirlenmesinde, hanelerin ölçülemeyen sosyal verilerinin ve yaşadıkları bölgeye has özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, bu çerçevede, hazırlıkları süren sosyal yardım karar destek sistemini gelecek dönemde hayata geçirmeyi planladıklarını bildirdi.
Arz odaklı hizmet sunumunun yoksullukla mücadelede de temel yaklaşımları olduğunu belirten Bakan İslam, "Hanelerin yoksulluk durumlarının iyileştirilmesinden öte, proaktif bir yaklaşımla sosyal risklerinin tespit edilerek ilgili kurumlar tarafından müdahale edilebilmesinin ve sonuçlarının takip edilebilmesinin sağlanması için vaka yönlendirme sistemini hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
Bakan İslam, toplumun, ailelerin ve bireylerin mağduriyet ve sorunlarını tespit etmek, sosyal riskleri belirlemek, önleyici tedbirleri almak ve arz odaklı bir hizmet sunumuyla, vatandaşlara ulaşmak amacıyla planlanan Aile Sosyal Destek Programı'nın hazırlık çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.
Bakan İslam, Aile Sosyal Destek Programı'nın Bakanlığın hizmet sunum anlayışının bel kemiğini oluşturduğunu vurguladı.Bakan İslam: Madde kullanımı sorunuyla tüm imkanlarımızla mücadele ediyoruz
Son yıllarda madde kullanım sorununun herkesi üzen boyutlara ulaştığını ifade eden Bakan İslam, soruna büyük bir hassasiyetle eğildiklerini bildirdi.
Bakan İslam, bu sorunun, birçok kurumun ve medya başta olmak üzere özel sektör ve STK'lerin sorumlu ve duyarlı olmaları gereken bir mahiyet arz ettiğini, bakanlık olarak kendilerininde tüm imkanlarıyla uyuşturucu madde kullanımıyla mücadelede yer aldıklarını söyledi.
Afet ve acil yardım durumlarında da vatandaşların yardımına koştuklarını, bu çerçevede, Bakanlık merkezde ve 81 il müdürlüğünde psikososyal müdahale ekiplerinin, afet ve acil yardım durumlarında ve sonrasında vatandaşlara verilen psikososyal destek ile rehberlik ve yardımların koordinasyonu hizmetlerinin başarıyla yürüttüğünü kaydeden Bakan İslam, “Çocuk politikalarının temel eksenini aile yanında bakım olarak belirledik.  Kurumun bakımında bulunan çocuklar için koğuş sistemi ve toplu bakım yerine, ev tipi bakım sistemine geçtik. Bu kapsamda kuruluşlardaki hizmet dönüşümünü yüzde 90 oranında tamamladık” dedi.
Bakanlık bünyesinde çocuklara hizmet veren çocuk destek merkezlerinde, suça sürüklenen, suç mağduru olan, madde bağımlısı veya sokak geçmişi olan çocukların rehabilitasyonunu tam anlamıyla sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan İslam, 2015'te ülke genelinde yaygınlaştıracakları ve  "Anka" ismini verdikleri program sayesinde, çocukların rehabilitasyonunda daha etkili ve başarılı sonuçlara ulaşacaklarını kaydetti.
Koruma ve bakım altındaki çocukların akademik ve sosyal başarılarını artırmak için ayrılan kontenjan dahilinde özel okullara ücretsiz olarak gönderdiklerini belirten Bakan İslam, 2013-2014 eğitim öğretim yılında üniversite sınavına giren çocukların başarı oranını yüzde 67'ye ulaştırdıklarını, TEOG sınavına giren çocukların başarı oranının ise bu yıl yüzde 93 olduğunu bildirdi.
 Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı
 
Bakan İslam 2015 yılında da 0-18 yaş grubundaki çocuklara yönelik politikalar geliştirmeyi planladıklarını belirterek, bu kapsamda "çocukların yetiştirilmesi, madde bağımlılığı, özel yetenekli çocuklar, göçmen çocuklar, çocuk işçiliği, sokakta yaşamak zorunda kalan çocuklar" başlıklarında ayrı strateji ve eylem planlarının oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.
Çocukların yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel ve sportif alanlardan en az birine yönlendirilmelerini amaçladıklarını belirten Bakan İslam, Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini ve takibinin yapılmasını sürdüreceklerini bildirdi.
 Bakan İslam: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 77 milyon el ele vermek zorundayız
 
Bakan İslam, kadının, insan haklarının ve toplumsal statüsünün korunması, geliştirilmesi, kadına karşı ayrımcılığın ve kadına yönelik her türlü şiddet ve istismarın önlenmesinin, bakanlığın öncelikli politikalarının başında geldiğini vurgulayarak, kadın alanında son 13 yılda Anayasa ve yasa düzeyinde çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de toplumsal şiddetin ve kadına yönelik şiddetin halen çok önemli bir toplumsal sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Bakan İslam, "Hükümet ve bakanlık olarak bu konudaki tedbirler yüzde 100 netice verinceye kadar 'kadına yönelik şiddet' adı verilen bu insanlık suçuyla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu konunun tüm taraflarını, bir an önce bağcı dövmekten vazgeçip bizimle, sizinle birlikte çalışmaya davet etmenizdir. Toplumsal şiddetle, kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için 77 milyon el ele vermek zorundayız. Bunu bir toplumsal proje olarak ele alıp birlikte çalışmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Bakan İslam, 2002'de 8 kadın konukevi bulunduğunu anımsatarak, Kasım ayı sonu itibariyle bakanlığa bağlı 95, sivil toplum kuruluşlarına ait 3 ve yerel yönetimlere bağlı 33 olmak üzere toplam 131 konukevinin hizmet verdiğini bildirdi.
Şiddetle mücadelede mekanizmalarına değinen Bakan İslam, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) pilot uygulamalarının bu yıl biteceğini belirterek, "Bütün eksikliklerini tespit etmiş olacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren bütün Türkiye'ye yaygınlaştırarak, inşallah o eksikliklerin de giderilmiş şekliyle hizmete girmelerini sağlayacağız" dedi.
Bakan İslam, kadın-erkek eşitliği, erken yaşta zorla evlilikleri önleme ve kadına yönelik şiddet konulu eğitim seminerleri verdiklerini, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ders kitabının basımını gerçekleştirdiklerini, eğitimlere de başlama aşamasında olduklarını söyledi
Kadına yönelik şiddet konusunda AB ile ortak projeleri olduğunu kaydeden Bakan  İslam, 26 ilde 9 milyon 601 bin avro bütçeli, 36 ay süreli, Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi'ni devam ettirdiklerini ifade etti.
Bakan İslam, "35 bin sağlık çalışanına ve 140 bin emniyet personeline ulaşacağımızı bu proje bittiğinde düşünüyoruz. Yine aynı projenin içerisinde, 11 ilde 19 STK'ye yaklaşık 3 milyon avro hibe desteği sağladık ve onların da bu konuyla ilgili mücadelelerini sürdürmelerini destekliyoruz" diye konuştu.
 Bakan İslam: Engelsiz Türkiye için engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata tam katılımını önemsiyoruz
 
Bakan İslam, engelsiz bir Türkiye için engelli vatandaşların hakları olan sosyal hayata tam katılımları önemsediklerini vurguladı. 
Yatılı, gündüzlü, engelli ve yaşlı kurum ve kuruluşların kapasitelerinin iyi olduğunu ama 2015 yılında bunun sayılarını artırmak üzere çok ciddi politikaları bulunduğunu ifade eden Bakan İslam, 2015'de yatılı kuruluş sayısının 108'e ulaşmasını, kuruluş kapasitesinin 8 bin 146 olmasını, bakılan engelli sayısının 7 binin üzerine çıkmasını, umut evi sayısının 150'ye yaklaşmasını, özel bakım merkezinde bakılan engelli sayısının da 13 bine yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.